Menu
 1. Αρχική
 2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
 3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
 4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
 5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
 6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
  3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
 7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
 8. ΘΕΜΑΤΑ
 9. ΝΕΑ
 10. VIDEOS
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Περιοδικό Βυθός : Σηκιός

Σηκιός ή Παντελής το φάντασμα της ποσειδωνίας.

Σηκιός ή Παντελής

Ο κοινός μας Σηκιός ή Παντελής ή Οσκιός (Sciaena umbra). Λανθασμένα αναφέρεται σαν μυλοκόπι, αφού αυτό πρόκειται για στενό συγγενή του, με αρκετές ομοιότητες αλλά με πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και με μεγάλη σπανιότητα.
Η κοινή του ονομασία είναι πιθανό να προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «σκαιός», όχι με την ευρύτερη έννοια του «σκοτεινός», αλλά εκείνου που αρέσκεται να συχνάζει στα σκαιώδη μέρη (σκοτεινά - υποφωτισμένα).
Όντως τις συννεφιασμένες ημέρες είναι πιθανότερη η κυκλοφορία και κατ' επέκταση ο εντοπισμός των ψαριών αυτών έξω από τη φωλιά τους και βέβαια αρέσκεται να κυκλοφορεί περισσότερο τις νυκτερινές ώρες, για την εξεύρεση της τροφής του.


Το ΖΕΝ του ιχθυοβόλου.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τρουπής

Το ΖΕΝ του ιχθυοβόλου.

Οι περισσότεροι βουτηχτές, που έχουν νιώσει το πνεύμα της θάλασσας μέσα τους όμως δεν μιλάνε. Μα πώς να εξηγήσεις την θάλασσα σε αυτούς που την κοιτούν και βλέπουν μονάχα νερό. Δεν έχουν την ανάγκη να πουν τίποτα. Όταν έχεις νιώσει την συνεχόμενη και ατέρμονη κίνηση του νερού δεν έχεις την ανάγκη να το εξωτερικεύσεις. Είναι κάτι που μόνο βιώνεται. Δεν περιγράφεται και δεν μεταδίδεται. Αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον μονάχα από την ματιά. Τα βιώματα μέσα στο νερό δεν περιγράφονται. Πολλοί προσπάθησαν να μεταφέρουν αυτό ακριβώς που αισθάνθηκαν την ώρα που με κρατημένη την ανάσα το καμάκι εκτοξευότανε, λίγο πριν κορυφωθεί το κυνήγι τους προς το πολυπόθητο θήραμα που έψαχναν. Μα όταν ήρθε η ώρα να δουλέψουν οι λέξεις δεν συνεργάστηκαν.

Μικρές ιστορίες, σπουδαίες λεπτομέρειες.

Tου Γιώργου Κελλή

Μικρές ιστορίες, σπουδαίες λεπτομέρειες.

Ψαρεύω ώρα τώρα. Βρίσκομαι σε ένα πονηρό κομμάτι ιδανικό για ρηχό συρτό καρτέρι. Είχα πολύ καιρό να το επισκεφτώ, είχα γενικότερα καιρό να ψαρέψω άρα και να φάω ψάρι. Οι πρώτες ευμεγέθεις μπάφες το διαπίστωσαν με επώδυνο τρόπο. Την πρώτη την τουφέκισα ενώ ακόμη μασουλούσε παρέα με τη φίλη της κάτι από ένα χαμηλό βραχάκι. Τις είχα δει στιγμές νωρίτερα ενώ καρτέρευα, να βοσκάνε λίγα μέτρα πιο εκεί. Λουφάξα και παρατήρησα για λίγο την πορεία του ανενόχλητου τσιμπολογήματος τους. Με το που χάθηκαν πίσω από ένα βράχο, κινήθηκα αργά προς το μέρος τους, ωθούμενος μόνο από το ελεύθερο χέρι. Το άλλο έστρεψε το όπλο κατά πάνω τους και ετοιμάστηκε για βολή. Τις πλησίασα από πίσω και διαγώνια και με την υποψία στόχου πάτησα την σκανδάλη σημαδεύοντας το μάτι και λίγο πιο πίσω. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν και τώρα βρίσκεται κρεμασμένη στην ψαροβελόνα μου παρέα με μία ακόμη περίεργη που πλησίασε μαζί με το κοπάδι της να με επεξεργαστούν.

Τα όπλα της Άνοιξης

του Ανδρέα Κωστανάσιου

Τα όπλα της Άνοιξης

Όπως λέω πάντα και θα εξακολουθήσω είναι βασικό αυτά τα 2-3-5 όπλα που έχουμε στην κατοχή μας να είναι όλα της ίδιας εταιρίας. Ξεκινώντας λοιπόν από εδώ συνεχίζουμε... Σαν όπλα τρύπας είναι όλα τα όπλα μικρού μήκους έως μεσαίου, δλδ από 45 εκατοστά μέχρι και 90, φυσικά δεν είναι σπάνιο να βρει εφαρμογή και ένα 100 πχ σε μια πλάκα με εμβαδό πολλών τετραγωνικών μέτρων, η οποία έχει σαργούς στο βάθος. Έπειτα σειρά έχει το θήραμα που θα κυνηγήσουμε...

Ο εξοπλισμός μας την Άνοιξη.

του Ανδρέα Κωστανάσιου

Ο εξοπλισμός μας την Άνοιξη.

Νομίζω πως οι δύο πιο βασικές και αποδοτικές τεχνικές στο υποβρύχιο κυνήγι την άνοιξη, είναι το καρτέρι και το κυνήγι στην τρύπα. Αποτελεσματικές και σίγουρα με πολλές εκπλήξεις, ας τις δούμε όμως παρακάτω όσο πιο απλά γίνεται (δίχως να πάρετε πληθώρα άχρηστων πληροφοριών) λέγοντας τα πράγματα απλά και λιτά, όπως πρέπει να είναι το ψαροτούφεκο. 

Δεν κάνει το όπλο τον κυνηγό, το μυαλό του είναι το όπλο...

Ψάρεμα την Άνοιξη - Ενέδρα στα ρηχά.

του Ανδρέα Κωστανάσιου

Ψάρεμα την Άνοιξη - Ενέδρα στα ρηχά.

Βασικά πρέπει να γνωρίζουμε πως η περιέργεια των ψαριών για το κάθετι που ταράζει τον υποβρύχιο κόσμο είναι η κυρίως υπεύθυνη για την επιτυχία αυτής της τεχνικής και θα πρέπει να την εκμεταλευτούμε στο έπακρο. Στην συνέχεια, το λόγο έχει η κυνηγετική ορμή των ψαριών “θηρευτών” θηραμάτων, που έρχεται να ενισχύσει την λειτουργεία της τεχνικής. Το ρηχό καρτέρι βρίσκει εφαρμογή από την επιφάνεια έως το βάθος των 5-7 μέτρων. Αναγκαίο όπως και σε όλα τα είδη ψαρέματος, ο νέος ψαράς να αρχίσει από τα μικρά βάθη για να εξοικοιωθεί και να μάθει πιο εύκολα την τεχνική.

Back To Top