Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Περιοδικό Βυθός : Σαργός

Ο φημισμένος Σαργός, που συναντιέται σε όλη την Ελλάδα και είναι ένα υπέροχο ψάρι, τόσο στο ψάρεμα όσο και στο πιάτο μας. Εκτός από τον κλασσικό Σαργό έχουμε και άλλα είδη που συνήθως τα αποκαλούμε με το όνομά τους. Κακαρέλος, Αυλιάς, Καραγκιόζης, Καμπανάς, η Χιόνα, το Μυτάκι, η Ούγενα.

Σαργός

Ο σαργός (επιστ. ονομ. Diplodus sargus - Διπλόδους ο σαργός - από το διπλός + ὀδούς) είναι μικρό ψάρι με μήκος που φτάνει τα 45 εκατοστά, και βάρος που ξεπερνάει καμιά φορά τα τρία κιλά. Ανήκει στην τάξη των περκόμορφων (Perciformes), στην οικογένεια των σπαρίδων(Sparidae). Ο σαργός ζει επίσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο (είναι ιδιάιτερα δημοφιλής στην πατρίδα μας) , τη Μαύρη Θάλασσα και στον Ατλαντικό ωκεανό, από τις ακτές της Γαλλίας μέχρι τη Νότιο Αφρική. Το ψάρι έχει στα πλευρά του 9 γκρίζες κάθετες γραμμές που δεν τις ξεχωρίζουμε πάντοτε εύκολα, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι μια μαύρη κηλίδα στη βάση της ουράς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς.
Πρώτα ξαδέλφια: Αυλιάς, Κακαρέλος, Καμπανάς, Καραγκιόζης, Ούγε(αι)να, Μυτάκι, Χιόνα.


Λούτσος. Η ασημένια αστραπή (Video).

Του Κωνσταντίνου Τρουπή

Λούτσος. Η ασημένια αστραπή (Video).

Ο λούτσος είναι ένα ψάρι εξωτικό με απίστευτή γρηγοράδα, αλλά μπορεί να γίνει μοιραία ακίνητο όταν ζευγαρώνει ή όταν πεινά. Η τεχνική για να καμακωθεί ένας αξιόλογος λούτσος ως επί το πλείστον είναι το καρτέρι ή και το αθόρυβο πλανάρισμα. Καθοριστική σημασία παίζει όμως το όπλο μας, καθώς θέλουμε μια εκρηκτική βολή ακρίβειας.

Σπάνια ξεπερνά το βάρος των 6 κιλών ωστόσο δεν είναι καθόλου απίθανο να έρθετε αντιμέτωποι με ένα μεγαλύτερο θήραμα. Όταν ο λούτσος αποφασίσει να πλησιάσει στο καρτέρι μας, κινείται αργά σταθερά και γεμάτος σιγουριά, σε όρια που αγγίζουν την απερισκεψία. Εάν το πόστο του καρτεριού μας είναι στα χαμηλότερα σημεία του τόπου, το ψάρι θα περάσει συνεχίζοντας την πορεία του περνώντας πάνω από το κεφάλι μας.

Όπως στο βίντεο που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου. Όμως η βολή σε ένα λεπτό προφίλ ψαριού από κάτω προς τα πάνω δεν είναι εύκολη και κρύβει μεγάλα ποσοστά αποτυχίας. Αντίθετα όταν το πόστο του καρτεριού μας βρίσκεται σε ψηλό σημείο και υπάρχει στον τόπο ανταγωνισμός με αλλά αρπακτικά ψάρια, όπως συναγρίδες, στήρες, μαγίατικα, έρχεται πρώτος και πλησιάζει στην μύτη της βέργας μας.

Σε κάθε όμως περίπτωση η επιτυχία καθορίζεται από την αθόρυβη προσέγγισή του τόπου. Το όπλο που προτιμώ να έρχομαι αντιμέτωπος με τέτοια ψάρια είναι ένα δυνατό 100αρι με γρήγορο σετάρισμα για αστραπιαίες βολές. Οι καλύτερες ώρες για το κυνήγι του είναι δυο ώρες αφού ανατέλλει ο ήλιος και δυο ώρες πριν την δύση του.

Ένα άσχημα χτυπημένο ψάρι θα κοιτάξει με κάθε τρόπο να πετάξει την βέργα από πάνω του όπως κάθε πελαγικό. Εκείνη την στιγμή θα πρέπει να χειριστούμε με τέχνη το μουλινέ, δίχως να χαλάσουμε το ψάρι εάν και εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα της δεύτερης βολής που θα το σιγουρέψει. Η παρουσία των λούτσων βέβαια από την άλλη σε έναν τόπο πρέπει να μας πονηρέψει και για την παρουσία μαγίατικων.

Επιλεγώ να κυνηγώ αυτά τα ψάρια ρηχά, παρατηρώντας με μεγάλη προσοχή τα πόστα που επιλέγουν να περάσουν καταγράφοντας λεπτομέρειες όπως φάση σελήνης και θερμοκρασία νερού, συνθέτοντας το παζλ στην εύρεση μεγαλυτέρων θηραμάτων, όπως μεγάλα μαγίατικα. Αγαπάει την φυκίαδα, αλλά και τις πέτρες γενικά θα περάσει εκεί από όπου θα μαζευτεί το λιανό.

Μεγάλη προσοχή θέλει στα μεγάλα άτομα του είδους, καθώς όταν είναι χτυπημένα θα κοιτάξουν όπως και τα γοφάρια να μας δαγκώσουν. Ένα άλλο σημάδι ότι στην περιοχή κυνηγάνε λούτσοι είναι τα τραυματισμένα μικρόψαρα.

 ΔΕΙΤΕ ΣΕ VIDEO ΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΚΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΟΥ 

ΚατηγορίαΨΑΡΙΑ
Print
Back To Top