Menu
 1. Αρχική
 2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
 3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
 4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
 5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
 6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
  3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
 7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
 8. ΘΕΜΑΤΑ
 9. ΝΕΑ
 10. VIDEOS
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021

Περιοδικό Βυθός : Θέματα

Συνέντευξη - ALE TALO’

Μιλά στον Γιώργο Κελλή

Συνέντευξη - ALE TALO’

Ο Alessandro Talo’ είναι ένας εντυπωσιακός υποβρύχιος κυνηγός από την Ιταλία με βαθιά αγάπη για τη θάλασσα και τα πλάσματά της. Ερωτεύτηκε τη θάλασσα στην εφηβεία του, ασχολήθηκε για χρόνια με την αγωνιστική ελεύθερη κατάδυση και την άπνοια και πλέον αρέσκεται να ενεδρεύει με το 95αρι του εντυπωσιακά θηράματα σε μεγάλα βάθη. Η συζήτηση μαζί του ήταν απολαυστική.

Πότε και υπό ποιές συγκυρίες ξεκίνησες ψαροτούφεκο;

Αγόρασα το πρώτο μου ψαροτούφεκο μετά από προτροπή φίλων που γνώρισα στη θάλασσα. Από τους ίδιους φίλους έμαθα τα πρώτα βασικά σχετικά με το υποβρύχιο κυνήγι, τα ψάρια αλλά και τον εξοπλισμό. Ξεκίνησα να ψαρεύω στην ηλικία των 15 χρόνων. Ήταν καλοκαίρι και βρισκόμουν για διακοπές στη Σαρδηνία με τον αδελφό μου... Ξεκίνησα τότε και δεν σταμάτησα ποτέ. Το υποβρύχιο κυνήγι είναι πλέον θεμελιακό στοιχείο της ίδιας μου της ύπαρξης.

Θεωρείς πως υπάρχει κάτι μοναδικό στο υποβρύχιο κυνήγι;

Αυτή η δραστηριότητα είναι μοναδική. Το υποβρύχιο κυνήγι είναι ξεχωριστό, μόνο και μόνο επειδή λαμβάνει χώρα σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο όμοιο της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια μίας εξόρμησης βρισκόμαστε τόσες ώρες μέσα στο νερό και το γεγονός αυτό αρκεί για να εισέλθουμε σε μία άλλη μοναδική διάσταση. Τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Είναι κάτι που δεν εξηγείται πλήρως. Απλά το βιώνεις.

Ποιά είναι η αγαπημένη σου τεχνική και γιατί;

Ο αγαπημένος μου τρόπος ψαρέματος είναι το συρτό καρτέρι, ιδίως σε μεγάλα βάθη. Το θεωρώ συναρπαστικό. Επίσης λατρεύω τη στατική ενέδρα και τις συγκινήσεις που με την σειρά της κρύβει. Σύμμαχος μου σε όλες τις τεχνικές είναι το λαστιχοβόλο μου με διπλά λάστιχα και μήκος σωλήνα 95cm. Είναι το όπλο που χρησιμοποιώ περισσότερο γιατί προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε συνθήκη και μου επιτρέπει να κυνηγήσω ουσιαστικά κάθε θήραμα στο ανοιχτό νερό ή ακόμη και στη τρύπα. Είναι προέκταση του χεριού μου.

Ποιό είναι το αγαπημένο σου θήραμα και γιατί;

Το πιο ενδιαφέρον θήραμα κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι το φαγκρί. Σπάνιο, επιβλητικό και πάρα πολύ δυσπρόσιτο. Πρόκειται για ένα ψάρι που απαιτεί τρομερή αφοσίωση και ικανότητες και είναι απολύτως λογικό και επόμενο η σύλληψη του να με γεμίζει τεράστια ικανοποίηση.

Μοιράσου μαζί μας την πιο όμορφη υποβρύχια ανάμνησή σου.

Η πιο όμορφη ανάμνηση που έχω κάτω από την επιφάνεια του νερού είναι πριν από μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μου στη Κόστα Ρίκα. Εκεί, σε μια εξόρμηση σ’ αυτά τα μαγικά νερά και ενώ ψάρευα ένα βαθύ ναυάγιο γεμάτο ζωή, ήρθα μέτωπο με μέτωπο μ’ έναν τεράστιο ροφό το βάρος του οποίου άγγιζε τα 40 κιλά. Το σύλληψη του ήταν μια μοναδική, κυριολεκτικά αξέχαστη, εμπειρία.

Ποιά είναι κατά την γνώμη σου τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά ενός καλού ψαροκυνηγού και για ποιόν λόγο;

Τα σπουδαιότερα χαρακτηρίστικά ενός σύγχρονου αποτελεσματικού ψαροκυνηγού κατά την γνώμη μου είναι η φυσική του κατάσταση και η ικανότητα του να σέβεται τη φύση και τον εαυτό του. Οι σύγχρονοι ψαροκυνηγοί πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι τόσο σημαντικό να πιάνουν ψάρια όσο κυρίως να ζούν σπουδαίες υποθαλάσσιες εμπειρίες. Ο ψαροτουφεκάς εξελίσσεται μέσα στη θάλασσα, με δαπάνη χρόνου και κόπο. Είναι μία διαδικασία που προϋποθέτει πειθαρχία και διάθεση να βρίσκεσαι στο νερό όλες τις εποχές, με διαφορετικές συνθήκες και αστείρευτη όρεξη για μάθηση.

Ποιό είναι το σημαντικότερο ψάρι που έχεις πιάσει και για ποιόν λόγο;

Το μεγαλύτερο είναι σίγουρα ένα μαγιάτικο 45 κιλών που έπιασα μερικά χρόνια πριν… Ωστόσο δεν είναι αυτό το σημαντικότερο. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να διαλέξω ένα συγκεκριμένο γιατί όλα αυτά τα χρόνια είχα τόσες πολλές επιτυχίες απέναντι σε σπουδαία θηράματα. Αν όμως ήμουν αναγκασμένος να καταλήξω κάπου θα έπρεπε να ανατρέξω σε εκείνη τη μέρα, δέκα χρόνια πίσω, όπου ένα λεπτό αφού έπεσα στο νερό χτύπησα ένα μαγιάτικο 20 κιλών. Όπως είναι λογικό έβαλα το ψάρι στη βάρκα και επέστρεψα αμέσως πίσω, χωρίς πότε να κάνω δεύτερη βουτιά.

Το μεγαλύτερο όνειρο σου σχετικά με το υποβρύχιο κυνήγι;

Το μεγαλύτερο όνειρο μου το συνειδητοποίησα πριν μερικά χρόνια… Θα ήθελα λοιπόν να ταξιδέψω όλο τον πλανήτη, να ψαρέψω άγνωστες θάλασσες, να πιάσω και να γευτώ εντυπωσιακά ψάρια και το κυριότερο, να γνωρίσω ψαράδες του κόσμου. Θεωρώ πως στα ταξίδια και στις φιλίες που δένονται στη θάλασσα κρύβεται αστείρευτη μαγεία. Κρύβεται όλο το νόημα…

ΚατηγορίαΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Print
Back To Top