Menu
 1. Αρχική
 2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
 3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
 4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
 5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
 6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
  3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
 7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
 8. ΘΕΜΑΤΑ
 9. ΝΕΑ
 10. VIDEOS
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023

Περιοδικό Βυθός : Σφυρίδα

Σφυρίδα. Το ψάρι τρόπαιο στην βέργα του ψαροκυνηγού, λόγω συμπεριφοράς αλλά και μεγέθους

Σφυρίδα

Η σφυρίδα έχει χαρακτηριστικό πράσινο σκούρο προς χάλκινο χρώμα, ενώ μερικές φορές μπορεί το χρώμα της να είναι και καφέ. Έχει προτεταμένη κάτω σιαγόνα και μεγάλο στόμα. Στο σώμα μιας σφυρίδας υπάρχουν 4 με 5 σκούρες κάθετες ραβδώσεις.

Ανήκει στα μαύρα ψάρια όπως ο ροφός, η πίγκα και η στήρα. Φτάνει έως 25kg σε βάρος και 120cm σε μήκος. Η μέγιστή της ηλικία θεωρείται τα 17 χρόνια.

Τρέφεται με μικρότερα κυρίως ψάρια και πλάσματα της θάλασσας, όπως τα κεφαλόποδα, αλλά και με οστρακόδερμα.

Μπορεί κανείς να την συναντήσει στις δυτικές ακτές της Αφρικής, αλλά και στην νότια Μεσόγειο. Στις δικές μας θάλασσες, το καλοκαίρι συνήθως βρίσκεται σε βαθειά νερά, ενώ τον χειμώνα ρηχαίνει.


H επιλογή του λαστιχοβόλου - Ξεκινάω το Ψαροτούφεκο #Workshop 2. (VIDEO)

Ο Παναγιώτης Μαυριώτης μιλά στον Δημοσθένη Βαρβέρη T.297

H επιλογή του λαστιχοβόλου - Ξεκινάω το Ψαροτούφεκο #Workshop 2. (VIDEO)

Η επιλογή του κατάλληλου ψαροτούφεκου δεν είναι μονόδρομος. Ο καθένας πρέπει να να έχει στην κατοχή του 2 με 3 όπλα και να τα χρησιμοποιεί ανάλογα με τον τόπο και το είδος ψαρέματος που θέλει να κάνει.

Τα λαστιχοβόλα του χειμώνα.

Του Τόλη Αποστολάκη (Εκπαιδευτή Ελεύθερης Κατάδυσης & Ά Βοηθειών SSI)

Τα λαστιχοβόλα του χειμώνα.

Το καλοκαίρι έφυγε. Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Ευτυχώς όμως στην περίπτωσή μας, μόνο για λίγους μήνες. Μπροστά μας ξεδιπλώνεται σταδιακά η πιο σκληρή εποχή για τους υποψήφιους κυνηγούς. Ο χειμώνας. Φουρτουνιασμένες θάλασσες, θολά νερά και χαμηλές θερμοκρασίες. Κάποιοι θα κρύψουν τον εξοπλισμό τους στην αποθήκη μέχρι τις πρώτες λιακάδες του Απρίλη. Όχι όμως όλοι. Οι φανατικοί ψαροκυνηγοί θα τροποποιήσουν τις τεχνικές προσέγγισης, θα αναζητήσουν ίσως διαφορετικά θηράματα, θα προσθέσουν αρκετά χιλιοστά νεοπρέν, αλλά θα είναι εκεί. Μαζί με όλες αυτές τις αλλαγές, είναι λογικό να αλλάξουν και οι οπλικές επιλογές τους. Τι όπλα πρέπει να έχει ο σάκος μας; Πώς να τα στήσουμε; Το 130άρι με τη χοντρή βέργα και τα τρία λάστιχα χρειάζεται; Ας τα δούμε αναλυτικά.

Η χρήση του Γάντζου στο ξεβράχωμα των ψαριών. (VIDEO) WorkShop#1

Του Τάσου Χάλαρη Τ.295

Η χρήση του Γάντζου στο ξεβράχωμα των ψαριών. (VIDEO) WorkShop#1

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι ψαροκυνηγοί, είναι το βράχωμα των ψαριών κάτω από τις πέτρες. Τα ψάρια, κυρίως τα μαύρα, δηλαδή οι ροφοί, οι στήρες, οι σφυρίδες και οι πίγκες, όταν τα πρσεγγίσουμε και καταφέρουμε να έχουμε μία επιτυχημένη βολή, πολλές φορές βραχώνουν σε δύσκολα σημεία του βυθού.

Σφυρίδες!

Του Σωκράτη Μέγα

Σφυρίδες!

Η σφυρίδα είναι ένα ψάρι που πάντα θαύμαζα για την ομορφιά της, τον τρόπο που κινείται καθώς και την δυσκολία σύλληψής της. Σίγουρα το πεντανόστιμο κρέας της είναι άλλος ένα λόγος που με κάνει να την κυνηγάω με μανία. Πριν αρκετά χρόνια ο πληθυσμός της σφυρίδας ήταν πολύ μικρός και την συναντούσαμε μόνο σε κλειστούς κόλπους και σε λίγα μέρη σε όλη την Ελλάδα. Πλέον με το κλίμα να αλλάζει θα την βρούμε σχεδόν σε κάθε περιοχή. Παρακάτω θα αναλύσω την αλλαγή της συμπεριφοράς της σφυρίδας με τα χρόνια, καθώς και τον τρόπο σύλληψής της μέσα και έξω από την τρύπα.

Κίτρινα μπαλώματα και κάθετες ρίγες (Μέρος Α’)

Του Τόλη Αποστολάκη - Εκπαιδευτή E/K και Α’ Βοηθειών SSI

Κίτρινα μπαλώματα και κάθετες ρίγες (Μέρος Α’)

Ναι καλά καταλάβατε, αναφέρομαι στις στήρες και τις σφυρίδες. Εάν αυτό το κείμενο είχε γραφτεί πριν από 20 χρόνια θα μπορούσε να έχει εύκολα τον εξής τίτλο: Στήρα και Σφυρίδα - 2 θηράματα του καλοκαιριού. Ωστόσο οι εποχές άλλαξαν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει στις ημέρες μας, αφού η γνώση γύρω από την ελεύθερη κατάδυση, σε συνδυασμό με τα σχολεία και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό επιτρέπουν στον ψαροκυνηγό να βουτάει βαθιά όλο το χρόνο. Η διαφορά λοιπόν στο κυνήγι τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αφού παίρνουμε σαν δεδομένο ότι πλέον μπορούμε να πιάνουμε στήρες και σφυρίδες όλο το χρόνο, έγκειται στη διαφορετική συμπεριφορά που παρουσιάζουν αυτά τα ψάρια όταν τα νερά είναι ζεστά. Από Ιούνιο δηλαδή μέχρι περίπου και τέλος Οκτώβρη.

Back To Top