Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Συναγρίδα

Συναγρίδα, ψαροτούφεκο

Συναγρίδα

Η συναγρίδα έχει σώμα οβάλ, το οποίο είναι επίπεδο στα πλάγια και έχει μεγάλο κεφάλι. Το στόμα της έχει πολύ ισχυρούς κυνόδοντες και στις δύο σιαγόνες. Το μήκος της μπορεί να ξεπεράσει και το ένα μέτρο και το βάρος της τα 15 κιλά. Έχει χρώμα γαλάζιο - ασημί, το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία της αλλά και από το περιβάλλον που βόσκει. Είναι η βασίλισσα των θαλασσών μας και ένα ψάρι τρόπαιο.

Συνήθως την συναντάμε σε βάθος από ρηχά, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 150 μέτρα. Η συναγρίδα ζει σε καθαρά νερά, σε πετρώδεις ή αμμώδεις βυθούς.

Η συναγρίδα τρέφεται κυρίως με ψάρια μικρότερου μεγέθους, αλλά και με μαλάκια.


Οικολογική καταστροφή από τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο

Ροή Ειδήσεων

Οικολογική καταστροφή από τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο

Οκτώβριος 2020

Τουρκικά αλιευτικά σκάφη βιομηχανικής κλίμακας τις τελευταίες εβδομάδες ψαρεύουν παράνομα και καταστροφικά στα ελληνικά νερά, υποσκάπτοντας το μέλλον τόσο της αλιείας, όσο και των νησιωτών, καταστρέφοντας τα θαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας, των ύφαλων και του πολύτιμου βυθού της χώρας μας, δίνοντας παράλληλα με τα μηνύματα πολεμικής έντασης στο Αιγαίο και την αντιπεριβαλλοντική εικόνα της Τουρκίας. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια με συγκεκριμένες καταγγελίες το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, ενώ καταγράφονται αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα, Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών – ΜέΡΑ25, κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτησή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν σε ανακοίνωση τους ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη η προστασία των θαλασσών μας και από τις τουρκικές μηχανότρατες».

“Αρχιπέλαγος” Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” κατήγγειλε με ανακοίνωση του το γεγονός ότι 4 μεγάλα τουρκικά αλιευτικά σκάφη (μηχανότρατες) ψαρεύαν εντατικά στα ελληνικά νερά, κοντά στις ακτές των Φούρνων, 25 μίλια από τις τουρκικές ακτές, όπως καταγράφεται από ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος που βρίσκεται από τα ξημερώματα στην περιοχή. Το ίδιο συνέβη κατ’ επανάληψη τις προηγούμενες ημέρες και καθώς δεν αντιμετωπίστηκε από τις ελληνικές αρχές, βλέπουμε το πρόβλημα να διογκώνεται και να εδραιώνεται. Στην ανακοίνωση του «Αρχιπελάγους», την οποία υπογράφει ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Θοδωρής Τσιμπίδης σημειώνεται ότι:

- «Αν επρόκειτο για μικρά αλιευτικά σκάφη το ζήτημα αυτό δεν θα μας απασχολούσε ιδιαίτερα τουλάχιστον αναφορικά με τη βιωσιμότητα των θαλασσών μας και οι ειδικοί θα έπρεπε να ασχοληθούν με την ελληνοτουρκική διάσταση του θέματος. Όμως αυτή τη στιγμή διενεργείται μία προκλητική καταστροφή, για την οποία η ευθύνη μοιράζεται τόσο στα μεγάλα τουρκικά αλιευτικά σκάφη, όσο και από στην ελληνική πολιτεία που διαχρονικά εφαρμόζει μία αλλοπρόσαλλη πολιτική πάνω σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Οι μηχανότρατες είναι αλιευτικά σκάφη βιομηχανικής κλίμακας. Καθώς ψαρεύουν, σέρνουν στον πυθμένα της θάλασσας ένα μεγάλο σάκο που παραμένει ανοιχτός με 2 μεγάλες σιδερένιες «πόρτες» – η κάθε μία εκ των οποίων ζυγίζει περίπου ένα τόνο. Καθώς οι πόρτες, ο σάκος και οι βαριές αλυσίδες σέρνονται στο βυθό, το κάθε πέρασμα της μηχανότρατας προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις σε ένα σημαντικό αλιευτικό πεδίο το οποίο ήδη είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένο από πλευράς αλιευτικής παραγωγής. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή στηρίζει κάποια από τα σημαντικότερα εναπομείναντα στη Μεσόγειο προστατευόμενα ενδιαιτήματα κοραλλιών και ασβεστολιθικών ροδοφυκών, τα οποία χρειάστηκαν πολλές χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστούν. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή που οι ελληνικές μηχανότρατες σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία βρίσκονται σε περίοδο παύσης αλιείας στα ελληνικά νερά».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι: «Πολλοί αναρωτιούνται εύλογα ποιος ο ρόλος των λιμενικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα λιμεναρχεία δεν έχουν την εντολή να παρέμβουν δυναμικά για να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά, με αποτέλεσμα να περιορίζονται στη διενέργεια συστάσεων κάτι που είναι γνωστό στα τουρκικά αλιευτικά και ουσιαστικά εκθέτει την αδυναμία μας ως χώρα. Έτσι δίνεται «χώρος» στα μεγάλα τουρκικά αλιευτικά, που χρόνο με το χρόνο εδραιώνουν την παρουσία τους στις ακτές των ελληνικών νησιών. Οι ακριτικές νησιωτικές κοινωνίες που βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες την ένταση στο Αιγαίο, και τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και την καταλήστευση των αλιευτικών τους πόρων νιώθουν τεράστια ανασφάλεια και αγανάκτηση. Δεν μπορούν να αντιληφθούν εάν τελικά η πολιτεία έχει τη βούληση να προασπίσει την ασφάλειά αλλά και τα συμφέροντά τους. Δυστυχώς αυτή αλλοπρόσαλλη πολιτική προσέγγιση ή μάλλον απραξία, δεν αποτελεί κάτι καινούργιο αλλά κάτι που το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος παρακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια στο Αιγαίο. Δίνει το χώρο στα τουρκικά αλιευτικά να ψαρεύουν παράνομα και καταστροφικά στα ελληνικά νερά, ενώ παράλληλα υποσκάπτει το μέλλον τόσο της αλιείας όσο και των νησιωτών, καθώς οι ψαράδες των νησιών θα πρέπει να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους σε αυτά τα διαλυμένα οικοσυστήματα και αλιευτικά πεδία».

Σοφία Σακοράφα «Η παράνομη και καταστροφική δράση των τουρκικών αλιευτικών υπονομεύει την επιβίωση των Ελλήνων αλιέων, διαλύει τα οικοσυστήματα και αλιευτικά πεδία και δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια και αγανάκτηση, που αφορά πλέον και στην καταλήστευση των αλιευτικών πόρων», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα, Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών – ΜέΡΑ25, σημειώνοντας ότι «μετά τις σοβαρές καταγγελίες για τη συνεχιζόμενη παράνομη αλίευση από τουρκικές μηχανότρατες σε αλιευτικά πεδία εντός των ελληνικών υδάτων νοτιοανατολικά των Φούρνων Ικαρίας κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτησή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη.

Η Σοφία Σακοράφα «ερωτά ποιες ήταν οι ενέργειες του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής για τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων και τη δίωξη των δραστών και πως, εντέλει, σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει την αποτροπή τέτοιων παράνομων πρακτικών στο μέλλον. Η παράνομη εντατική αλιεία από βιομηχανικής κλίμακας τουρκικές μηχανότρατες στα ελληνικά νερά, 1,5 μίλι νοτιοανατολικά από τις ακτές των Φούρνων και 25 μίλια από τις τουρκικές ακτές καταστρέφει και το αλιευτικό πεδίο και τα εξαιρετικά για τη Μεσόγειο και προστατευόμενα ενδιαιτήματα κοραλλιών και ασβεστολιθικών ροδοφυκών, που βρίσκονται στην περιοχή. Υπονομεύει την επιβίωση των Ελλήνων αλιέων, που υποχρεώνονται να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους σε διαλυμένα, πλέον, οικοσυστήματα και αλιευτικά πεδία. Οι ακριτικές νησιωτικές κοινωνίες νιώθουν τεράστια ανασφάλεια και αγανάκτηση, αφού, εκτός του ότι βιώνουν την τρέχουσα ένταση στο Αιγαίο, αντιμετωπίζουν πλέον και την καταλήστευση των αλιευτικών τους πόρων και δημιουργεί ανησυχία για πόσο ακόμη μπορούν να φυλάσσουν Θερμοπύλες. Η ολιγωρία της Κυβέρνησης δημιουργεί ερωτήματα για τις ακολουθούμενες πολιτικές για τον πιο ευαίσθητο, αλλά και σοβαρό τομέα, προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εκείνων που σχετίζεται με τη σκληρή καθημερινότητα των ακριτών των νησιωτικών περιοχών». Οικολόγοι Πράσινοι «Αδιαπραγμάτευτη η προστασία των θαλασσών μας και από τις τουρκικές μηχανότρατες» τονίζουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι Πράσινοι και αναλυτικά αναφέρουν ότι:

- «Εν μέσω των εντάσεων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στην Αν. Μεσόγειο, διαφεύγουν της προσοχής μας κάποια ζητήματα τα οποία παρότι είναι αρκετά σοβαρά υποβαθμίζονται, ως παράπλευρα θύματα, τηρουμένων των αναλογιών. Ένα τέτοιο θέμα είναι και η προστασία μέρους των θαλασσών μας από τις τουρκικές μηχανότρατες. Η παρουσία μεγάλων αλιευτικών σκαφών (μηχανότρατες) τουρκικής προέλευσης στα ανοιχτά των Φούρνων και η χρήση καταστροφικών αλιευτικών μέσων εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης των νησιών του Αιγαίου οδηγεί στην καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών ποσειδωνίας, των ύφαλων και του πολύτιμου βυθού της χώρας μας, αποτελώντας ταυτόχρονα μια απολύτως αντιοικολογική κίνηση από την πλευρά των γειτόνων μας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την παντελή αδιαφορία τους για την προστασία της βιοποικιλότητας των θαλασσών, οδηγώντας σε οικολογική κρίση που προκύπτει από τον συγκεκριμένο τρόπο αλίευσης.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στη χρήση εργαλείων που καταστρέφουν τον πλούτο των θαλασσών μας, τονίζοντας πως η υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών από την εντατική αλιεία είναι κάτι που ήδη έχει επισημανθεί από τη δεκαετία του 1970, ενώ γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη στις μέρες μας. Σημειώνουμε πως τα αλιευτικά σκάφη βιομηχανικής κλίμακας με το πέρασμα τους προκαλούν καταστροφικές επιπτώσεις σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι ήδη υποβαθμισμένο από πλευράς αλιευτικής παραγωγής. Καλούμε την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και με αποτελεσματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε στην τύχη τους μερικά από τα σημαντικότερα είδη ποσειδωνίας της χώρας μας, που χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστούν (κοράλλια, ασβεστολιθικά ροδόφυκα) και να απειλούνται από την αδιαφορία των τούρκων αλιέων, τη στιγμή που οι ελληνικές μηχανότρατες, επίσημα τουλάχιστον και σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας μας και της Ε.Ε. βρίσκονται ορθώς σε περίοδο παύσης αλιείας. Οι απλές συστάσεις που γίνονται μέχρι σήμερα, και τις οποίες γνωρίζουν πολύ καλά οι τούρκοι αλιείς, δεν αρκούν. Οι αλιευτικοί πόροι θα πρέπει να συλλέγονται με σεβασμό στο περιβάλλον, με ασφάλεια και κυρίως με βάση τη νομοθεσία. Είναι αδιανόητο να εισέρχονται τέτοιου τύπου αλιευτικά και να μην αντιδρούμε πιο αποτελεσματικά σε τέτοιες παράνομες προς τους κανόνες ενέργειες. Η καταστροφή και η διάλυση των οικοσυστημάτων δεν είναι προς όφελος κανενός, ένθεν κακείθεν του Αιγαίου».

Του Αργύρη Δεμερτζή / ecopress.gr

ΚατηγορίαΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Print
Back To Top