Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Κυνηγοί

Στην ομάδα αυτή θα βρείτε τα ψάρια, που κυνηγούν για να πιάσουν την τροφή τους.

Ρηχό καλοκαιρινό ψάρεμα, μια άλλη επιλογή.

Του Γιώργου Μητσόπουλου

Ρηχό καλοκαιρινό ψάρεμα, μια άλλη επιλογή.

Υπάρχουν ψάρια στα ρηχά; Μπορούμε ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι να φέρουμε όμορφα θηράματα στα χέρια μας, χωρίς να χρειάζεται να ψαρέψουμε βαθιά;

Κάποτε στα ξεκινήματα μου και όπως έχω ξαναγράψει και σε παλαιότερο άρθρο, παρασυρόμενος από την τάση της εποχής θεωρούσα το ρηχό κυνήγι καταδικασμένο και προσπαθούσα να ψαρεύω και εγώ όσο το δυνατόν βαθύτερα. Εντυπωσιαζόμουνα βλέπετε από τους υποβρύχιους κυνηγούς που φέρναν μεγάλα ψάρια από τα βαθιά και πίεζα τον εαυτό μου για να φτάσω και εγώ εκεί. Αργότερα και με τα χρόνια κατάλαβα ότι μεγάλα ψάρια και πολλές φορές ομορφότερα από αυτά που πιάνουμε στα βαθιά, μπορούν να γίνουν δικά μου χωρίς να χρειάζεται να πάω εκεί κάτω για να τα κυνηγήσω, αυτό που έπρεπε να κάνω είναι να ψάξω και να βρω τους τόπους - περάσματα τους - την ώρα που κυνηγάνε, τον καιρό που προτιμάνε, αλλά το βασικότερο όλων να επιμείνω σε αυτή την για τους περισσότερους από εμάς νεκρή ζώνη βάθους και να το κυνηγήσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια ειδικά ο ερχομός των παιδιών μου συντέλεσε πολύ στην απόφαση μου αυτή και έτσι έχω περιορίσει κατά πολύ τις βαθιές μου βουτιές, μη θέλοντας να παίρνω ρίσκα.

Καλοκαίρι λοιπόν και θέλω να ψαρέψω κοντά στην ακτογραμμή, τι πρέπει να κάνω;

Πρώτα από όλα πρέπει να βρω μέρη μακριά από αστικά κέντρα που είναι δύσκολα προσεγγίσιμα από λουόμενους και παραθεριστές. Η ακτογραμμή της Ελλάδας έχει άπειρα σημεία, που ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο θα διατηρήσουν την ηρεμία τους λόγω της δύσβατης ή κακοτράχαλης τοποθεσίας τους, πολλές φορές για να τα ψαρέψω θα ρισκάρω να κάνω μεγάλα ταξίδια και θα θυσιάσω χρόνο και έξοδα, αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο. Κάτι άλλο που θα με βοηθήσει όπως είχα γράψει και στο προηγούμενο άρθρο είναι το google maps που θα μου δείξει με την επιλογή “Δορυφόρος” την μορφολογία των ψαρότοπων και θα με βοηθήσει στο να βρω τα ιδανικά κομμάτια για να επισκεφτώ.

Τόποι.

Εδώ ψάχνω να βρω τόπους με άγρια μορφολογία και πλούσια διαμόρφωση, που σε πολλές περιπτώσεις ξεκινάει από την παραλία. Ακόμα καλύτερα αν αυτοί έχουν πολλά ξενέρια και σηκώματα και ανοίγονται αρκετά από την ξηρά δημιουργώντας ρηχές και δαιδαλώδεις διαδρομές (π.χ. αβαθείς ανοιχτωσιές) αποτρέποντας τους κάθε λογής καπετάνιους να τους προσεγγίσουν και επιτρέποντας μου να τους ψαρέψω άνετα χωρίς κίνδυνο. Επίσης τελείως ανάποδα από τους πρώτους ψάχνω πολύ απότομους βυθούς από πέτρα η άμμο που κάνουν σκαλοπάτια και πεσίματα προς το χάος κολλητά με την ακτογραμμή και τέλος αν υπάρχει σκάφος και έχω επιλογή ψάχνω μεσοπέλαγες ξέρες που έχουν πολύ ρηχό κεφάλι η ακόμα καλύτερα ξενερίζουν και μικρά ξερονήσια. Στο μυαλό μας πάντα έχουμε την ασφάλεια μας και γι’ αυτό το λόγο ψαρεύουμε σε τέτοια σημεία, που μας προφυλάσσουν από τους κινδύνους, γιατί μας δίνουν την δυνατότητα να είμαστε κοντά στα βράχια και βέβαια πάντα με την σημαδούρα και το ζευγάρι από πάνω μας.

Ώρες.

Το καλοκαίρι το ψάρεμα γίνεται το χάραμα η αργά το απόγευμα. Στόχος μας είναι να αιφνιδιάσουμε τα ψάρια που πεινασμένα θα βγουν νωχελικά από τις φωλιές τους η θα ανέβουν στα ρηχά για να τραφούν όπως οι σαργοί, οι σηκιοί και ίσως αν είμαστε τυχεροί και κάποιο “μαύρο” αλλά και τους κυνηγούς όπως είναι τα πελαγίσια και οι συναγρίδες που όπως πάντα θα κάνουν στο πρώτο φως, αλλά και στο σούρουπο τα περάσματα τους και ειδικά σε απότομους κάβους και σε ξέρες. Εκείνες οι μαγικές ώρες ακόμα και το καλοκαίρι μειώνουν τους αμυντικούς μηχανισμούς των ψαριών καθιστώντας τα ευάλωτα σε ένα καλά εκτελεσμένο ρηχό συρτό ή στατικό καρτέρι, ο ψαροκυνηγός θα εκμεταλλευτεί την χαμηλή φωτεινότητα και την ανάγκη τους για τροφή και θα καταφέρει να τα πλησιάσει με επιτυχία.

Συνθήκες.

Κατάλληλες συνθήκες για ρηχό καλοκαιρινό κυνήγι είναι όταν χτυπάει έντονα τον τόπο καιρός και δημιουργεί κυματισμό, ειδικά για σαργούς και άσπρα ψάρια σε ρηχούς και αβαθείς τόπους με ξενέρια όπως προανέφερα ή όταν υπάρχει έντονη παρουσία ψιλού (π.χ. αθερίνα, γόπα, καλογριές) σε συνδυασμό με ρεύματα σε απότομους και κάθετους βυθούς ή ξέρες όπου το ψάρεμα γίνεται πάνω στα ρηχά τους σκαλοπάτια, αποσκοπώντας σε μεγαλύτερες συγκινήσεις.

Όπλο.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που το καρτέρι σε όλες τις εκφάνσεις του έχει την τιμητική του, προσωπικά θέλω να ψαρεύω με τα μακρύτερα όπλα που έχω στον σάκο μου και αυτό γιατί αποσκοπώ σε θηράματα πιο ελιτίστικα, που δεν συναντάω τις άλλες εποχές του χρόνου. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για το κυνήγι της συναγρίδας, του μαγιάτικου και των άλλων πελαγικών ψαριών όπως προείπα, που χαρίζουν μοναδικές συγκινήσεις οπότε το “κοντό” μένει μόνο στην σημαδούρα για δευτέρωμα αν χρειαστεί. Στο χέρι μου κρατάω στα περισσότερα ψαρέματα την εποχή αυτή, ένα όπλο μήκους 105 - 110 εκ. με διπλά λάστιχα που μου παρέχει ικανοποιητική δύναμη πυρός, αλλά και ευκολία στρέψης ειδικά στο συρτό καρτέρι, κάποιες φορές όμως που θα θελήσω να κάνω στατικό καρτέρι σε ρηχά σκαλοπάτια που συνορεύουν με πολύ βαθιά νερά ίσως ψαρέψω και με μεγαλύτερο μήκος, μιας και θα επιχειρήσω βολές στο ανοιχτό νερό σε μακρινούς και μεγαλύτερους στόχους. Αυτό που πρέπει να προσέξω στα όπλα που θα επιλέξω είναι να έχουν αρκετά μεγάλη μάζα για να αποφύγω την ανάκρουση, που ειδικά σε τόσο ρηχά νερά θα μου δημιουργήσει πρόβλημα.

Τεχνική.

Η βουτιά μου πάντα γίνεται αθόρυβα και με τον ήλιο στην πλάτη, αν ξέρω από πριν την υποβρύχια διαδρομή που θα ακολουθήσω τότε έχω μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Αν επιλέξω να ψαρέψω με συρτό καρτέρι θα πρέπει να έχω ρυθμίσει σωστά το έρμα μου, όπως κάνω και στο χειμερινό υποβρύχιο κυνήγι, για να μπορώ να κινηθώ άνετα στο βάθος που θα επιλέξω. Προσοχή η στολή μας το καλοκαίρι είναι λεπτότερη, οπότε και τα κιλά μας θα είναι πολύ λιγότερα. Έρπω μέχρι το σημείο του βυθού που από την κίνηση του ψιλού προδίδει ότι κάτι κυνηγάει η βρίσκεται από πίσω του και προσπαθώ να το αιφνιδιάσω π.χ. μέχρι την σκιά του μεγάλου μονοπέτρου, ή το ξενέρι, ή το πέσιμο λίγο πριν τα βαθιά. Έτσι συνεχίζω σε όλο το ψάρεμα μου. Ακόμα και αν επιλέξω ένα ενδιαφέρον πόστο για στατικό καρτέρι πάντα επιλεγώ να συρθώ λίγο πριν το προσεγγίσω.

Καλύτερος μήνας.

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού είναι και ο καλύτερος μήνας και ο κυριότερος λόγος είναι το θερμοκλινές, που αυτή την εποχή βρίσκεται ακόμα ψηλά, ενώ όσο διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο βαθαίνει ολοένα και περισσότερο συμπαρασέρνοντας μαζί του και τα ψάρια. Έτσι τον Ιούνιο και μέχρι τα μέσα περίπου του Ιουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε εντυπωσιακά ψάρια στην ρηχή ζώνη. Οι μέρες αυτές είναι μαγικές και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε περισσότερο κανονίζοντας μια εκδρομή με φίλους σε κάποιον απομακρυσμένο προορισμό ή προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατόν πιο πολύ στην θάλασσα.

Επίλογος.

Πάντα στο μυαλό μου έχω τον τεχνίτη ψαροκυνηγό που μπορεί να πιάνει όμορφα ψάρια σε ρηχά νερά πολύ ψηλά. Η ρηχή ζώνη δεν συγχωράει λάθη και απαιτεί από τον δύτη αφοσίωση για να αποκτήσει γνώση και ικανότητα. Στις μέρες μας που το βαθύ υποβρύχιο κυνήγι έχει γίνει για τους πολλούς μονόδρομος και ο δύτης έχει χάσει την ελευθερία της κίνησης του πέφτοντας πολλές φορές σαν “μολυβένιο στρατιωτάκι” στον βυθό, θέλω μέσα από αυτό το άρθρο να σας δείξω και μια άλλη οπτική που οδηγεί σε έναν τρόπο ασφαλέστερο, που συνάμα παρέχει μεγάλες συγκινήσεις και το κυριότερο όλων μας γυρνάει σπίτια μας.

Καλές βουτιές και καλό καλοκαίρι!

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΗ
Print
Back To Top