Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Σαργός

Ο φημισμένος Σαργός, που συναντιέται σε όλη την Ελλάδα και είναι ένα υπέροχο ψάρι, τόσο στο ψάρεμα όσο και στο πιάτο μας. Εκτός από τον κλασσικό Σαργό έχουμε και άλλα είδη που συνήθως τα αποκαλούμε με το όνομά τους. Κακαρέλος, Αυλιάς, Καραγκιόζης, Καμπανάς, η Χιόνα, το Μυτάκι, η Ούγενα.

Σαργός

Ο σαργός (επιστ. ονομ. Diplodus sargus - Διπλόδους ο σαργός - από το διπλός + ὀδούς) είναι μικρό ψάρι με μήκος που φτάνει τα 45 εκατοστά, και βάρος που ξεπερνάει καμιά φορά τα τρία κιλά. Ανήκει στην τάξη των περκόμορφων (Perciformes), στην οικογένεια των σπαρίδων(Sparidae). Ο σαργός ζει επίσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο (είναι ιδιάιτερα δημοφιλής στην πατρίδα μας) , τη Μαύρη Θάλασσα και στον Ατλαντικό ωκεανό, από τις ακτές της Γαλλίας μέχρι τη Νότιο Αφρική. Το ψάρι έχει στα πλευρά του 9 γκρίζες κάθετες γραμμές που δεν τις ξεχωρίζουμε πάντοτε εύκολα, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι μια μαύρη κηλίδα στη βάση της ουράς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς.
Πρώτα ξαδέλφια: Αυλιάς, Κακαρέλος, Καμπανάς, Καραγκιόζης, Ούγε(αι)να, Μυτάκι, Χιόνα.


Τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε.Υ.Α. στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε νέα συνάντηση. ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΜΑΪΟ.

του Δημοσθένη Βαρβέρη T.296

Τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε.Υ.Α. στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε νέα συνάντηση. ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΜΑΪΟ.

Tην Τέταρτη 2/6/2021 μετά από αίτημα του Συνδέσμου και ανάλογη αποδοχή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΑΑ&Τ), και των μελών της διοικούσας επιτροπής του Συνδέσμου Νίκου Κουκούλα και Βασίλη Ζωνομέση.

Η συνάντηση αυτή είναι η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε από τον σύνδεσμο μας στο ΥΑΑ&Τ και έγινε μια εβδομάδα μετά την πρώτη με την Υφυπουργό Κα Φ. Αραμπατζή την 27/5/2021.

Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν τα πάγια αιτήματα των επιχειρήσεων για την υ/β ερασιτεχνική αλιεία, που προκύπτουν από την άδικη και παράλογη νομοθεσία τα τελευταία 40 χρόνια. Εκφράστηκε η τεράστια αναστάτωση που έχει προκληθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ερασιτεχνική αλιεία και η αγανάκτηση που έχει προκύψει στο σύνολο των ερασιτεχνών αλιέων όχι μόνο από το υπό άτυπη διαβούλευση Π.Δ., αλλά και από την γενικότερη επι δεκαετίες στάση του ΥΑΑ&Τ, να αγνοεί και να αποκλείει από συζητήσεις για την ερασιτεχνική αλιεία, τους φορείς των ερασιτεχνών αλιέων.

Εκφράστηκε επίσης το αίσθημα των ερ. αλιέων ότι βρίσκονται σε μια μόνιμη κατάσταση διωγμού, συνεχούς περιορισμού και διακριτικής μεταχείρισης της ερ. αλιείας προς όφελος της επαγγελματικής.

Στα πλαίσια των πιο πάνω, παρουσιάστηκαν μερικά από τα στοιχεία της αλματώδους αύξησης των ποσοτήτων που αλιεύει η επαγγελματική αλιεία (2013-2018 +37,4%) βάση των οποίων οι περιορισμοί στην ερασιτεχνική αλιεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες περιορισμού της δεν στοχεύουν σε καμία περίπτωση στην διατήρηση της ισορροπίας και της βιωσιμότητας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά στην ανατροπή της, με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της αλίευσης από την επαγγελματική αλιεία.

Δόθηκαν επίσης στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο σύνδεσμος μας, για την επίδραση και τους συσχετισμούς επαγγελματικής/ερασιτεχνικής αλιείας που καταρρίπτουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους ανυπόστατους ισχυρισμούς μέρους των επαγγελματιών αλιέων.

Παραδόθηκαν επίσης οι προτάσεις και η τεκμηρίωση τους αναφορικά με τα ειδικότερα θέματα της υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας όπως η άδικη και αδικαιολόγητη χρονική απαγόρευση (Απρίλιος & Μάιος), η σκανδαλώδης απαγόρευση της αλιείας του τόννου για την Ερ. Αλιεία μέσω ΠΔ, η σημαία και η χρήση του πλωτήρα-σημαντήρα, η απαγόρευση του Θερμαϊκού κ.α.

Ο Σύνδεσμος συνεχίζει να εργάζεται για την προάσπιση της Ερασιτεχνικής και ειδικότερα της Υποβρύχιας αλιείας καθώς και για την προάσπιση των συμφερόντων του επαγγελματικού κάδου των εμπόρων κ κατασκευαστών ειδών Υ/β αλιείας που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από δίκαιη, αναλογική και ορθολογική διαχείριση της θάλασσας.

Το μέλλον της αλιείας καθώς και η ύπαρξη των επιχειρήσεων του κλάδου μας -και όχι μόνο- εξαρτάται άμεσα από την θάλασσα πραγματικά βιώσιμη και την αλιεία αειφόρα, χωρίς ανούσιες, παράλογες, αστήρικτες και διακριτικές απαγορεύσεις & περιορισμούς σε βάρος της.

Για τον ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε.Υ.Α.

Όλγα Καρτελιά, Διονύσης Αποστολίδης, Βασίλης Ζωνομέσης, Νίκος Κουκούλας, Πουλίκος Πουλικάκος.

ΚατηγορίαΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Print
Back To Top