Menu
 1. Αρχική
 2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
 3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
 4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
 5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
 6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
  3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
 7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
 8. ΘΕΜΑΤΑ
 9. ΝΕΑ
 10. VIDEOS
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Καλόγερας Λεωνίδας

Λεωνίδας Καλόγερας

Γεννήθηκα στις 11 Ιανουαρίου 1976 στην Σύρο. Σαν νησιώτης είχα λατρεία με την θάλασσα από πολύ μικρός. Τα πρώτα μου βήματα στο ψαροτούφεκο τα έκανα σε ηλικία 12 ετών, κυνηγώντας μικρόψαρα και χταπόδια. Στην ηλικία των 17 ετών ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο σωστά, ακολουθώντας τις συμβουλές του πρώτου μου δάσκαλου Παναγιώτη Κουντούρη. Από κει κι έπειτα έχοντας πάρει πλέον τις σωστές βάσεις, βουτούσα με ασφάλεια σε μικρά και μεσαία βάθη.

Κατόπιν γνώρισα τον δεύτερο δάσκαλο μου Πέτρο Πάπιτση, ο οποίος με τράβηξε σε βάθος. Από τότε ασχολούμαι εντατικά με το ψαροτούφεκο. Έχω πάρει μέρος σε πανελλήνιους αγώνες υποβρύχιας σκοποβολής και σε αρκετούς αγώνες που οργανώνει ο όμιλος της Σύρου στον οποίο ανήκω. Οι αγώνες αυτοί γίνονται κάθε χρόνο και παίρνουν μέρος πολλά μεγάλα ονόματα του χώρου (Κάλιτς, Κωστανάσιος κλπ).

Είμαι κάτοχος 3 αστεριών της AIDA INTERNATIONAL. Από το 2014 ανήκω στην ομάδα - οικογένεια του περιοδικού ΒΥΘΟΣ. Όνειρό μου είναι κάποια στιγμή να πάρω μέρος σε αγώνες, ζευγάρι με τον γιο μου.


ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ & ΚΕΦΑΛΟΣ… δυο ψάρια παρεξηγημένα (+ Δώρο Ιστορία με Συναγρίδα).

Κείμενο: Λεωνίδας Καλόγερας, Φωτογραφίες: Λεωνίδας Καλόγερας & Πέτρος Πάπιτσης

ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ & ΚΕΦΑΛΟΣ… δυο ψάρια παρεξηγημένα (+ Δώρο Ιστορία με Συναγρίδα).

Η επιστημονική ονομασία του μελανουριού είναι oblada melanura και ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών. Είναι από τα ψάρια που υπάρχουν (ακόμα) σε μεγάλες ποσότητες στις ελληνικές θάλασσες. Έχει έντονο ασημί χρώμα, στενό σώμα, μεγάλα μάτια και μια κάθετη μαύρη ρίγα στην ουρά του. Το βάρος του σε βάθος έως 30 μέτρα σπάνια ξεπερνά τα 500-600 γραμμάρια. Σχηματίζουν κοπάδια συνήθως λίγων ψαριών αλλά δεν είναι απίθανο να δούμε ξαφνικά μπροστά μας μεγάλους αριθμούς ψαριών.

Όταν ο εξοπλισμός μας, γίνεται επικίνδυνος & ιστορία φθινοπωρινή (δώρο).

Του Λεωνίδα Καλόγερα - Φωτογραφίες: Λεωνίδας Καλόγερας & Σωτήρης Βακόνδιος

Όταν ο εξοπλισμός μας, γίνεται επικίνδυνος & ιστορία φθινοπωρινή (δώρο).

Επιτέλους έφτασε το φθινόπωρο. Για πολλούς η καλύτερη εποχή για ψαροτούφεκο για αρκετούς λόγους. Τα μελτέμια φεύγουν εμείς είμαστε στα ντουζένια μας από τις βουτιές του καλοκαιριού… (λέμε τώρα) και το κυριότερο… οοοοοόλοι οι σκαφάτοι της π@#$%ς πάνε σπίτια τους κι έτσι δεν κινδυνεύουμε πλέον να μας κόψουν μουρέλα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι. Παρακάτω θα δούμε μερικά σφάλματα που κάνουμε εμείς οι ίδιοι με τον εξοπλισμό μας. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε ξένο περιβάλλον κι όσο εμπειρία κι αν έχουμε δεν αρκεί, για να πούμε ότι τα ξέρουμε όλα. Η θάλασσα είναι σχολείο και κάθε μέρα μας διδάσκει και κάτι νέο. Γι αυτό λοιπόν θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

ΡΟΦΟΣ

Κείμενο: Λεωνίδας Καλόγερας - Φωτογραφίες: Πέτρος Πάπιτσης

ΡΟΦΟΣ

Θα αναφερθούμε σε ένα ψάρι που όλοι οι ψαροκυνηγοί σχεδόν ονειρεύονται να πιάσουν. Είναι ένα ψάρι που στοιχειώνει τα όνειρα μας και που θεωρείται ψάρι τρόπαιο. Αυτό δεν είναι άλλο από τον «βασιλιά» ροφό. Η επιστημονική του ονομασία είναι epinephelus marginatus και ανήκει στην οικογένεια των σερανιδών. Τον συναντάμε σε βάθος έως 300 μέτρα και στις ελληνικές θάλασσες το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τα 25 κιλά.

Back To Top