Menu
 1. Αρχική
 2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
 3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
 4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
 5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
 6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
  3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
 7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
 8. ΘΕΜΑΤΑ
 9. ΝΕΑ
 10. VIDEOS
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

Περιοδικό Βυθός : Σφυρίδα

Σφυρίδα. Το ψάρι τρόπαιο στην βέργα του ψαροκυνηγού, λόγω συμπεριφοράς αλλά και μεγέθους

Σφυρίδα

Η σφυρίδα έχει χαρακτηριστικό πράσινο σκούρο προς χάλκινο χρώμα, ενώ μερικές φορές μπορεί το χρώμα της να είναι και καφέ. Έχει προτεταμένη κάτω σιαγόνα και μεγάλο στόμα. Στο σώμα μιας σφυρίδας υπάρχουν 4 με 5 σκούρες κάθετες ραβδώσεις.

Ανήκει στα μαύρα ψάρια όπως ο ροφός, η πίγκα και η στήρα. Φτάνει έως 25kg σε βάρος και 120cm σε μήκος. Η μέγιστή της ηλικία θεωρείται τα 17 χρόνια.

Τρέφεται με μικρότερα κυρίως ψάρια και πλάσματα της θάλασσας, όπως τα κεφαλόποδα, αλλά και με οστρακόδερμα.

Μπορεί κανείς να την συναντήσει στις δυτικές ακτές της Αφρικής, αλλά και στην νότια Μεσόγειο. Στις δικές μας θάλασσες, το καλοκαίρι συνήθως βρίσκεται σε βαθειά νερά, ενώ τον χειμώνα ρηχαίνει.


Σφυρίδες!

Του Σωκράτη Μέγα

Σφυρίδες!

Η σφυρίδα είναι ένα ψάρι που πάντα θαύμαζα για την ομορφιά της, τον τρόπο που κινείται καθώς και την δυσκολία σύλληψής της. Σίγουρα το πεντανόστιμο κρέας της είναι άλλος ένα λόγος που με κάνει να την κυνηγάω με μανία. Πριν αρκετά χρόνια ο πληθυσμός της σφυρίδας ήταν πολύ μικρός και την συναντούσαμε μόνο σε κλειστούς κόλπους και σε λίγα μέρη σε όλη την Ελλάδα. Πλέον με το κλίμα να αλλάζει θα την βρούμε σχεδόν σε κάθε περιοχή. Παρακάτω θα αναλύσω την αλλαγή της συμπεριφοράς της σφυρίδας με τα χρόνια, καθώς και τον τρόπο σύλληψής της μέσα και έξω από την τρύπα.

Κίτρινα μπαλώματα και κάθετες ρίγες (Μέρος Α’)

Του Τόλη Αποστολάκη - Εκπαιδευτή E/K και Α’ Βοηθειών SSI

Κίτρινα μπαλώματα και κάθετες ρίγες (Μέρος Α’)

Ναι καλά καταλάβατε, αναφέρομαι στις στήρες και τις σφυρίδες. Εάν αυτό το κείμενο είχε γραφτεί πριν από 20 χρόνια θα μπορούσε να έχει εύκολα τον εξής τίτλο: Στήρα και Σφυρίδα - 2 θηράματα του καλοκαιριού. Ωστόσο οι εποχές άλλαξαν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει στις ημέρες μας, αφού η γνώση γύρω από την ελεύθερη κατάδυση, σε συνδυασμό με τα σχολεία και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό επιτρέπουν στον ψαροκυνηγό να βουτάει βαθιά όλο το χρόνο. Η διαφορά λοιπόν στο κυνήγι τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αφού παίρνουμε σαν δεδομένο ότι πλέον μπορούμε να πιάνουμε στήρες και σφυρίδες όλο το χρόνο, έγκειται στη διαφορετική συμπεριφορά που παρουσιάζουν αυτά τα ψάρια όταν τα νερά είναι ζεστά. Από Ιούνιο δηλαδή μέχρι περίπου και τέλος Οκτώβρη.

Κίτρινα μπαλώματα και κάθετες ρίγες (Μέρος Β’).

Tου Τόλη Αποστολάκη / Εκπαιδευτή Ε/K & Ά Βοηθειών SSI

Κίτρινα μπαλώματα και κάθετες ρίγες (Μέρος Β’).

Δυστυχώς ο κάβος και η ξέρα είναι η εύκολη λύση, αλλά στις μέρες μας αυτά τα κομμάτια τα ξέρει όλος ο κόσμος και τα θηράματα είναι λίγα και πάρα πολύ δύσκολα, ακόμα και μέσα στο θαλάμι τους. Εκτός από κάποιες μέρες ή πιο σωστά κάποιες ώρες που θα πέσουμε σε ανέβασμα και θα έχουμε τη χαρά να δούμε εικόνες από το παρελθόν. Το μέλλον στο υποβρύχιο κυνήγι είναι τα ξεκομμένα κομμάτια, που είναι χαμένα στο πουθενά. Γι’ αυτούς που έχουν σκάφος τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Χρειαζόμαστε ένα καλό βυθόμετρο - GPS και πολύ υπομονή. Πιάνουμε μια ζώνη βάθους που μπορούμε να ψαρέψουμε και αρχίζουμε τα περάσματα σε περιοχές που εικάζουμε ή έχουμε ακούσει ότι έχουν ενδιαφέρον.

Ημέρα σπαρίδων.

του Κωνσταντίνου Τρουπή

Ημέρα σπαρίδων.

Σε αυτό το άρθρο καλοί μου φίλοι θα σας εξιστορήσω δυο συλλήψεις που στην δική μου θαλασσινή ψυχή αναζητούσα διακαώς. Ο υποβρύχιος κυνηγός βουτώντας θα έρθει σιγά σιγά αντιμέτωπος με όλα τα θηράματα της ακτογραμμής και στην μετέπειτα πορεία θα δει και ψάρια που συνήθως κατοικούν σε βαθύτερες ζώνες. Όμως η αλήθεια είναι πως σε λίγα μέτρα νερό αν ασκήσει την τέχνη του καρτεριού με σύμμαχο του την σιγή θα δει να χτυπιούνται στην βέργα του ψάρια τρόπαια. Πολλά έχουν γραφτεί για συναγρίδες και τσιπούρες. Όμως η δική μου αλήθεια είναι πως για να έρθεις κοντά σε ψάρια καχύποπτα και δύσκολα θέλει εκτός από ικανότητα και τύχη και αν το αναλύσουμε ακόμα παραπέρα θα δείτε ότι αυτό συμβαίνει και μάλιστα έντονα...

Συνέντευξη: ΤΑΣΟΣ ΓΚΑΡΤΖΕΒΙΤΣ, Ήρεμη δύναμη στον βυθό.

Μιλά στον Δημοσθένη Βαρβέρη

Συνέντευξη: ΤΑΣΟΣ ΓΚΑΡΤΖΕΒΙΤΣ, Ήρεμη δύναμη στον βυθό.

Ένα πρωινό του Μαίου συναντηθήκαμε με τον Τάσο Γκάρτζεβιτς στα γραφεία του περιοδικού για μια συνέντευξη που ήθελα να του κάνω. O Tάσος είναι ένας άνθρωπος λιγομίλητος και ευγενικός χωρίς καμία έπαρση. Διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ (γενικά) παρ΄όλη την φήμη που έχει αποκτήσει στον χώρο, για τις πολύ καλές του επιδόσεις στους αγώνες και για τα μεγάλα βάθη που συνηθίζει να κυνηγά, χτυπώντας μεγάλα ψάρια. Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο να μας μιλήσει γι' αυτόν, απολαύστε τον... 

Back To Top