Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Δημοσθένης Βαρβέρης

Δημοσθένης Βαρβέρης

Το 1987 ίδρυσε τον έκθεση ΝΑΤΕΧ με τον τίτλο έκθεση ΚΥΝΗΓΙ & ΨΑΡΕΜΑ. Ήταν η πρώτη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα για το ψάρεμα, το κυνήγι, την κυνοφιλία, και το ψαροτούφεκο. Το 1993 η έκθεση είχε εντάξει και τα θέματα της κατάδυσης, του κάμπινγκ και του outdoor με τον τίτλο ΚΥΝΗΓΙ, ΨΑΡΕΜΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΗ & CAMPING.

Στον εκδοτικό τομέα εξέδωσε το 1990, για πρώτη φορά τον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΟΠΛΩΝ. Από το 1992 ξεκίνησε η έκδοση των περιοδικών με πρώτο τον ΒΥΘΟ (ψαροτούφεκο). Μετά ακολούθησαν τα περιοδικά ΨΑΡΕΜΑ (ψάρεμα από την ακτή), GREEK DIVER (αυτόνομη κατάδυση), ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ (ψάρεμα από την βάρκα), ΑΡΤΕΜΙΣ (κυνήγι, κυνοφιλία και σκοποβολή) και το 1999 το περιοδικό ΣΚΑΦΟΣ.

Τα τελευταία χρόνια και ο ίδιος αρθρογραφεί στα περιοδικά ΣΚΑΦΟΣ & ΒΥΘΟΣ.


Α.Ο. ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ - Ο όμιλος των Πρωταθλητών.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Σάκης Πίκουλας, μιλά στον Δημοσθένη Βαρβέρη.

Α.Ο. ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ - Ο όμιλος των Πρωταθλητών.

Με τον Βασίλη Μπίμπα σε αγώνα από τα παλιά...

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 49ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ψαροτούφεκου, συναντήθηκα με τον πρόεδρο του Ομίλου Σάκη Πίκουλα, φίλο από τα παλία και συνεργάτη του Βυθού από τα πρώτα τεύχη. Ένα άνθρωπο που θα τον χαρακτήριζα με δύο λόγια, ντόμπρο που δεν μασάει τα λόγια του, αλλά και φοβερό ψαρά με ένστικτο και πάθος. Σε αυτή μας την συνάντηση, του ζήτησα να μας μιλήσει για τον όμιλο Α.Ο. Αλιάς Πόρτο Χελίου.

Πότε ιδρύθηκε ο όμιλος;

Ο Αθλητικός Όμιλος Αλιάς Πορτοχελίου, ιδρύθηκε το 1993.

Πες μας για το όνομα του ομίλου, που δεν είναι εύκολα αντιληπτό.

Το όνομα του ομίλου προέρχεται από την αρχαία πόλη Αλιάς. Τα ερείπια της οποίας βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα εντός του λιμανιού του Πορτοχελίου, και ανατολικά - νοτιοανατολικά, στους γύρω λόφους.

Τι σκοπό είχε η ίδρυσή του;

Το μακρινό 1989 ο σύλλογος Γλαύκος οργάνωσε ένα αγώνα ψαροντούφεκου στην περιοχή μας. Το μάθαμε την τελευταία στιγμή, (Παρασκευή απόγευμα), και ξεπερνώντας τις δυσκολίες (Ιατρική βεβαίωση και σκάφος) δηλώσαμε συμμετοχή. Εγώ, ο Μπίμπας και Κυριάκος Παπαντωνίου, που είχε το σκάφος. Προς έκπληξη όλων, τερματίσαμε πρώτοι! Απίστευτο, αν αναλογιστούμε ότι ουδέποτε είχαμε ψαρέψει στην Ύδρα που γινόταν ο αγώνας. Την επόμενη χρονιά στον ίδιο αγώνα, που διοργάνωσε πάλι στην Ύδρα ο Γλαύκος, τερματίσαμε δεύτεροι. Δεν ήταν τυχαίο, είμαστε καλοί. Μανιώσαμε με τους αγώνες, αλλά μόνο στον αγώνα του Γλαύκου που ήταν, όπεν, μπορούσαμε να πάρουμε μέρος. Όλοι οι άλλοι, ήταν για αθλητές ομίλων της Ομοσπονδίας. Η ίδρυση λοιπόν ομίλου ήταν επιτακτική ανάγκη και το Διαβατήριο μας για συμμετοχές σε αγώνες, τους οποίους λατρεύαμε και συνεχίζουμε να λατρεύουμε.

Πόσα μέλη έχετε;

Ο ΑΟ Αλιάς Πορτοχελίου έχει 28 μέλη.

To Πόρτο Χέλι έχει μεγάλη παράδοση στο αθλητικό ψαροτούφεκο. Το θεωρείς τυχαίο;

Αγαπήσαμε τους αγώνες από την πρώτη συμμετοχή και συνεχίζουμε, με τον δικό του τρόπο ο καθένας να μεταδώσουμε την αγάπη μας αυτή και στους νεότερους του Ομίλου. Τύχη ήταν η γνωριμία του Μπίμπα με τον Καμπάνη στην Νομική που φοιτούσαν και η πρόσκληση του προς αυτόν να κατέβει στο Πορτοχέλι για ψαροντούφεκο. Τα άλλα έγιναν χωρίς να τα πάρουμε χαμπάρι. Ο Καμπάνης από ένα παιδί της πόλης που απλά του άρεσε το ψαροντούφεκο, μετατράπηκε στον Άνθρωπο “Αγωνιστικό Ψαροντούφεκο” στην Ελλάδα. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο χωρίς την εμπλοκή και ακούραστη συμμετοχή του με τα αγωνιστικά δρώμενα της Υποβρύχιας Αθλητικής Αλιείας. Έγινε πιο Πορτοχελιώτης και από εμάς. Έκανε ένα σπουδαίο δίδυμο με τον Μπίμπα με πολλές συμμετοχές και επιτυχίες σε αγώνες και συνεχίζει να ζει σαν ψαροντουφεκάς καθημερινά. Προσπάθησα να του μάθω πέντε πράγματα για το ψαροντούφεκο, να βρίζει και να ψαρεύει ζόγκα.

Στο παγκόσμιο της Βενεζουέλας με τον Γιάννη Σιδέρη, που πήρε την δεύτερη θέση.

Στο πρώτο παίρνει άριστα και μάλλον με ξεπέρασε. Στο δεύτερο βελτιώνεται, αλλά δεν θα με φτάσει ποτέ. Στο τρίτο, δεν το έχει, αλλά λέει ότι θα ξαναπροσπαθήσει όταν γεράσει… μέχρι τότε εγώ θα έχω πεθάνει.

Τύχη ήταν που γεννήθηκε στην περιοχή μας ο εννέα φορές πρωταθλητής Ελλάδας, Γιάννης Σιδέρης. Δεν ήταν καθόλου τύχη η εμπλοκή του με τους αγώνες, αφού προσπαθούσαμε να τον πείσουμε να συμμετάσχει σε αγώνες, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες αθλητικές του δυνατότητες και αυτός δεν ενδιαφερόταν. Εντέλει πείστηκε να συμμετάσχει μαζί μου στο 1st spearfishig champions league, στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Κόλλησε το μικρόβιο και την συνέχεια την ξέρετε. Καλές οι συμμετοχές και οι αγάπες, αλλά οι επιτυχίες και οι νίκες σε τοπ επίπεδο ανεβάζουν έναν Όμιλο στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα ο Δικός μας. Είμαστε λοιπόν τυχεροί που έχουμε στον Όμιλο μας δυο "ορόσημα" θα έλεγα της Υποβρύχιας Αθλητικής Αλιείας, τον Νίκο Καμπάνη και τον Γιάννη Σιδέρη. Για τα άλλα, δουλέψαμε πολύ.

Πόσα πανελλήνια έχετε διοργανώσει και πώς αποφασίσατε να κάνετε το φετινό αγώνα, σε μια εποχή πραγματικά δύσκολη από όλες τις πλευρές;

Έχουμε διοργανώσει τρία Ατομικά Πανελλήνια Πρωταθλήματα και ένα Ομαδικό. Η απόφαση για την φετινή διοργάνωση ήταν πανεύκολη. Μου είπε ο Καμπάνης ότι δεν βρέθηκε άλλος όμιλος να αναλάβει την διοργάνωση και οδεύει προς ματαίωση. Είπε επίσης ότι αυτός και ο Μπίμπας αναλαμβάνουν τα πάντα και χρειάζονται μόνο μια μικρή βοήθεια το τριήμερο του αγώνα. Πώς να αρνηθώ; Έτσι ακριβώς και έγινε. Φρόντισαν για όλα, έλαβαν μέρος στον αγώνα και παραλίγο να πάρει ο Καμπάνης και μετάλλιο. Υπάρχει κάποιος αθλητής που πιστεύει ότι θα μπορούσε να καταφέρει κάτι τέτοιο; Η Διοργάνωση συνέπεσε με την έξαρση της Πανδημίας και τα περιοριστικά μετρά. Δεν μπορούσαμε να το προβλέψουμε και μου μοιάζει απίστευτο που ολοκληρώθηκε.

Πες μας για τις επιτυχίες του Ομίλου.

Πανελλήνια Πρωταθλήματα

1997:   2η θέση ατομικού (Πίκουλας), 2η θέση ομαδικού (Πίκουλας, Μπίμπας, Καμπάνης)
2000:   3η θέση ομαδικού (Μπίμπας, Μπούκας)
2001:   3η θέση ατομικού (Μπίμπας), 3η θέση ομαδικού (Μπίμπας, Καμπάνης)
2002:   2η θέση ατομικού (Μπίμπας), 3η θέση ατομικού (Σιδέρης), 1η θέση ομαδικού (Μπίμπας, Σιδέρης)
2004:   1η θέση ατομικού (Σιδέρης), 1η θέση ομαδικού (Μπίμπας, Σιδέρης)
2005:   1η θέση ατομικού (Σιδέρης), 1η θέση ομαδικού (Μπίμπας, Σιδέρης)
2007:   1η θέση ατομικού (Σιδέρης), 2η θέση ατομικού (Καμπάνης), 1η θέση ομαδικού (Σιδέρης,  Καμπάνης)
2008:   1η θέση ατομικού (Σιδέρης), 1η θέση ομαδικού (Σιδέρης,  Καμπάνης)
2009:   1η θέση ατομικού (Σιδέρης), 1η θέση ομαδικού (Σιδέρης,  Καμπάνης)
2011    1η θέση ατομικού (Σιδέρης), 1η θέση ομαδικού (Καμπάνης, Αγρίμης, Μπούκας)
2012    1η θέση ομαδικού (Καμπάνης, Μπούκας)
2014    1η θέση ομαδικού (Καμπάνης, Σιδέρης)
2015    1η θέση ατομικού (Σιδέρης)
2016    2η θέση ομαδικού (Καμπάνης, Αγρίμης)
2017    1η θέση ατομικού (Σιδέρης), 2η θέση γυναίκες (Νταλάκα), 1η θέση ομαδικού (Κουτσούγερας Πατεράκης)
2018    1η θέση ατομικού (Σιδέρης)
2020    2η θέση ατομικού (Σιδέρης)

1η θέση στο ομαδικό του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος το 2007 - Νίκος Καμπάνης, Γιάννης Σιδέρης.

9 φορές χρυσό μετάλλιο στο ατομικό. 10 φορές χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό

Διεθνείς αθλητές σε Ευρωαφρικανικά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Υ/Β Αλιείας: Σάκης Πίκουλας 1998, Νίκος Καμπάνης 1999, 2008, 2019, Βασίλης Μπίμπας 2002 (Μεγαλύτερο ψάρι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βραζιλίας), 2003.

Γιάννης Σιδέρης 2003, 2005 (Μεγαλύτερο ψάρι στο ευρωαφρικανικό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας), 2006, 2008 (αργυρό μετάλλιο), 2009, 2010, 2015, 2016 (αργυρό μετάλλιο – χρυσό στο ομαδικό).

Ο Α.Ο. Αλιάς Πορτοχελίου έχει διοργανώσει με επιτυχία τα πανελλήνια πρωταθλήματα του 2003, 2004, 2011 και 2020,  τα Ομαδικά Πανελλήνια Πρωταθλήματα του 2016 και 2017, καθώς και το 4ο και 5ο Κύπελλο Νέων 2010.

Νίκος Καμπάνης, Σάκης Πίκουλας

Άλλες διακρίσεις

Ο ιστορικός Ναυτικός όμιλος Σύρου (με δύο διοργανώσεις πανελληνίων πρωταθλημάτων στο ενεργητικό του το 1990 και το 2005) διοργανώνει εδώ και 25 χρόνια κατά τη διάρκεια της ναυτικής εβδομάδος ένα κύπελλο υποβρύχιας αλιείας για ναυτικούς ομίλους.

1998: 1η θέση (Καμπάνης, Μπίμπας)
2002: 2η θέση (Καμπάνης, Μπίμπας)
2008: 1η θέση (Καμπάνης, Μπίμπας)

Αγαπητέ Σάκη και εσύ υπήρξες αθλητής του ομίλου, με διακρίσεις και ήσουν επί σειρά ετών συνεργάτης του ΒΥΘΟΥ. Θα ήθελα να μας πείς για την πιό εντυπωσιακή σύλληψη ψαριού σε αγώνα (από εσένα ή την ομάδα).

Το μακρινό 1997, συμμετείχα στο ατομικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας, στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Ήμουν 36 ετών και στην καλύτερη φόρμα που υπήρξα ποτέ. Είκοσι περίπου λεπτά πριν την λήξη της πρώτης μέρας του αγώνα κολυμπούσα στην επιφάνεια αλλάζοντας τόπο σε μια αμμουδερή παραλία όταν ξαφνικά κάτι άκουσα. Κοντοστάθηκα και έψαχνα τον βράχο. Ήμουν σίγουρος, είχα ακούσει ροφό να βραχώνει! Ένα γκουπ-γκουπ μέσα στους χιλιάδες ήχους της θάλασσας αλλά τόσο αποκαλυπτικός! Δέκα μέτρα μακριά και σε βάθος 4-5 μέτρα είχε μια μεγάλη πέτρα με μερικές μικρότερες γύρω. Άρχισα να ψάχνω πρόσβαση κάτω από την πέτρα. Μάταια. Δεκαπέντε λεπτά πριν την λήξη, μετακίνησα μια από τις μικρές πέτρες και τον χτύπησα. Ακολούθησαν βουτιές με ρυθμό, 45 δεύτερα κάτω και 15 στην επιφάνεια μέχρι να τον βγάλω, δυο λεπτά πριν την λήξη του αγώνα. Όταν είσαι σε φόρμα στο σπορ μας, αντιλαμβάνεσαι τα πάντα!


Η θρυλική τριάδα του Πορτοχελίου. Καμπάνης, Πίκουλας, Μπίμπας.

Θυμίσου την πιό δύσκολη στιγμή που έζησες σε αγώνα.

Σε ένα αγώνα του ΣΦΥΚΘ στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ο συναθλητής μου Βασίλης Μπίμπας, αναδύθηκε από μια οριακή βουτιά και εγώ κάλεσα τον βαρκάρη μας να έλθει κοντά. Αναζήτησα τον Βασίλη στην επιφάνεια μάταια και κοιτώντας προς τον βυθό τον είδα να βυθίζεται αργά με ανοιχτά τα μάτια. Τον έφτασα στα 8 περίπου μέτρα και τον ανέβασα στην επιφάνεια αναίσθητο. Το φουσκωτό ήρθε γρήγορα κοντά, εγώ έσπρωχνα, ο Ούγκο τον τράβαγε για να τον ανεβάσουμε στο σκάφος και εκεί ζωντάνεψε, ρίχνοντας μου μερικές κλωτσιές. Αυτός λέει ότι δεν θυμάται τίποτα από τα 2-3 αυτά λεπτά, εγώ έβλεπα για πολλά χρόνια εφιάλτες.

Πως βλέπεις το μέλλον του ψαροτούφεκου, αλλά και του ομίλου.

Φαντάζομαι ότι ρωτάς για το Αγωνιστικό Ψαροντούφεκο, γιατί το απλό θα συνεχίσει να γίνεται προσφέροντας ευχαρίστηση και ψάρια σε όσους το ασκούν. Το αγωνιστικό μέσα στην σημερινή οικονομική κρίση έχει σοβαρότατο πρόβλημα. Οι Πριμαντόνες του Αθλήματος έχουν μάθει σε μεγάλα ποσά, που οι σπόνσορες δεν μπορούν πια να προσφέρουν. Κατά τα άλλα οι αγώνες θα κρίνονται σε ιλιγγιώδη βάθη, με τους αθλητές να κάνουν αποσυμπίεση καθημερινά και Θάλαμο που και που. Το μέλλον του ΑΟ Αλιάς Πορτοχελίου προβλέπεται λαμπρό! Τα χρόνια περνούν και οι Νίκος Καμπάνης και Βασίλης Μπίμπας θα παρατήσουν τα Αγωνιστικά και θα αναλάβουν τα ινία του Ομίλου. Τα καλύτερα έρχονται!

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΟΥ 49ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Υ/Κ 2020: 

ΚατηγορίαΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Print
Back To Top