Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Τα "μαύρα" ψάρια των ελληνικών θαλασσών

Τα ονομαζόμενα "μαύρα ψάρια" του Έλληνα ψαροκυνηγού. Ροφός, Σφυρίδα, Στήρα, Πίγκα.

​​​​​​​Ο φακός στο υποβρύχιο κυνήγι (Video).

Του Τάσου Χάλαρη T.297

​​​​​​​Ο φακός στο υποβρύχιο κυνήγι (Video).

Ο φακός είναι ένα αξεσουάρ του εξοπλισμού μας που στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται, αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ψαροκυνηγοί ταξιδεύουν εκτός Ελλάδος για ψαρέματα έτσι εμείς θα μιλήσουμε για το πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να σετάρουν το φακό τους.

Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον φακό.

Μπορούμε να φαίξουμε κάτω από τις πέτρες και να διακρίνουμε το μέγεθος του ψαριού που έχουμε στοχεύσει ώστε να μην κάνουμε λάθος και χτυπήσουμε κάποιο μικρό ψάρι. Τη θέση που βρίσκεται το ψάρι κάτω από την πέτρα και να μπορέσουμε να κάνουμε μία καίρια βολή, χωρίς να ταλαιπωρηθούμε και να ταλαιπωρήσουμε και το ψάρι, ώστε να το βγάλουμε γρηγορότερα στην επιφάνεια.

Ο φακός καλό θα είναι να διαθέτει ροοστάτη, ώστε να μπορέσουμε να αυξομειώσουμε την ένταση του φωτός που θα χρησιμοποιήσουμε. Αναλόγως με την περίπτωση μπορούμε να έχουμε πλήρη ένταση ή χαμηλότερη του φωτισμού.

Πως θα τον κρατάμε στο χέρι μας.

Το κλασσικό σκοινάκι που έχουν όλοι οι φακοί δεν θα το χρησιμοποιήσουμε. Θα πάρουμε το λαστιχένιο μέρος του και θα περάσουμε από την τρύπα του φακού ένα λαστιχόσκοινο.

Θα πρέπει ο φακός εντέλει όταν τον βάλουμε στο χέρι μας να τον πιάνουμε και να ακουμπάμε τον αντίχειρα στο σημείο που είναι ο διακόπτης του ανοίγματος και της έντασης. Δεν θα πρέπει δηλαδή να είναι ούτε μακρύτερο ούτε κοντύτερο. Για να είμαστε ασφαλείς χρησιμοποιούμε ένα σφιγκτήρα και ο φακός μας είναι έτοιμος.

Στην περίπτωση που ο φακός σκαλώσει κάπου στο βυθό, θα έρθουμε σε πολύ δύσκολη θέση, γι’ αυτό με ένα δυνατό τράβηγμα ή το λαστιχόσκοινο ή ο συνδετήρας θα κοπούν κι εμείς αμέσως θα ελευθερωθούμε. Καλύτερα να χάσουμε ένα φακό παρά να έρθουμε σε μια δύσκολη κατάσταση.

Η συντήρηση του φακού και τι πρέπει να προσέξω.

Τα σημεία που έχουν O ring δηλαδή λαστιχάκια στεγανοποίησης, θα πρέπει να τα περνάμε με γράσο σιλικόνης και όχι βαζελίνη, το τονίζω αυτό!

Έτσι θα είναι πάντοτε στεγανά και δεν πρόκειται να κοπούν, καθώς επίσης την επόμενη φορά που θα το προσπαθήσουμε να τον ανοίξουμε θα ανοίγει πολύ εύκολα.

Αν δούμε ότι σκληραίνει ο διακόπτης θα πρέπει και εδώ να βάλουμε γράσο σιλικόνης εσωτερικά. Η καλύτερη συντήρηση όμως είναι μία. Άφθονο γλυκό νερό μετά από την χρήση. Δεν τον πετάμε και κοιτάμε να μη χτυπάει δεξιά αριστερά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα φακό.

Η δέσμη του φακού.

Στο υποβρύχιο κυνήγι επιθυμούμε όσο το δυνατόν πιο μικρή δέσμη με μικρό στεφάνι περίγυρου, δηλαδή όταν τον ανοίγουμε κάτω από την πέτρα να μην φωτίζει όλο το χώρο, αλλά στοχευμένα στο σημείο που εμείς θέλουμε. Αν έχουμε μεγάλη δέσμη φωτός κάτω από την πέτρα δεν θα μπορέσουμε να δούμε βαθιά μέσα στην τρύπα. Δεν θα βλέπουμε πίσω από την θολούρα και ένα ψάρι που πιθανό να βρίσκεται δίπλα μας, από το φωτισμό θα τρομάξει και θα αλλάξει θέση. Συνήθως δεν χρησιμοποιούμε όλη την ένταση του φακού κοιτάμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην ενοχλήσουμε τα ψάρια που είναι κάτω από την πέτρα, παρά μόνο στοχευμένα εκεί που μας ενδιαφέρει, χωρίς να τα τρομάξουμε.

Η χρήση του φακού δεν είναι και τόσο απαραίτητη όσο κάποιοι νομίζουν. Θα πρότεινα η χρήση του να γίνεται περισσότερο ώστε να μην κάνουμε λάθη στα μεγέθη των ψαριών και αυτό να μας βοηθάει στην απόφαση μας, ποιά θα κτυπήσουμε και ποιά όχι.

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO 

ΚατηγορίαΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Print
Back To Top