Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Συναγρίδα

Συναγρίδα, ψαροτούφεκο

Συναγρίδα

Η συναγρίδα έχει σώμα οβάλ, το οποίο είναι επίπεδο στα πλάγια και έχει μεγάλο κεφάλι. Το στόμα της έχει πολύ ισχυρούς κυνόδοντες και στις δύο σιαγόνες. Το μήκος της μπορεί να ξεπεράσει και το ένα μέτρο και το βάρος της τα 15 κιλά. Έχει χρώμα γαλάζιο - ασημί, το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία της αλλά και από το περιβάλλον που βόσκει. Είναι η βασίλισσα των θαλασσών μας και ένα ψάρι τρόπαιο.

Συνήθως την συναντάμε σε βάθος από ρηχά, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 150 μέτρα. Η συναγρίδα ζει σε καθαρά νερά, σε πετρώδεις ή αμμώδεις βυθούς.

Η συναγρίδα τρέφεται κυρίως με ψάρια μικρότερου μεγέθους, αλλά και με μαλάκια.


9 κανόνες που θα βελτιώσουν το ψάρεμά μας

Του Σωκράτη Μέγα

9 κανόνες που θα βελτιώσουν το ψάρεμά μας

Αρκετοί νομίζουν ότι το ψαροτούφεκο είναι απλά μια κατάδυση στην θάλασσα. Εμείς όμως που ασχολούμαστε συστηματικά με αυτό το όμορφο χόμπι, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι αυτό δεν ισχύει και για να πιάσεις ψάρια, θέλει κόπο αλλά και τρόπο. Παρακάτω θα αναλύσω κάποιους παράγοντες, που ίσως σε κάποιες φορές ξεχνάμε να δώσουμε την απαραίτητη σημασία και μπορεί να βελτιώσουν αισθητά τον τρόπο με τον οποίο ψαρεύουμε, κάνοντας μια εξόρμηση πετυχημένη.

1. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ

Πριν από κάθε ψάρεμα φροντίζουμε να κάνουμε ένα μικρό έλεγχο στον εξοπλισμό και το σκάφος. Πολλές φορές μετά το ψάρεμα απλά πλένουμε τα πράγματα, χωρίς να κάνουμε κάποιο τσεκ ότι όλα τα πράγματα μας είναι απολύτως λειτουργικά. Άλλες φορές πάλι φτάνουμε στον τόπο που είναι να ψαρέψουμε και διαπιστώνουμε ότι έχουμε ξεχάσει την μάσκα ή κάτι άλλο από τα πράγματα μας, με αποτέλεσμα να πάει χαμένη η εξόρμηση.

Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις μας. Ανάλογα το πόσο απαιτητικό θα είναι το ψάρεμα μας πρέπει από την προηγούμενη μέρα να έχουμε ξεκουραστεί και κοιμηθεί σωστά, έχοντας φάει ένα καλό και πλούσιο γεύμα. Βασική πηγή ενέργειας είναι ο υδατάνθρακας και έτσι πρέπει τουλάχιστον μια μέρα πιο πριν να φορτώνουνε σιγά σιγά τον οργανισμό μας, με αυτό το πολύτιμο συστατικό. Μια καλή μακαρονάδα χωρίς πολύ σάλτσα και διάφορα μπαχαρικά είναι ότι καλύτερο για βραδινό. Το πρωινό την ημέρα της βουτιάς ποικίλλει ανάλογα με της συνήθειες του καθενός. Μπορούμε να φάμε ψωμί με μέλι και λίγους ξηρούς καρπούς ή το καλύτερο από όλα είναι ένα μικρό πιάτο με μακαρόνια, χωρίς καθόλου σάλτσα το οποίο κάνω και εγώ. Απαγορεύεται ο καφές αλλά και τα γαλακτοκομικά.

Όλα αυτά βέβαια αλλάζουν από άτομο σε άτομο και καλό είναι να πειραματιζόμαστε με τον εαυτό μας, γιατί κάποια φαγητά μπορεί να μας δημιουργούν προβλήματα και στομαχικές διαταραχές και αλλά όχι. Υπάρχουν για παράδειγμα άτομα που δεν μπορούν να ξυπνήσουν αν δεν πιούνε το πρωινό τους καφεδάκι και ο οργανισμός τους προσαρμόζεται σε αυτό και αρκετοί με μια γουλιά καφέ δεν νιώθουν καλά, με αποτέλεσμα να μην έχουν και τις κατάλληλες επιδόσεις στο ψάρεμα. Επίσης ένα άλλο βασικό είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας κατά τις διάρκεια του ψαρέματος. Έτσι φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας κάποιο ενυδατικό σκεύασμα, που θα το βρούμε σε μαγαζιά με συμπληρώματα διατροφής, το οποίο θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσουμε. Αν δεν έχουμε την δυνατότητα για κάτι τέτοιο τότε καταναλώνουμε πολύ νερό. Πάντα να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι με νερό στην σημαδούρα και να πίνουμε σιγά σιγά στην διάρκεια του ψαρέματος.

2. ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα πετυχημένο ψάρεμα είναι η καλή γνώση της θάλασσας αλλά και του καιρού. Πάντα πρέπει να γνωρίζουμε τι συνθήκες πρόκειται να συναντήσουμε, για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Δηλαδή αν έβρεχε τις προηγούμενες μέρες δεν θα πάμε να ψαρέψουμε σε μια περιοχή που εκεί κοντά εκβάλει κάποιος ποταμός, γιατί πολύ απλά τα νερά θα είναι θολά. Όπως αν πριν λίγες μέρες είχε αρκετό κύμα και τρικυμία δεν θα πάμε για ψάρεμα στην ακτογραμμή ή σε μέρη τα οποία κρατάνε άμμο, γιατί πάλι θα συναντήσουμε χαμηλές ορατότητες. Επίσης αν ο καιρός δούμε ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να χαλάσει τότε δεν μπορούμε να περιμένουνε έντονη δραστηριότητα από ψάρια γιατί πολύ απλά αυτά πηγαίνουν σε πιο βαθιά και ήσυχα νερά. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι πρέπει να γνωρίζουμε που ακριβώς θα πάμε, τι ψάρια θα συναντήσουμε και αναλόγως τι εξοπλισμό θα χρειαστούμε να πάρουμε μαζί μας, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις συνθήκες που θα συναντήσουμε.

3. ΕΠΙΛΟΓΗ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το υποβρύχιο ψάρεμα είναι ένα χόμπι επικίνδυνο και απαιτητικό οπότε πρωταρχικός μας σκοπός δεν είναι να πιάσουμε κάποιο ψάρι αλλά να γυρίσουμε σπίτια μας ασφαλείς και υγιείς. Έτσι η επιλογή του καταλλήλου ζευγαριού είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την ασφάλεια μας και όχι μόνο. Καταλαβαίνω ότι είναι αρκετά δύσκολο να βρούμε κάποιον που να ταιριάζει με τα δικά μας γούστα και τον τρόπο ψαρέματος, αλλά πρέπει και είναι βασικό να ψαρεύουμε πάντα δύο και ποτέ μόνοι. Σκεφτείτε πόσα άτομα θα είχαν σωθεί αν είχαν δίπλα τους κάποιον να τους σηκώσει το κεφάλι για να πάρουν αέρα ώστε να μην πνίγουν. Ναι μερικές φορές τόσο απλά είναι τα πράγματα. Μιλώντας για το θέμα ασφάλειας θα πρέπει βέβαια να έχουμε παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια για το πώς παρατηρούμε το φίλο μας στο βυθό, αλλά και τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε σε μια δύσκολη στιγμή. Το δεύτερο είναι ότι κάνουμε το ψάρεμα μας πιο ξεκούραστο και πιο αποδοτικό με το να βουτάμε εναλλάξ. Περιμένοντας τον άλλο να ανέβει χαλαρώνουμε και έχουμε τον κατάλληλο χρόνο επιφανείας για την επόμενη βουτιά. Επίσης σε ένα βράχωμα ξέρεις ότι έχεις κάποιον να σε βοηθήσει και να σου πει μια δεύτερη γνώμη, για το πώς μπορείτε να βγάλετε το ψάρι.

4. EΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΗΛΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Eνα ακόμα βήμα προς την επιτυχία είναι και η σωστή επιλογή του εξοπλισμού μας. Το λάθος που κάνουμε πολύ από εμάς είναι ότι αγοράζουμε πράγματα που δεν μας χρειάζονται και τα παίρνουμε μόνο και μόνο επειδή είναι must ή επειδή πολύ γνωστά άτομα του χώρου ψαρεύουν με αυτά. Στην επιλογή ψαροτούφεκου βλέπω και τα πιο συχνά λάθη, ένα μεγάλο όπλο των 120 εκατοστών με τέσσερα ή τρία λάστιχα πάνω και 8ρα βέργα είναι ένα πολύ δύσκολο και ειδικό όπλο. Αρκετοί βλέπουν ότι επειδή δουλεύει σε εκείνον και πιάνει πολλά ψάρια, είναι σίγουροι ότι θα κάνει το ίδιο και σε εμάς και ότι αυτό είναι τελικά που έλειπε από τον εξοπλισμό του. Πιστέψτε με ένα πολύ μικρότερο όπλο κατάλληλα στημένο έχει πιο καλά αποτελέσματα από ένα μεγαλύτερο. Κοιτάξτε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο ψαρεύεται, το βάθος αλλά τον τύπο βυθού στον οποίο κάνετε τι πιο συχνές σας εξορμήσεις και ανάλογα με αυτό επιλέξτε το πιο χρήσιμο για εσάς όπλο.

Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τον υπόλοιπο εξοπλισμό μας. Για παράδειγμα οι λείες στολές είναι ωραίες και άνετες, αλλά αν ψαρεύουμε πολύ τρύπα υπάρχει κίνδυνος να σκιστεί, επίσης στα πέδιλα πρέπει να λάβουμε υπόψιν πόση απόσταση διανύουμε σε μια εξόρμηση, πόσα κολυμπητά πάμε ή αν ψαρεύουμε με σκάφος όπως επίσης και το βάθος στο οποίο κινούμαστε. Πολύ από εμάς θα διαβάζετε σε διάφορες αγγελίες ότι πουλάω το συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί δεν με βόλεψε όσο θα ήθελα στο ψάρεμα μου. Προσπαθήστε να μην να γίνετε στο τέλος εσείς σαν και αυτούς. Οι καιροί πλέον είναι δύσκολοι και πρέπει να σκεφτούμε τις δίκες μας ανάγκες και τι μπορεί να δουλέψει καλύτερα στο δικό μας τρόπο ψαρέματος, αποφεύγοντας τα περιττά έξοδα.

5. ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι είναιτακτική επίβλεψη και συντήρηση όλου του εξοπλισμού μας. Ξεκινώντας από το όπλο πρέπει αρκετά συχνά να τσεκάρουμε τα λάστιχα για διάφορες φθορές, τις καμπάνες, την πετονιά και τις ενώσεις με την βέργα και το σχοινί του μουλινέ. Εγώ αν ένα ψάρι μου έχει πάρει αρκετό σχοινί, όταν το μαζεύω κοιτάζω πολύ προσεκτικά αν έχει κάποιο σχίσιμο και το αντικαθιστώ με την πρώτη ευκαιρία. Ελέγχουμε την στολή μας για διάφορα κοψίματα αν είναι λεία, όπως επίσης και για μικρά ανοίγματα στις ραφές και τα κλείνουμε γρήγορα με μια ειδική κόλα για στολές, πριν γίνουν μεγαλύτερος μπελάς. Την μάσκα και πολύ περισσότερο το λουράκι της όπως επίσης και τα πέδιλα μας για τυχόν μικρά σπασίματα στο κάρμπον.

Επίσης αν έχουμε σκάφος φροντίζουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν τα service της μηχανής στην ώρα τους και κάνουμε ένα γενικό τσεκ σε μπαλόνια, τρέιλερ και διάφορα αλλά περιφερειακά. Βασική προϋπόθεση είναι να προλάβουμε ένα μικρό πρόβλημα πριν γίνει μεγαλύτερο και μας χαλάσει την εξόρμησή που είχαμε κανονίσει. Πάντα πρέπει να πλένουμε σχολαστικά όλο μας τον εξοπλισμό με αρκετό νερό και να τον αφήνουμε να στέγνωση μακριά από της βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Αν βάλετε ένα πρόγραμμα να τσεκάρετε τον εξοπλισμό σας τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, δεν θα έχετε σχεδόν ποτέ κάποιο πρόβλημα. Προσωπικά κάθε Μάιο κάνω ένα γενικό σέρβις σε όλα τα πράγματα μου, γιατί το καλοκαίρι πλησιάζει και πρέπει να είναι όλα έτοιμα!

6. ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Αν θέλουμε να είμαστε πάντα σε φόρμα πρέπει εκτός από την διατροφή μας να βάλουμε στην ζωή μας και την άσκηση. Αναλόγως τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε μπορούμε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα μας έτσι ώστε 3 φορές τουλάχιστον την βδομάδα να κάνουμε κάποια αθλητική δραστηριότητα. Δεν πρέπει απαραίτητα να γραφτούμε σε κάποιο γυμναστήριο, μπορούμε να κάνουμε και πιο απλά πράγματα όπως για παράδειγμα μια βόλτα με τον σκύλο ή το ποδήλατο, ένα γρήγορο βάδην ή χαλαρό τρέξιμο γύρο από το πάρκο. Σημαντικό είναι να το κάνουμε αρκετά συχνά μέσα στην βδομάδα.

Η καλύτερη προπόνηση είναι βέβαια στην θάλασσα, αλλά πρέπει να είμαστε αρκετά κοντά και δεν γίνεται να έχουμε όλοι την δυνατότητα αυτή. Μπορούμε να γραφτούμε σε μια πισινά και να κάνουμε κάποιο πρόγραμμα που θα μας έχει υποδείξει ο ειδικευμένος εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης. Προπόνηση μπορούμε επίσης να κάνουμε και με το ψαροντούφεκο μας, στοχεύοντας σε κάποιο στόχο υποβρυχίως. Έτσι εξοικειωνόμαστε πιο γρήγορα με ένα καινούργιο όπλο, εξασκούμαστε στην σκόπευση και βλέπουμε τις δυνατότητες του. Μπορούμε ακόμα να πειραματιστούμε σε διαφορετικά setup και να δούμε τα αποτελέσματα πριν το βουτήξουμε στην θάλασσα, μειώνοντας έτσι τις απώλειες.

7. ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ

Εκτός από της γνώμες των φίλων μας ένας άλλος τρόπος για βελτιωθούμε και να πάρουμε κάποιες βασικές γνώσεις και όχι μόνο, είναι να διαβάζουμε σταθερά και το περιοδικό μας. Έχοντας μεγαλώσει γενιές και γενιές πάντα έχει κάτι καλό να μας προσφέρει μέσα από της στήλες και τα έμπειρα άρθρα των συνεργατών του. Μας ενημερώνει για ότι νέο κυκλοφορεί και είμαστε πάντα μέσα στα πράγματα. Το ίντερνετ επίσης και τα διάφορα sites για ψάρεμα που υπάρχουν μπορούν να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες για το πώς ψαρεύουν οι άλλοι, τι τεχνικές χρησιμοποιούν, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μοιράζονται τις εμπειρίες τους για ένα προϊόν που έχουν αγοράσει και βλέπουμε αν τελικά είναι τόσο λειτουργικό και καλό.

Πολύ καλή δουλειά στο θέμα τις ενημέρωσης κάνουν τα σχολεία κατάδυσης και είναι χρήσιμα κυρίως για τους αρχάριους και όχι μόνο. Μας μαθαίνουν αρκετά πράγματα τα οποία μπορεί να μην τα ξέρουμε και θα μας φανούν πολύ χρήσιμα στο μέλλον. Επιλέξτε έναν από τους εγκεκριμένους εκπαιδευτές και σχολές που υπάρχουν και μόνο κέρδη θα πάρετε από αυτά τα σεμινάρια.

8. ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

Πολλές φορές μπορεί να πάμε στην θάλασσα και πριν ή κατά την διάρκεια του ψαρέματος μπορεί να μας συμβούν πολλά και διάφορα απρόοπτα. Όπως και να το κάνουμε εκτός από τις γνώσεις και όλα τα αλλά πρέπει να έχουμε και αυτογνωσία σε κάποια πράγματα. Έτσι αν διαπιστώσουμε ότι ενώ τα έχουμε κάνει όλα τέλεια, πολλές φορές αστοχούμε σε ψάρια ή δεν νιώθουμε σίγουροι για τις αποφάσεις μας τότε μάλλον δεν είναιμέρας μας. Αν έχουμε νεύρα από την δουλειά ή μας απασχολούν αρκετά πράγματα στο σπίτι πολλές φορές το ψαροντουφεκο δεν είναι τρόπος για να ξεφύγουμε από όλα αυτά. Απαιτεί αρκετή προσοχή και όλη μας την ενέργεια πάνω σε αυτό που κάνουμε, αν θέλουμε να γυρίσουμε κυρίως ασφαλείς στο σπίτι μας και κατά δεύτερον πάντα να πιάσουμε κάποιο θήραμα. Ακόμα και στα ρηχά θέλει πολύ προσοχή και αν νιώθουμε ότι δεν είμαστε καλά τότε πρέπει να βγούμε από το νερό. Ποτέ δεν ζορίζουμε πράγματα και καταστάσεις μέσα στην θάλασσα και σιγά σιγά με την εμπειρία μας προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και να ξέρουμε πότε είμαστε καλά για μια εξόρμησή και πότε όχι.

 9. ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ 

Πολλές φορές βλέπω στο ίντερνετ να βάζουν ψάρια και να ρωτάνε αν τρώγεται και τι ακριβώς είναι. Πρώτα μαθαίνουμε τα ψάρια, μετά τις συνήθειες και τον τρόπο που κινούνται και αργότερα τον τρόπο που θα τα πιάσουμε και δεν χτυπάμε ότι κινείται μέσα στην θάλασσα. Σιγά σιγά έρχονται διάφορα είδη στις ελληνικές θάλασσες και δεν είναι όλα φαγώσιμα για τον άνθρωπο. Το λαγόψαρο είναι δηλητηριώδες και μπορεί να πεθάνουμε αν το φάμε. Το λεοντόψαρο, η σκορπίνα και η δράκαινα έχουν επικίνδυνα αγκάθια, που αν μας τρυπήσουν μας προκαλούν αφόρητο πόνο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούμε και νοσηλεία. Επίσης μαθαίνουμε ποιό είναι το όριο αλίευσης των ψαριών.
Καλό είναι για τους αρχάριους να διαβάσουν τους νόμους, για να ξέρουν για το τι απαγορεύεται και τι όχι.

ΚατηγορίαΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
Print
Back To Top