Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Στήρα

Στήρα, η πεντάμορφη με τα υπέροχα χρώματα και την χαρακτηριστική νοστιμιά της.

Στήρα

Η στήρα (επιστημονική ονομασία Epinephelus costae) είναι ψάρι της οικογένειας των Σερρανίδων. Ζει σε βαθειά νερά σε φυκιάδες, αλλά και σε βράχους. Οι στήρες που είναι σε μικρό μέγεθος, μπορούν να ανέβουν στην επιφάνεια σε μικρές ομάδες. Οι μεγάλες σε μέγεθος στήρες είναι μοναχικές και καθεμία ζει στη φωλιά της, είτε σε τρύπες είτε σε φωλιές.
Είναι παρόμοιο με τα είδη του βλάχου, του ροφού, της πιγγας και της σφυρίδας. Το μήκος του φτάνει μέχρι και τα 140 εκατοστά και βάρος τα 40 κιλα. Η ράχη του έχει καστανή και σκούρα απόχρωση(περίπου μαύρη). Έχει σχεδόν ίδια μορφή στις περισσότερο γέρικες, ενώ στις νεαρότερες έχει και 5-6 σκούρες παράλληλες γραμμές, οι οποίες ξεθωριάζουν όταν το ψάρι μεγαλώσει, αλλά παραμένουν ευδιάκριτες. Επίσης τα ενήλικα έχουν και χρυσή κηλίδα πίσω και πάνω από το βραγχιακό κάλυμμα.  Σε αντίθεση με το ροφό, δεν έχει κυνόδοντες και το κάτω σαγόνι της εξέχει αρκετά.


Η σημασία της εξίσωσης στην ελεύθερη κατάδυση (Video).

Του Τάσου Χάλαρη T.297

Η σημασία της εξίσωσης στην ελεύθερη κατάδυση (Video).

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην ελεύθερη κατάδυση, είτε αυτή γίνεται για ψαροτούφεκο, είτε για την ίδια την ελεύθερη κατάδυση, είναι η εξίσωση.

Τι είναι η εξίσωση.

Είναι η ικανότητα που έχουμε να μπορούμε να μεταφέρουμε όγκο αέρα σε όλους τους αεροφόρους χώρους μας κατά τη διάρκεια της κατάδυσης. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξισώνουμε την πίεση στους αεροφόρους χώρους του σώματος μας, με την εξωτερική πίεση που αλλάζει ανάλογα με το βάθος του καταδυόμαστε. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε να πάθουμε κάποιο βαροτραύμα.

Ουσιαστικά στην εξίσωση θα πρέπει να προσέξουμε τρία πράγματα.

Πρώτον στην ενυδάτωση του σώματός μας τις προηγούμενες μέρες και κατά τη διάρκεια της βουτιάς. Στον όγκο του εισπνεόμενου αέρα, δηλαδή πόσο καλά μπορώ να κάνω θωρακική και διαφραγματική πλήρωση των πνευμόνων μου και φυσικά τέλος με ποιο τρόπο και με ποιες τεχνικές αυτό θα γίνει τεχνικά άψογα, ώστε να μπορώ να εξισώσω σωστά.

Θέλω να σας εξηγήσω πόσο σημαντική είναι η εξίσωση και τι πρέπει να προσέξουμε:

Πρώτον την ενυδάτωση. Αν δεν έχω ενυδατωθεί σωστά αντιμετωπίζω δύο θέματα. Δεν μπορεί το οξυγόνο να μπει εύκολα μέσα στο αίμα και δεύτερον αν η βλεννογόνοι μου δεν είναι υγροί - λόγω της αφυδάτωσης- δεν μπορεί η μεταφορά του αέρα να γίνεται εύκολα και ομαλά.

Η αναπνοή και ο τρόπος που θα βάλω τον αέρα στη θωρακική κοιλότητα είναι πολύ σημαντικός. Αν μπορούσα να βάλω λίγο όγκο αέρα ακόμα και σε άλλα σημεία του σώματός μου θα το θέλαμε.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για να κάνουμε μια σωστή εξίσωση. Το σωστό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο εκπαιδευτή, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με εσάς και θα βρει τον τρόπο με τον οποίον θα μπορείτε εσείς να εξισώνετε άψογα.

Συμβουλή μου είναι να παρακολουθήσετε σχολεία ελεύθερης κατάδυσης. Είναι τρομερή η εμπειρία. Οι γνώσεις που θα πάρετε είναι τόσες πολλές και τόσο σημαντικές και προέρχονται από εμπειρία και άσκηση πολλών χρονών από ανθρώπους πάρα πολύ έμπειρους. Είναι κρίμα να προσπαθήστε να τα ανακαλύψετε εσείς μόνοι σας από το μηδέν, ενώ υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που μπορούν να σας μεταφέρουν αυτές τις γνώσεις, που έχουν αποκτήσει μέσα από τόσα χρόνια εμπειρίας, μέσα σε λίγες μέρες.

Κάνετε σωστές εξισώσεις για να αισθάνεστε πρώτα απ’ όλα καλά μέσα στο νερό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΕΣ
Print
Back To Top