Menu
 1. Αρχική
 2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
 3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
 4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
 5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
 6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
  3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
 7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
 8. ΘΕΜΑΤΑ
 9. ΝΕΑ
 10. VIDEOS
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Μελανούρι

Μελανούρι

Μελανούρι

Το μελανούρι (Oblada melanura Λινναίος, 1758) είναι ένα Μεσογειακό ψάρι του αλμυρού νερού που ανήκει στην οικογένεια των Σπαριδών. Είναι το μόνο είδος του γένους Oblada.

Το σώμα του είναι αρκετά φαρδύ στη μέση, τα μάτια του είναι μεγάλα με διάμετρο σχεδόν το μισό ύψος του κεφαλιού και το στόμα του είναι λοξό με λεπτά χείλια και μόνο κοπτήρες μπροστά χωρίς άλλα δόντια.

Το πιο συνηθισμένο μέγεθος είναι στα 300-400 γραμμάρια, ενώ κάποιες φορές μπορεί να ξεπεράσει και τα 700 γρ. Το μήκος του είναι 34 εκ. και παρόλο το μικρό του μέγεθος σε σχέση με άλλα ψάρια, μπορεί να ζήσει 11 χρόνια και κάποιες φορές λίγο παραπάνω.


H επιλογή του λαστιχοβόλου - Ξεκινάω το Ψαροτούφεκο #Workshop 2. (VIDEO)

Ο Παναγιώτης Μαυριώτης μιλά στον Δημοσθένη Βαρβέρη T.297

H επιλογή του λαστιχοβόλου - Ξεκινάω το Ψαροτούφεκο #Workshop 2. (VIDEO)

Η επιλογή του κατάλληλου ψαροτούφεκου δεν είναι μονόδρομος. Ο καθένας πρέπει να να έχει στην κατοχή του 2 με 3 όπλα και να τα χρησιμοποιεί ανάλογα με τον τόπο και το είδος ψαρέματος που θέλει να κάνει.

ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ & ΚΕΦΑΛΟΣ… δυο ψάρια παρεξηγημένα (+ Δώρο Ιστορία με Συναγρίδα).

Κείμενο: Λεωνίδας Καλόγερας, Φωτογραφίες: Λεωνίδας Καλόγερας & Πέτρος Πάπιτσης

ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ & ΚΕΦΑΛΟΣ… δυο ψάρια παρεξηγημένα (+ Δώρο Ιστορία με Συναγρίδα).

Η επιστημονική ονομασία του μελανουριού είναι oblada melanura και ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών. Είναι από τα ψάρια που υπάρχουν (ακόμα) σε μεγάλες ποσότητες στις ελληνικές θάλασσες. Έχει έντονο ασημί χρώμα, στενό σώμα, μεγάλα μάτια και μια κάθετη μαύρη ρίγα στην ουρά του. Το βάρος του σε βάθος έως 30 μέτρα σπάνια ξεπερνά τα 500-600 γραμμάρια. Σχηματίζουν κοπάδια συνήθως λίγων ψαριών αλλά δεν είναι απίθανο να δούμε ξαφνικά μπροστά μας μεγάλους αριθμούς ψαριών.

Τα όπλα της Άνοιξης

του Ανδρέα Κωστανάσιου

Τα όπλα της Άνοιξης

Όπως λέω πάντα και θα εξακολουθήσω είναι βασικό αυτά τα 2-3-5 όπλα που έχουμε στην κατοχή μας να είναι όλα της ίδιας εταιρίας. Ξεκινώντας λοιπόν από εδώ συνεχίζουμε... Σαν όπλα τρύπας είναι όλα τα όπλα μικρού μήκους έως μεσαίου, δλδ από 45 εκατοστά μέχρι και 90, φυσικά δεν είναι σπάνιο να βρει εφαρμογή και ένα 100 πχ σε μια πλάκα με εμβαδό πολλών τετραγωνικών μέτρων, η οποία έχει σαργούς στο βάθος. Έπειτα σειρά έχει το θήραμα που θα κυνηγήσουμε...

Ο εξοπλισμός ψαροτούφεκου την Άνοιξη.

του Ανδρέα Κωστανάσιου

Ο εξοπλισμός ψαροτούφεκου την Άνοιξη.

Νομίζω πως οι δύο πιο βασικές και αποδοτικές τεχνικές στο υποβρύχιο κυνήγι την άνοιξη, είναι το καρτέρι και το κυνήγι στην τρύπα. Αποτελεσματικές και σίγουρα με πολλές εκπλήξεις, ας τις δούμε όμως παρακάτω όσο πιο απλά γίνεται (δίχως να πάρετε πληθώρα άχρηστων πληροφοριών) λέγοντας τα πράγματα απλά και λιτά, όπως πρέπει να είναι το ψαροτούφεκο. 

Δεν κάνει το όπλο τον κυνηγό, το μυαλό του είναι το όπλο...

Ψάρεμα την Άνοιξη - Ενέδρα στα ρηχά.

του Ανδρέα Κωστανάσιου

Ψάρεμα την Άνοιξη - Ενέδρα στα ρηχά.

Βασικά πρέπει να γνωρίζουμε πως η περιέργεια των ψαριών για το κάθετι που ταράζει τον υποβρύχιο κόσμο είναι η κυρίως υπεύθυνη για την επιτυχία αυτής της τεχνικής και θα πρέπει να την εκμεταλευτούμε στο έπακρο. Στην συνέχεια, το λόγο έχει η κυνηγετική ορμή των ψαριών “θηρευτών” θηραμάτων, που έρχεται να ενισχύσει την λειτουργεία της τεχνικής. Το ρηχό καρτέρι βρίσκει εφαρμογή από την επιφάνεια έως το βάθος των 5-7 μέτρων. Αναγκαίο όπως και σε όλα τα είδη ψαρέματος, ο νέος ψαράς να αρχίσει από τα μικρά βάθη για να εξοικοιωθεί και να μάθει πιο εύκολα την τεχνική.

Back To Top