Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Ροφός ο Βασιλιάς του Βράχου

Ροφός - Epinephelus Marginatus

Είναι ένα ψάρι που στοιχειώνει τα όνειρα μας και που θεωρείται ψάρι τρόπαιο. Αυτό δεν είναι άλλο από τον «βασιλιά» ροφό. Η επιστημονική του ονομασία είναι epinephelus marginatus και ανήκει στην οικογένεια των σερανιδών. Τον συναντάμε σε βάθος έως 300 μέτρα και στις ελληνικές θάλασσες το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τα 25 κιλά. Είναι ψάρι κοντόχοντρο με πολύ μεγάλο κεφάλι (σχεδόν το 1/3 του ψαριού). Τα δόντια του είναι ψιλά και πριονωτά. Έχει πολύ μεγάλα μάτια και ιδιαίτερα σκληρό κρανίο. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ με ασπροπράσινες κηλίδες ενώ κοιλιά του είναι ανοιχτό καφέ. Δεν συνηθίζει να κινείται σε κοπάδια και ζει σε βραχώδεις σχισμές και σπηλιές.

Συνήθως ο ροφός καταβροχθίζει ότι ελκυστικό βρεθεί κοντά στο θαλάμι του. Τρέφεται με κάθε λογής μικρότερα ψάρια όπως μελανούρια, σκορπίνες και σαργοί, ενώ αγαπημένη του τροφή είναι το χταπόδι και γενικά όλα τα μαλάκια. Επίσης του αρέσουν πολύ τα κυδώνια και τα στρείδια.

Ο ροφός είναι ψάρι ερμαφρόδιτο. Από τον πρώτο χρόνο της ζωής του παράζει αυγά. Τα πρώτα 10 χρόνια είναι γένους θηλυκού, ενώ μετά ξεκινά να μετατρέπεται σε αρσενικό.


Η χρήση του Γάντζου στο ξεβράχωμα των ψαριών. (VIDEO) WorkShop#1

Του Τάσου Χάλαρη Τ.295

Η χρήση του Γάντζου στο ξεβράχωμα των ψαριών. (VIDEO) WorkShop#1

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι ψαροκυνηγοί, είναι το βράχωμα των ψαριών κάτω από τις πέτρες. Τα ψάρια, κυρίως τα μαύρα, δηλαδή οι ροφοί, οι στήρες, οι σφυρίδες και οι πίγκες, όταν τα πρσεγγίσουμε και καταφέρουμε να έχουμε μία επιτυχημένη βολή, πολλές φορές βραχώνουν σε δύσκολα σημεία του βυθού.

Εδώ λοιπόν θα χρειαστούμε το γάντζο. Τον γάντζο ξεβραχώματος. Αποτελείται από αρκετά κομμάτια. Τα χρησιμοποιούμε διαφορετικά, γιατί άλλες φορές προσπαθούμε να αρπάξουμε το ψάρι και να το φέρουμε προς το μέρος μας, άλλες πάλι να σπρώξουμε το ψάρι και να το γυρίσουμε ανάποδα αν χρειάζεται ή αν μας βραχώσει η βέργα να μπορέσουμε να την πιάσουμε και να την φέρουμε προς το μέρος μας. Πάμε να δούμε τα μέρη του. Το βασικό σώμα είναι αυτό που έχει την χειρολαβή. Το πιρούνι που μπορούμε να σπρώξουμε ή να γυρίσουμε το ψάρι, ο γάντζος που μπορούμε να το αρπάξουμε και εναλλακτικά ο εξολκέας τον βεργών.

Ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε είναι το σφίξιμο των τμημάτων του γάντζου που πολλές φορές σφίγγεται τόσο γερά και δεν μπορούμε - μέσα στο νερό - να τον ξεσφίξουμε. Γι΄αυτό έχουμε τη λύση με τα εξαρτήματα μας και αντί να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια, μπορούμε να τον ξεσφίξουμε χρησιμοποιώντας μια εγκοπή του γάντζου μας και έτσι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.

Για την συντήρηση του γάντζου το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τον ξεπλένουμε καλά με γλυκό νερό μετά την χρήση του και να βάζουμε συχνά στα σπειρώματά του λίγο γράσο σιλικόνης. Αυτό αρκεί και περισσεύει για να έχουμε ένα γάντζο πάντα έτοιμο για να τον χρησιμοποιήσουμε στην επόμενη δύσκολη στιγμή.

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO  

ΚατηγορίαΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Print
Back To Top