Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Σαργός

Ο φημισμένος Σαργός, που συναντιέται σε όλη την Ελλάδα και είναι ένα υπέροχο ψάρι, τόσο στο ψάρεμα όσο και στο πιάτο μας. Εκτός από τον κλασσικό Σαργό έχουμε και άλλα είδη που συνήθως τα αποκαλούμε με το όνομά τους. Κακαρέλος, Αυλιάς, Καραγκιόζης, Καμπανάς, η Χιόνα, το Μυτάκι, η Ούγενα.

Σαργός

Ο σαργός (επιστ. ονομ. Diplodus sargus - Διπλόδους ο σαργός - από το διπλός + ὀδούς) είναι μικρό ψάρι με μήκος που φτάνει τα 45 εκατοστά, και βάρος που ξεπερνάει καμιά φορά τα τρία κιλά. Ανήκει στην τάξη των περκόμορφων (Perciformes), στην οικογένεια των σπαρίδων(Sparidae). Ο σαργός ζει επίσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο (είναι ιδιάιτερα δημοφιλής στην πατρίδα μας) , τη Μαύρη Θάλασσα και στον Ατλαντικό ωκεανό, από τις ακτές της Γαλλίας μέχρι τη Νότιο Αφρική. Το ψάρι έχει στα πλευρά του 9 γκρίζες κάθετες γραμμές που δεν τις ξεχωρίζουμε πάντοτε εύκολα, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι μια μαύρη κηλίδα στη βάση της ουράς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς.
Πρώτα ξαδέλφια: Αυλιάς, Κακαρέλος, Καμπανάς, Καραγκιόζης, Ούγε(αι)να, Μυτάκι, Χιόνα.


Ένα ψάρι για το παιδί σου!

Του Κωνσταντίνου Τρουπή T.298

Ένα ψάρι για το παιδί σου!

Ρηχά μοναχικά. Είναι χειμώνας. Ο καιρός έξω μουντός. Έβγαζε αυτή την αγριάδα που σε κάνει να νοσταλγείς. Η πρόγνωση έδινε πολύ βροχή. Τον κακό τους τον καιρό. Βροχή και αέρας μαζί δεν πάνε.

Οι παλιοί έλεγαν ότι η βροχή φοβάται τον αέρα. Έτσι έγινε. Οι απαλές ριπές του βοριά έδιωξαν τα πυκνά μαύρα σύννεφα. Κάνοντας τα ψώνια του σπιτιού στο σουπερμάρκετ σκέφτηκα δεν πας για μια βουτιά; Αμέσως ένιωσα αυτό το σκίρτημα στην ψυχούλα μου. Πήγα τα πράγματα σπίτι και αμέσως φόρτωσα το αυτοκίνητο. Λέω μέσα μου πήγαινε για δέκα βουτιές. Αν είναι να έχει ψάρια θα τα έχει στο σούρουπο. Δεν βιάστηκα. Ήθελα μετά από πολύ καιρό να το ζήσω αβίαστα. Όπως πραγματικά μου αρέσει. Δίχως την πίεση κανενός.

Η μικρή μου κορούλα έπρεπε να φάει φρέσκο ψαράκι. Η σκέψη και μόνο ότι το παιδί μου θα φάει ένα φρέσκο ψάρι από τον πατέρα του μου έδινε άλλη ψυχολογία και η διάθεση ήταν ακμαία. Από την άλλη το νέο μου όπλο ζητούσε την παρθενική του βολή.

Είχα φτάσει στον τόπο. Θα βουτούσα εκεί για πρώτη φορά. Κατέβασα τα πράγματα αργά από το αυτοκίνητο και ντύθηκα χαλαρά κοιτώντας την θάλασσα. Δεν είχα μέσα μου κανένα άγχος. Χάζεψα για λίγο την μουντάδα ντυμένος και με μια κίνηση φόρεσα την μάσκα μου. Την μόνη μάσκα που θέλω να φοράω στην ζωή μου και μπήκα ήσυχα μέσα στο νερό...

Μόνο αν ψαρέψεις χειμώνα μοναχικά ξέρεις να εκτιμάς την ησυχία. Το νερό κρύο και καθαρό. Κακό σημάδι για ρηχό ψαροτούφεκο. Καθώς η μεγάλη ορατότητα κάνει τα ψάρια καχύποπτα. Έκανα τις πρώτες βουτιές για να ζεσταθώ και να διαβάσω τα σημάδια. Οι πρώτες μπάφες δεν άργησαν να έρθουν. Η επιλεκτικότητα εδώ παίζει μέγιστο ρόλο.

Μετά από λίγα καρτέρια είδα το πρώτο λαβράκι να περνάει αδιάφορο μακριά και παρά το μεγάλο καρτέρι και συνάμα το καλό κρύψιμο μου δεν είχα αποτέλεσμα. Έτσι έπρεπε να αλλάξω κατεύθυνση στα καρτέρια μου και να μαντέψω από που θα περνούσε ίσως το επόμενο ψάρι. Προσαρμόστηκαν λοιπόν οι επόμενες βουτιές μου με άλλο προσανατολισμό.

Τα πεντακάθαρα νερά ήθελαν καλό κρύψιμο και λίγο μεγαλύτερα από ότι συνήθως σε χρόνο καρτέρια. Βυθίστηκα αθόρυβα πίσω από ένα κοπάδι με καλόγριες και έγινα ένα με το νερό. Ένα με το νερό. Αυτό είναι το μυστικό. Η υπομονή η επιλεκτικότητα και η αντίληψη στα ρηχά καρτέρια έχουν υψίστη σημασία. Το ψάρι το πρόδωσαν οι καλόγριες. Το όπλο που από καιρό ποθούσα ευθυγραμμίζεται με το αγαπημένο μου θήραμα. Η σκανδάλη ακούστηκε και το ψάρι ήταν περασμένο στην πετονία. Όλα ευθυγραμμίστηκαν τέλεια.

Αρμονία ψαράδες μου. Αρμονία. Αυτό για μένα σημαίνει ψαροτούφεκο.

 Υ.Γ.  Αυτό το ψάρι και το κείμενο το αφιερώνω στην μικρή μου κορούλα και σε όλους τους νέους πατεράδες που ψαρεύουν ή θα ψαρέψουν για τα παιδιά τους.

Δείτε τη σκηνή του κτυπήματος

ΚατηγορίαΙΣΤΟΡΙΑ
Print
Back To Top