Menu
 1. Αρχική
 2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
 3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
 4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
 5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
 6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
  3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
 7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
 8. ΘΕΜΑΤΑ
 9. ΝΕΑ
 10. VIDEOS
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Περιοδικό Βυθός : Καιρός & Οικολογία

Οικολογικά και επιστημονικά θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Κολοχτύπα: Παράγοντας ευζωίας των αγαπημένων μας ψαρότοπων.

Γράφει ο Χρήστος Τσαβαλιάς - Φοιτητής του τμήματος Γεωπονίας - Ιχθυολογίας Βόλου, αλλά και ''αμετανόητος'' ψαροτουφεκάς

 • Αρθρογράφος: Natex Media
 • Αριθμός προβολών: 1927
 • 0 Σχόλια
Κολοχτύπα: Παράγοντας ευζωίας των αγαπημένων μας ψαρότοπων.

Η μεσογειακή κολοχτύπα (Scyllarides latus), ανήκει στο υπόφυλο των καρκινοειδών και σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται η αλίευση της από ερασιτέχνες αλιείς. Τα τελευταία χρόνια η υπεραλίευση του είδους, ειδικότερα κατά τις περιόδους αναπαραγωγής (Ιούνιο έως Αύγουστο) έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των πληθυσμών του είδους στη Μεσόγειο. Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί επιπλέον δεκαπέντε (15) διαφορετικά είδη κολοχτύπας στον Ατλαντικό και Ινδικό Ωκεανό. Και τα δεκαέξι (16) καταγεγραμμένα είδη είναι βρώσιμα.

Υγρή κόλαση! Το καλοκαιρινό μπουρίνι που χτύπησε την Αθήνα, μας βρήκε για ψάρεμα...

Του Ανδρέα Κωστανάσιου

Υγρή κόλαση! Το καλοκαιρινό μπουρίνι που χτύπησε την Αθήνα, μας βρήκε για ψάρεμα...

«Ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι σημειώθηκε στην Αθήνα το απόγευμα της Τρίτης.
Η πυροσβεστική έχει δεχτεί 20 κλήσεις για απάντληση υδάτων κυρίως σε περιοχές των βορείων προαστίων, ωστόσο, η εικόνα μέχρι στιγμής δεν δημιουργεί ανησυχία.

Οικολογική καταστροφή από τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο

Ροή Ειδήσεων

Οικολογική καταστροφή από τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο

Τουρκικά αλιευτικά σκάφη βιομηχανικής κλίμακας τις τελευταίες εβδομάδες ψαρεύουν παράνομα και καταστροφικά στα ελληνικά νερά, υποσκάπτοντας το μέλλον τόσο της αλιείας, όσο και των νησιωτών, καταστρέφοντας τα θαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας, των ύφαλων και του πολύτιμου βυθού της χώρας μας, δίνοντας παράλληλα με τα μηνύματα πολεμικής έντασης στο Αιγαίο και την αντιπεριβαλλοντική εικόνα της Τουρκίας. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια με συγκεκριμένες καταγγελίες το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, ενώ καταγράφονται αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα, Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών – ΜέΡΑ25, κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτησή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν σε ανακοίνωση τους ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη η προστασία των θαλασσών μας και από τις τουρκικές μηχανότρατες».

Ψάρια - Εισβολείς, η καταστροφή της Μεσογείου.

Βασίλης Καλογερόπουλος & Ιωάννα Καρούμπαλη (θαλάσσια Ιχθυολόγος)

Ψάρια - Εισβολείς, η καταστροφή της Μεσογείου.

Χωρίς να έχω διάθεση να κάνω πολιτικό ένα θέμα που αφορά την θάλασσα και το χόμπι μας, θα σας περιγράψω πως έχουμε αυτό το τόσο σπουδαίο θέμα.

Όλα αρχίσαν από μια τέτοια (πολιτική) κουβέντα για λαθρομετανάστες και πρόσφυγες. Παρούσα ήταν και η κυρία Ιωάννα Καρούμπαλη, θαλάσσια Ιχθυολόγος όπου πολύ γρήγορα γύρισε την κουβέντα στην θάλασσα και μας ανέπτυξε σχεδόν όλα όσα αναφέρονται στο θαυμάσιο κείμενο που συνέταξε για μας.

Back To Top