Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Γοφάρι

Γοφάρι, Λαβράκι, Λίτσα, Λούτσος, Μαγιάτικο, Συναγρίδα

Γοφάρι

Εμφανίζεται απρόβλεπτα εκεί που κάνεις δεν το περιμένει μέσα στους αφρούς και στο σκάσιμο του κύματος. Οι βολές τις περισσότερες φορές γίνονται ενστικτωδώς γρήγορες και σε πρώτο χρόνο. Για τον λόγο αυτό ο ψαροκυνηγός θα πρέπει να κρατάει ένα όπλο, που το ξέρει και τον βολεύει καλά. Αλλά θα μιλήσουμε και γι’ αυτό στην πορεία παρακάτω.

Το γοφάρι έχει κεφάλι που μοιάζει με μαγιάτικο και σώμα που φέρνει σε λαβράκι, ενώ η συμπεριφορά του θα λέγαμε ότι μοιάζει σε μια καχύποπτη παλαμίδα. Το επιστημονικό του όνομα είναι Pomatus saltator και αποτελεί ένα ιδιαίτερο και σπάνιο θήραμα για το καμάκι του ιχθυοβόλου. Σαν πελαγίσιο είναι θερμόφιλο, ακολουθώντας τα θερμά ρεύματα στα ανοιχτά. Προσεγγίζει την παράκτια ζώνη για να τραφεί και να γεννήσει. Οι μήνες που κορυφώνεται η αναπαραγωγική του διαδικασία είναι από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβρη, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ψαριών στις αρχές του Ιουνίου.


Η χρήση του Γάντζου στο ξεβράχωμα των ψαριών. (VIDEO) WorkShop#1

Του Τάσου Χάλαρη Τ.295

Η χρήση του Γάντζου στο ξεβράχωμα των ψαριών. (VIDEO) WorkShop#1

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι ψαροκυνηγοί, είναι το βράχωμα των ψαριών κάτω από τις πέτρες. Τα ψάρια, κυρίως τα μαύρα, δηλαδή οι ροφοί, οι στήρες, οι σφυρίδες και οι πίγκες, όταν τα πρσεγγίσουμε και καταφέρουμε να έχουμε μία επιτυχημένη βολή, πολλές φορές βραχώνουν σε δύσκολα σημεία του βυθού.

Εδώ λοιπόν θα χρειαστούμε το γάντζο. Τον γάντζο ξεβραχώματος. Αποτελείται από αρκετά κομμάτια. Τα χρησιμοποιούμε διαφορετικά, γιατί άλλες φορές προσπαθούμε να αρπάξουμε το ψάρι και να το φέρουμε προς το μέρος μας, άλλες πάλι να σπρώξουμε το ψάρι και να το γυρίσουμε ανάποδα αν χρειάζεται ή αν μας βραχώσει η βέργα να μπορέσουμε να την πιάσουμε και να την φέρουμε προς το μέρος μας. Πάμε να δούμε τα μέρη του. Το βασικό σώμα είναι αυτό που έχει την χειρολαβή. Το πιρούνι που μπορούμε να σπρώξουμε ή να γυρίσουμε το ψάρι, ο γάντζος που μπορούμε να το αρπάξουμε και εναλλακτικά ο εξολκέας τον βεργών.

Ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε είναι το σφίξιμο των τμημάτων του γάντζου που πολλές φορές σφίγγεται τόσο γερά και δεν μπορούμε - μέσα στο νερό - να τον ξεσφίξουμε. Γι΄αυτό έχουμε τη λύση με τα εξαρτήματα μας και αντί να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια, μπορούμε να τον ξεσφίξουμε χρησιμοποιώντας μια εγκοπή του γάντζου μας και έτσι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.

Για την συντήρηση του γάντζου το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τον ξεπλένουμε καλά με γλυκό νερό μετά την χρήση του και να βάζουμε συχνά στα σπειρώματά του λίγο γράσο σιλικόνης. Αυτό αρκεί και περισσεύει για να έχουμε ένα γάντζο πάντα έτοιμο για να τον χρησιμοποιήσουμε στην επόμενη δύσκολη στιγμή.

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO  

ΚατηγορίαΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Print
Back To Top