Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Ροφός ο Βασιλιάς του Βράχου

Ροφός - Epinephelus Marginatus

Είναι ένα ψάρι που στοιχειώνει τα όνειρα μας και που θεωρείται ψάρι τρόπαιο. Αυτό δεν είναι άλλο από τον «βασιλιά» ροφό. Η επιστημονική του ονομασία είναι epinephelus marginatus και ανήκει στην οικογένεια των σερανιδών. Τον συναντάμε σε βάθος έως 300 μέτρα και στις ελληνικές θάλασσες το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τα 25 κιλά. Είναι ψάρι κοντόχοντρο με πολύ μεγάλο κεφάλι (σχεδόν το 1/3 του ψαριού). Τα δόντια του είναι ψιλά και πριονωτά. Έχει πολύ μεγάλα μάτια και ιδιαίτερα σκληρό κρανίο. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ με ασπροπράσινες κηλίδες ενώ κοιλιά του είναι ανοιχτό καφέ. Δεν συνηθίζει να κινείται σε κοπάδια και ζει σε βραχώδεις σχισμές και σπηλιές.

Συνήθως ο ροφός καταβροχθίζει ότι ελκυστικό βρεθεί κοντά στο θαλάμι του. Τρέφεται με κάθε λογής μικρότερα ψάρια όπως μελανούρια, σκορπίνες και σαργοί, ενώ αγαπημένη του τροφή είναι το χταπόδι και γενικά όλα τα μαλάκια. Επίσης του αρέσουν πολύ τα κυδώνια και τα στρείδια.

Ο ροφός είναι ψάρι ερμαφρόδιτο. Από τον πρώτο χρόνο της ζωής του παράζει αυγά. Τα πρώτα 10 χρόνια είναι γένους θηλυκού, ενώ μετά ξεκινά να μετατρέπεται σε αρσενικό.


Το αρμάτωμα της βέργας στο ψαροτούφεκο (Video).

Του Τάσου Χάλαρη T.297

Το αρμάτωμα της βέργας στο ψαροτούφεκο (Video).

Απαραίτητο μέρος για το ψαροτούφεκο μας είναι η βέργα. Αυτή είναι που θα έρθει σε επαφή με το ψάρι, θα το διαπεράσει, θα ανοίξει το φτερό και θα έρθει το ψάρι. Αυτό που συνδέει την βέργα με το ψαροτούφεκο είναι η πετονιά ή το πλαστικό σκοινάκι που ξέραμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια.

Εγώ προσωπικά προτιμώ την πετονιά. Θα σας δείξω λοιπόν με ποιο τρόπο ακριβώς θα πρέπει να αρματώσουμε σωστά τη βέργα μας, κλιπάροντας με ασφάλεια την πετονιά επάνω, ούτως ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα.

Καταρχήν γιατί επιλέγω την πετονιά και όχι το σκοινάκι.

Το σκοινάκι είναι πάρα πολύ γερό και αυτό όμως είναι εύκολο να τραυματιστείς στις άκρες της βέργας και να κοπεί ευκολότερα. Μέσα στο νερό είναι πάρα πολύ δύσκολο να το αντικαταστήσουμε αν μας συμβεί αυτό. Αυτό βέβαια ισχύει και για την πετονιά αλλά υπάρχει λύση σαφώς ευκολότερη από ότι στο σκοινάκι. Εάν για κάποιο λόγο περάσει ολόκληρη η βέργα μέσα από το ψάρι, το σκοινάκι θα κοπεί και θα χάσουμε το ψάρι, ενώ η πετονιά γλιστράει και δεν πρόκειται το ψάρι να την κόψει.

Περνάμε λοιπόν το κλιπσάκι μας στην πετονιά και αφού την γυρίσουμε το βάζουμε στην άλλη πλευρά του κλιπ.

Θα κάψουμε λίγο την άκρη, να στομώσει. Αυτό αποτελεί μία έξτρα ασφάλεια. Το κλιπσάκι θα το στρίψουμε δεν θα το αφήσουμε ευθεία. Θα το περάσουμε ανάμεσα στα δύο καρχαρία ή εγκοπές, θα το περιστρέψουμε και εκεί θα το κλιπάρουμε. Ο λόγος που κάνουμε την περιστροφή είναι γιατί έρχεται η πετονιά και το κλιπσάκι δίπλα από την βέργα μας και όχι πάνω από τη βέργα μας.

Το μήκος της πετονιάς συνήθως είναι 10 πόντους πριν από το τέλος, γυρίζουμε και λίγο πριν το τέλος κόβουμε. Εκεί βάζουμε το κλιπ τελειώματος. Ξανά πάλι κάνουμε την ίδια δουλειά και καίμε πάλι την άκρη και ξανά κλιπάρουμε. Αυτή η θηλιά όπως βλέπετε στο βίντεο είναι αρκετή, δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερη ούτε φυσικά και μικρότερη φυσικά.

Σημαντική πληροφορία

Κλιπάρω πάντα με κλιπαδώρο και όχι μία πένσα ή να το χτυπάω με ένα σφυράκι. Ο κλιπαδώρος αναγκάζει το κλιπάκι να κλείσει με σωστό τρόπο, αγκαλιάζοντας και όχι τραυματίζοντας την πετονιά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO

ΚατηγορίαΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Print
Back To Top