Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Μαγιάτικο

Μαγιάτικο

Μαγιάτικο

Το μαγιάτικο είναι ψάρι της οικογένειας των Kαραγγιδών (Carangidae) και η επιστημονική του ονομασία είναι Seriola dumerilli (Σεριόλα του Ντυμερίλ). Το μαγιάτικο είναι ένα ψάρι που συναντάται σε πολλές θάλασσες. Είναι δεινός κυνηγός και ρυθμιστής του οικοσυστήματος των θαλασσών στις οποίες κινείται.

Το σώμα του μαγιάτικου έχει σχήμα ατράκτου και θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε τορπιλοειδές. Έχει σχετικά πεπλατυσμένα πλευρά. Το κεφάλι του παρουσιάζει μια έντονη καμπυλότητα. Για την συμπλήρωση του προφίλ του κρανίου πρέπει να αναφέρουμε ότι οι παρυφές της άνω γνάθου είναι αισθητά πιο φαρδιές από τις κάτω.


Bαγγέλης Κωτσάκης “Στην προηγούμενη βουτιά είχα δει κάποιες στήρες που έφυγαν μετά την αποχή και τις ακολούθησα…”

Μιλά στον Ανδρέα Κωστανάσιο

Bαγγέλης Κωτσάκης  “Στην προηγούμενη βουτιά είχα δει κάποιες στήρες που έφυγαν μετά την αποχή και τις ακολούθησα…”

 Τον Βαγγέλη Κωτσάκη τον γνώριζα αρκετά χρόνια από το 2008 για την ακρίβεια ωστόσο αρχίσαμε να κάνουμε παρέα αρκετά χρόνια μετά. Αυτο που με κέρδισε αμέσως είναι ο χαρακτήρας του, λακωνικός, ήρεμος με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και της ασφάλειας, γενικά δεν θα σε φλομώσει με τα μέτρα που βουτάει (παρ’ όλο που έχει τρομακτικές επιδόσεις ) και τα βάρη των ψαριών που χτυπάει.

Προτιμάει να μιλήσει για τεχνικές και βελτιώσεις πάνω στον εξοπλισμό του. Τα χέρια του πιάνουν όσο λίγων και κατασκευάζει μάλιστα μόνος του πολλά χρήσιμα αξεσουάρ για το ψαροτούφεκο. Σε ένα από τα ψάρεματά του τον Γενάρη του 2020, είδα μια βουτιά του στο ρολόι, που έγραψε 70,8 μέτρα... Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από αυτην την κουβέντα μας, απολαύστε τον!

Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, η καταγωγή μου είναι από την Πελοπόννησο και από την Κύθνο. Έχω την εικόνα ακόμα στο μυαλό μου εμένα και τον αδερφό μου από πολύ μικρούς κάθε φορά που πηγαίναμε διακοπές με τους γονείς μας ειμασταν πάντα με μια μάσκα και ένα ζευγάρι κοντά πεδιλάκια κολυμπώντας ατελείωτες ώρες εξερευνώντας τον βυθό.

Ποιός σε “τράβηξε” στο υποβρύχιο κυνήγι;

Γενικά επηρεάστηκα από πολλούς, οι βασικοί είναι ο αδερφός μου που μου κόλλησε το μικρόβιο, αυτός ξεκίνησε πρώτος, εγώ τον ακολούθησα και μαζί το εξελίξαμε σιγά σιγά.

Αργότερα γνώρισα τον Πλάτωνα και τότε βάθυναν περισότερο τα πράγματα.

Τι είδους ψαροτουφεκάδες εκτιμάς. Ποιός θα σε κερδίσει και θα τον πάρεις μαζί σου για ψαρεμα;

Bασικά δεν έχει να κάνει τόσο με την ικανότητα σαν ψαροτουφεκάς, ο κυριότερος λόγος για να με κερδίσει κάποιος είναι ο χαρακτήρας του. Αυτός που θα μου κάνει το κλικ που λέμε.

Αληθινός, ντόπρος, ώριμος να εκτιμάει τους φίλους του και πάνω από όλα να έχει χιούμορ.

Γενικά στην ζωή μου έχω ανεχτεί πολλούς και πολλά, όταν όμως διακρίνω την εκμετάλλευση, εκεί είναι που θα τον κάνω πέρα με τον τρόπο μου.

Τι γνώμη έχεις για τους αλαζόνες ψαροτουφεκάδες;

Έχει να κάνει καθαρά και μόνο με τον χαρακτήρα τους. Πιστεύω ότι έτσι είναι και στην προσωπική τους ζωή, σε όλα τα θέματα και όχι μόνο στο ψαροτούφεκο.

Γενικά τους αποφεύγω. Μακριά και αγαπημένοι που λέει η παροιμία.

Επικίνδυνες και άσχημες καταστάσεις στην θάλασσα...

Οι πιό επικίνδυνες καταστάσεις που έχω ζήσει είναι δύο. Η πρώτη όταν ήμουν πιτσιρικάς και ψάρευα στην Κύθνο. Έπαθα υποξία και με έσωσε ο φίλος μου ο Γιάννης και η δεύτερη είναι μια φορά γυρνώντας από ένα ψαρεμα στην Άνδρο παρέα με τον αδερφό μου, εσένα Ανδρέα (που έχεις γράψει και άρθρο στον ΒΥΘΟ γι΄αυτό το περιστατικό) -ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ-  και τον Τάσο Καπετάνο. Ήταν 28 Ιουνίου του 2016 μια μέρα με απόλυτη μπουνάτσα και λιακάδα, όταν ξαφνικά δώδεκα μίλια ανοιχτά από το όρμο του Πόρτο Ραφτη που είχαμε ρίξει το σκάφος ξεκίνησε ένα απότομο μπουρίνι τόσο δυνατό, που ούτε σε ταινίες δεν έχω ξαναδεί. Πάρα πολύ δυνατός αέρας, βροχή, χαλάζι και ομίχλη μαζί. Νόμιζα ότι βλέπω κάποιο όνειρο και δαγκωνόμουν για να ξυπνήσω.

Η πιο άσχημη (δεν περιγράφεται) κατάσταση που έχω ζήσει όμως είναι με τον αξέχαστο Πλάτωνα Δεληγιαννίδη, τον κουμπάρο μου που πνίγηκε στο ψάρεμα που είμασταν μαζί. Δυστυχώς σε ένα σημείο ψαρέψαμε χωριστά και τότε έγινε το μοιραίο. Γι’ αυτό ΠΟΤΕ ψάρεμα χωρίς ζευγάρι.

Αγαπημένη τεχνική και ψάρι.

Η αγαπημένη μου τεχνική πάντα ήταν το ψαχτηρι ιδιαίτερα σε δύσκολους τόπους όπως είναι τα κατρακύλια. Με εξιτάρει η δυσκολία στο να βρω τις διόδους και τα παραθυράκια για να ανακαλύψω το ψάρι. Έχει τύχει να βρω ψάρι 15 μέτρα μακριά από την είσοδο που μπήκε.

Το αγαπημένο μου ψάρι είναι η τούνα. Τέτοιο καρδιοχτύπι και τέτοια ένταση πιστεύω δεν σου δίνει άλλο ψάρι. Την περίοδο που επιτρεπόταν έχουμε πάρει 8 ψάρια από 98 έως 330 κιλά. Δυστυχώς όμως από το 2015 και μετά απαγορεύτηκε το ψάρεμα της για τους ερασιτέχνες, γιατί έγινε είδος προς εξαφάνιση και τότε σταματήσαμε και εμείς να τις ψαρεύουμε.

Ποιά η σχέση με τον αδερφό σου και ποιά με τους φίλους σου στο ψάρεμα.

Η σχέση με τον αδερφό μου είναι άριστη. Όσο περνάνε τα χρόνια δένομαι όλο και πιο πολύ μαζί του. Ηταν πάντα δίπλα μου από τα πρώτα μου βήματα στο ψαροτούφεκο αλλά και στην ζωή. Είναι ένα άτομο που πάντα κοιτάει την ασφάλειά μας στο ψάρεμα.

Η σχέση με τους φίλους μου είναι πάρα πολύ καλή και συνεχίζεται και εκτός θάλασσας. Ταιριάζουμε σε πολλά και έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον. Ειδικά με τον Τάσο Γκάρτσεβιτς και τον Γιάννη Κουρλιάφτη έχουμε γίνει σαν αδέρφια. Τα στίγματά μας πλέον είναι κοινά, καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον ακόμα και από την ματιά. Συνεργαζόμαστε τέλεια και εξελισσόμαστε μέρα με την μέρα όλοι μαζί. Το κυριότερο είναι η ασφάλεια που νιώθουμε όταν ψαρεύουμε παρέα και ο ατελείωτος χαβαλές που κάνουμε, πειράζοντας ο ένας τον άλλον.

Πότε πρωτοξεκίνησες να βουτάς βαθύτερα από τα 45 μέτρα;

Το βαθύ ψάρεμα ήταν πάντα ένα όνειρο που είχα από όταν ξεκίνησα το ψαροτούφεκο. Η πρώτη μου βουτιά κάτω από 45 μέτρα ήταν το καλοκαίρι του 2009 στην Τζιά παρέα με φίλους. Στην προηγούμενη βουτιά είχα δει κάποιες στήρες που έφυγαν μετά την αποχή και τις ακολούθησα. Η επόμενη βουτιά έγινε και το ρολόι έδειξε 48 μέτρα, αλλά δεν κατάφερα να πάρω κάποιο ψάρι.

Πες μας για την βαθύτερη βουτιά σου.

Βαθύτερη βουτιά ε; Προτιμώ να πω για τα βαθύτερα ψάρια που έχω πιάσει, αυτό μετράει για μένα περισότερο. Έχω πάρει κάποια ψάρια στο βάθος 53-56 μέτρων. Η πρώτη από αυτές τις βουτιές ήταν σε βάθος 55m και είχε τόση θολούρα που κατεβαίνοντας έβαλα το χέρι μπροστά φοβούμενος να μην χτυπήσω στο βυθό. Ευτυχώς 5 μέτρα πριν το πάτο καθάριζε. Η εικόνα που αντίκρισα ήταν μαγική. Ενα κοπάδι από τεράστια φαγκριά, που κάποια από αυτά άγγιζαν τα 15 κιλά και γύρω στις 6-7 σφυρίδες ήρεμες. Αφού χάζεψα λίγο τα φαγκριά που δεν ερχόντουσαν κοντά, πήρα μια σφυρίδα και έφυγα.

Πως σου αρέσει να περνάς στις εκδρομές σου; Τηρείς κάποιο πλάνο γενικότερα;

Γενικά προτιμώ το παρεϊστικο ψάρεμα. Μου αρέσουν πολύ οι εκδρομές να είναι διήμερες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που μένουμε σε σκηνή και μπροστά στην φωτιά τρώμε και λέμε τις ιστορίες μας, πειράζοντας ο ένας τον άλλον.

Το πλάνο μου αρέσει να βγαίνει από την προηγούμενη μέρα, για το πώς και το που θα ψαρέψουμε, βάζοντας πάντα ένα πλάνο B’ σε περίπτωση που χαλάσει το πρώτο.

Αγώνες, ενα κεφάλαιο που ξεκίνησε πολύ όμορφα και δυναμικά για σένα. Πες μας μερικά πράγματα.

Τους αγώνες τους ξεκίνησα παρέα με τον αδερφό μου, σε κάποια κολυμπητά του Γλαύκου 2006 έως 2008. Επίσης είχαμε πάρει μέρος σε ένα διήμερο αγώνα του Γλαύκου που έγινε στην Σέριφο. Εκεί γνώρισα και τον Άγγελο Μιχαλόπουλο ιδιοκτήτη της Pathos, που από τότε είναι δίπλα μου σε όλα. Έπειτα πήρα μέρος σε 3 αγώνες υποβρύχιας σκοποβολής υπερόπλων με δύο δεύτερες θεσεις. Οι κυριότεροι αγώνες για μένα είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ετσι το 2017 την δική σου παρότρυνση καλέ μου φίλε Ανδρέα που πίστευες σε εμένα, καθώς και του Άγγελου Μιχαλοπούλου που χάρηκε ιδιαίτερα, πείστηκα να πάρω μέρος για πρώτη μου φορά και με την βοήθεια του καλού μου φίλου Τάσου κατέκτησα την δεύτερη θέση. Την ίδια χρονιά με επέλεξαν στην εθνική ομάδα για το Ευροαφρικανό πρωτάθλημα στην Κροατία. Δυστυχώς αντιμετώπισα ένα πρόβλημα υγείας και τα πράγματα δεν πήγαν όπως θέλαμε. Ελπιζω τα επόμενα χρόνια να λιγοστέψουν οι υποχρεώσεις μου, για να μπορώ να παίρνω μέρος, σε όσα περισσότερα πρωταθλήματα μπορώ.

Όπλα... Τι προτιμάς και πως τα στήνεις;

Γενικά έχω ψαρέψει με πάρα πολλά όπλα. Αυτά που νιώθω ότι είναι η προέκταση του χεριού μου, είναι αυτά της εταιρείας Pathos και ειδικότερα η σειρά Sniper.

Τα μήκη που χρησιμοποιώ είναι ανάλογα με το ψάρεμα που θα κάνω.

Λόγω του ψαχτηριού που μου αρέσει περισοότερο - όπως ξαναείπα - κρατάω ένα 85cm Sniper ακριβώς όπως είναι στημένο από το εργοστάσιο, χωρίς να πειράξω τίποτα.

Πες μερικές κουβέντες για το ιντερνετικό ψαροτούφεκο.

Το ιντερνετικό ψαροτούφεκο καλό είναι να υπάρχει, γιατί μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για την ασφάλεια του, τις τεχνικές και διαφορες βελτιώσεις και μετατροπές του εξοπλισμού μας. Συνάμα όμως γίνεται και παγίδα για πολλούς νέους ιδιαίτερα ψαροκυνηγούς οι οποίοι ενθουσιάζονται και παρασύρονται εύκολα ιδιαίτερα στο βαθύ ψάρεμα, από ένα “οποιοδήποτε” ποστάρισμα.

Ευχαριστώ το περιοδικό ΒΥΘΟΣ που μου έδωσε βήμα για αυτήν την συνέντευξη. Μέσα από τις σελίδες του μεγάλωσα και βελτιώθηκα διαβάζοντας τα άρθρα του και θέλω να πω ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην σταδιοδρομία μου σαν ψαροτουφεκάς!

Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην νεά διαδικτυακή του πλατφόρμα, που είναι εκπληκτική και θα μπορεί ο φίλος του υποβρυχίου κυνηγίου να βρίσκει νέα άρθρα, αλλά και όλη την ιστορία του ελληνικού ψαροτούφεκου τα τελευταία 30 χρόνια.

Καλές αναδύσεις σε όλους και ποτέ μόνοι μας!!! 

ΚατηγορίαΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Print
Back To Top