Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Σαργός

Ο φημισμένος Σαργός, που συναντιέται σε όλη την Ελλάδα και είναι ένα υπέροχο ψάρι, τόσο στο ψάρεμα όσο και στο πιάτο μας. Εκτός από τον κλασσικό Σαργό έχουμε και άλλα είδη που συνήθως τα αποκαλούμε με το όνομά τους. Κακαρέλος, Αυλιάς, Καραγκιόζης, Καμπανάς, η Χιόνα, το Μυτάκι, η Ούγενα.

Σαργός

Ο σαργός (επιστ. ονομ. Diplodus sargus - Διπλόδους ο σαργός - από το διπλός + ὀδούς) είναι μικρό ψάρι με μήκος που φτάνει τα 45 εκατοστά, και βάρος που ξεπερνάει καμιά φορά τα τρία κιλά. Ανήκει στην τάξη των περκόμορφων (Perciformes), στην οικογένεια των σπαρίδων(Sparidae). Ο σαργός ζει επίσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο (είναι ιδιάιτερα δημοφιλής στην πατρίδα μας) , τη Μαύρη Θάλασσα και στον Ατλαντικό ωκεανό, από τις ακτές της Γαλλίας μέχρι τη Νότιο Αφρική. Το ψάρι έχει στα πλευρά του 9 γκρίζες κάθετες γραμμές που δεν τις ξεχωρίζουμε πάντοτε εύκολα, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι μια μαύρη κηλίδα στη βάση της ουράς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς.
Πρώτα ξαδέλφια: Αυλιάς, Κακαρέλος, Καμπανάς, Καραγκιόζης, Ούγε(αι)να, Μυτάκι, Χιόνα.


Η χρήση του Γάντζου στο ξεβράχωμα των ψαριών. (VIDEO) WorkShop#1

Του Τάσου Χάλαρη Τ.295

Η χρήση του Γάντζου στο ξεβράχωμα των ψαριών. (VIDEO) WorkShop#1

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι ψαροκυνηγοί, είναι το βράχωμα των ψαριών κάτω από τις πέτρες. Τα ψάρια, κυρίως τα μαύρα, δηλαδή οι ροφοί, οι στήρες, οι σφυρίδες και οι πίγκες, όταν τα πρσεγγίσουμε και καταφέρουμε να έχουμε μία επιτυχημένη βολή, πολλές φορές βραχώνουν σε δύσκολα σημεία του βυθού.

Εδώ λοιπόν θα χρειαστούμε το γάντζο. Τον γάντζο ξεβραχώματος. Αποτελείται από αρκετά κομμάτια. Τα χρησιμοποιούμε διαφορετικά, γιατί άλλες φορές προσπαθούμε να αρπάξουμε το ψάρι και να το φέρουμε προς το μέρος μας, άλλες πάλι να σπρώξουμε το ψάρι και να το γυρίσουμε ανάποδα αν χρειάζεται ή αν μας βραχώσει η βέργα να μπορέσουμε να την πιάσουμε και να την φέρουμε προς το μέρος μας. Πάμε να δούμε τα μέρη του. Το βασικό σώμα είναι αυτό που έχει την χειρολαβή. Το πιρούνι που μπορούμε να σπρώξουμε ή να γυρίσουμε το ψάρι, ο γάντζος που μπορούμε να το αρπάξουμε και εναλλακτικά ο εξολκέας τον βεργών.

Ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε είναι το σφίξιμο των τμημάτων του γάντζου που πολλές φορές σφίγγεται τόσο γερά και δεν μπορούμε - μέσα στο νερό - να τον ξεσφίξουμε. Γι΄αυτό έχουμε τη λύση με τα εξαρτήματα μας και αντί να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια, μπορούμε να τον ξεσφίξουμε χρησιμοποιώντας μια εγκοπή του γάντζου μας και έτσι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.

Για την συντήρηση του γάντζου το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τον ξεπλένουμε καλά με γλυκό νερό μετά την χρήση του και να βάζουμε συχνά στα σπειρώματά του λίγο γράσο σιλικόνης. Αυτό αρκεί και περισσεύει για να έχουμε ένα γάντζο πάντα έτοιμο για να τον χρησιμοποιήσουμε στην επόμενη δύσκολη στιγμή.

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO  

ΚατηγορίαΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Print
Back To Top