Menu
 1. Αρχική
 2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
 3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
 4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
 5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
 6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
  3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
 7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
 8. ΘΕΜΑΤΑ
 9. ΝΕΑ
 10. VIDEOS
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

Περιοδικό Βυθός : Μέγας Σωκράτης

 

Σωκράτης Μέγας

Ασχολούμαι με το υποβρύχιο ψάρεμα τα τελευταία 30 χρόνια. Σε ηλικία 10 χρονών απέκτησα το πρώτο μου ψαροτουφεκο, το οποίο ήταν δώρο από τον παππού μου ο οποίος κατάλαβε ποσό πολύ μου άρεσε η θάλασσα. Έκτοτε δεν σταμάτησα να είμαι στο νερό, κυρίως τα καλοκαίρια μιας και είχα σπίτι στον Βόλο μπροστά στην θάλασσα και αργότερα και τον χειμώνα. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν σχολεία ελεύθερης κατάδυσης και μάθαινα πως θα πιάσω ψάρια μέσα από την συχνή επαφή με την θάλασσα και από το περιοδικό ΒΥΘΟΣ που διάβαζα τότε.

Επειδή ήμουν και αθλητής με βοήθησε πολύ στις άπνοιες και από μικρός βουτούσα αρκετά βαθιά με αποτέλεσμα να πιάνω αρκετά μεγάλα ψάρια αρκετά νωρίς. Μου αρέσει κυρίως το βαθύ ψάρεμα και το κυνήγι τις σφυρίδας και συναγρίδας. Η θάλασσα συνεχίζει να με εκπλήσσει και μαθαίνω ακόμα και σήμερα μιας και τα ψάρια συνεχώς αλλάζουν συμπεριφορές και εξελίσσονται . Έχω γυρίσει μια ταινία και αρκετά βίντεο στο YouTube και στο περιοδικό και μου αρέσει πολύ, γιατί  βλέπω τυχόν λάθη και ατέλειες. Εδώ και 14 χρόνια μοιράζομαι τις εμπειρίες μου μαζί σας στον ΒΥΘΟ και θα συνεχίζω να βοηθάω με τις γνώσεις όσους μου το ζητούν.


Άνοιξη & Συναγρίδες

Του Σωκράτη Μέγα

Άνοιξη & Συναγρίδες

Μετά από ένα δύσκολο χειμώνα η πρώτες ηλιοφάνειες και η άνοδος της θερμοκρασίας, μας δίνει να καταλάβουμε ότι ο ερχομός τις άνοιξης είναι πλέον γεγονός. Για μένα είναι και η καλύτερη περίοδος για ψάρεμα, γιατί έχουμε έντονη κινητικότητα από όλα τα είδη ψαριών σε πολύ προσιτά βάθη. Έτσι και οι συναγρίδες τώρα βγαίνουν πιο ρηχά, είναι πιο ήρεμες και αρκετά πιο μεγάλες σε σχέση με άλλες εποχές.

Ροφός - Οι τεχνικές για το ψάρεμά του.

Του Σωκράτη Μέγα

Ροφός - Οι τεχνικές για το ψάρεμά του.

Οι τεχνικές για την σύλληψη του ροφού είναι βασικά δύο. Το ψάρεμα στην τρύπα του ροφού όσο εύκολο και αν φαντάζει είναι αρκετά δύσκολο. Το ψάρι αυτό έχει μεγάλα και σκληρά αγκάθια και όταν τον χτυπήσουμε αμέσως σαν άμυνα φουσκώνει τα βράγχια και τα πτερύγιά του. Έτσι είναι προτιμότερο να προσπαθούμε να βρούμε τον εγκέφαλο ή το κεφάλι του ψαριού για να μπορεί πιό εύκολα να βγει προς τα έξω. Πριν κάνουμε την βολή πρέπει να δούμε και να σκεφτούμε γρήγορα, αν το θήραμα μπορεί να βγει από εκεί γιατί πολλές φορές όπως είπα και πιό πάνω φουσκώνει και δεν βγαίνει εύκολα.

ΡΟΦΟΣ, αυτός ο γνωστός άγνωστος.

του Σωκράτη Μέγα

ΡΟΦΟΣ, αυτός ο γνωστός άγνωστος.

Ο ροφός είναι ένα ψάρι που είναι ευρέως γνωστό λόγω τις γεύσης, της δύναμης, αλλά και του μεγέθους στο οποίο φτάνει. Έχει κυνηγηθεί πολύ και είναι ένα από τα αγαπημένα θηράματα του ψαροκυνηγού και όχι μόνο. Είναι κυρίαρχο ψάρι και κατέχει ξεχωριστή θέση στο θαλάσσιο περιβάλλον γι΄αυτό έχει αποκτήσει και το όνομα βασιλιάς του βυθού. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσω και θα σας μεταφέρω ότι πληροφορίες ξέρω και έχω μάθει από προσωπικές εμπειρίες, γι αυτό το όμορφο ψάρι.

Σφυρίδες!

Του Σωκράτη Μέγα

Σφυρίδες!

Η σφυρίδα είναι ένα ψάρι που πάντα θαύμαζα για την ομορφιά της, τον τρόπο που κινείται καθώς και την δυσκολία σύλληψής της. Σίγουρα το πεντανόστιμο κρέας της είναι άλλος ένα λόγος που με κάνει να την κυνηγάω με μανία. Πριν αρκετά χρόνια ο πληθυσμός της σφυρίδας ήταν πολύ μικρός και την συναντούσαμε μόνο σε κλειστούς κόλπους και σε λίγα μέρη σε όλη την Ελλάδα. Πλέον με το κλίμα να αλλάζει θα την βρούμε σχεδόν σε κάθε περιοχή. Παρακάτω θα αναλύσω την αλλαγή της συμπεριφοράς της σφυρίδας με τα χρόνια, καθώς και τον τρόπο σύλληψής της μέσα και έξω από την τρύπα.

9 κανόνες που θα βελτιώσουν το ψάρεμά μας

Του Σωκράτη Μέγα

9 κανόνες που θα βελτιώσουν το ψάρεμά μας

Αρκετοί νομίζουν ότι το ψαροτούφεκο είναι απλά μια κατάδυση στην θάλασσα. Εμείς όμως που ασχολούμαστε συστηματικά με αυτό το όμορφο χόμπι, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι αυτό δεν ισχύει και για να πιάσεις ψάρια, θέλει κόπο αλλά και τρόπο.

Παρακάτω θα αναλύσω κάποιους παράγοντες, που ίσως σε κάποιες φορές ξεχνάμε να δώσουμε την απαραίτητη σημασία και μπορεί να βελτιώσουν αισθητά τον τρόπο με τον οποίο ψαρεύουμε, κάνοντας μια εξόρμηση πετυχημένη.

Back To Top