Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Ειδήσεις

Τα νέα της αγοράς

48ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψαροτούφεκου 2019 στη Λήμνο. Ο Γιάννης Ρίγγας νέος πρωταθλητής.

Του Δημοσθένη Βαρβέρη

48ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψαροτούφεκου 2019 στη Λήμνο. Ο Γιάννης Ρίγγας νέος πρωταθλητής.

Θρίαμβος για την «σχολή» της Κέρκυρας.

Τέλος Σεπτέμβρη, το κινητό μου χτυπά. Στην άλλη γραμμή ο Γιώργος Σωτήραλης από την Ελληνική Ομοσπονδία, λέγοντάς μου ότι ο Ν.Ο. Λήμνου ανέλαβε την διοργάνωση του 48ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ψαροτούφεκου. Σε μια εποχή που η διοργάνωση ενός αγώνα είναι από μόνη της πρόβλημα, λόγω των αδειών που χρειάζονται, των αντιδράσεων από του επαγγελματίες ψαράδες του τόπου, αλλά και της οικονομικής στενότητας που εξακολουθεί να φρενάρει κάθε προσπάθεια γι΄αυτό, βρέθηκε η Λήμνος να λύσει το πρόβλημα.

Το δελτίο τύπου που ακολούθησε παρέπεμπε για οποιαδήποτε πληροφορία στον Μανώλη Περιστέρη, που όποιος ήξερε τα στοιχειώδη καταλάβαινε ότι θα ήταν η ψυχή του αγώνα. Έτσι και έγινε. Για ότι χρειάστηκε, όποιο πρόβλημα και να παρουσιάστηκε ο Μανώλης ήταν πίσω από την λύση. Ο Μανώλης που θα ήταν και αθλητής του αγώνα, χωρίς καμμία ημέρα αναγνώρισης.

Οι πρώτες μέρες είχαν μια έντονη κινητικότητα και διάθεση από πολλούς αθλητές να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο. Η απόσταση της Λήμνου από το κεντρικό κορμό της Ελλάδας ήταν σίγουρα ένα εμπόδιο. Τα έξοδα πολλά και οι χορηγοί ελάχιστοι. Όπως πάντα η συμμετοχή εξαρτήθηκε από τους λίγους που έβαλαν το χέρι στην τσέπη, αλλά και στην αγάπη των διαγωνιζόμενων για την συμμετοχή.

Τελικά 17 ήταν ο αριθμός που θα λάμβαναν μέρος. Ένας αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος μιας και είχαμε συμμετοχές από μακρινά μέρη όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Σύρος...

Η προετοιμασία

Ο καιρός βορίας και απ΄ ότι φαινόταν δεν θα άλλαζε. Έτσι οι τράπεζες του αγώνα θα ήταν σίγουρα στην νότια πλευρά του νησιού. Εκεί εξάντλησαν και οι αθλητές την αναγνώρισή τους. Οι περισσότεροι αθλητές έκαναν μικρή αναγνώριση, έως καθόλου εκτός από λίγους όπως ο Γιάννης Σιδέρης, ο Κώστας Μακρής, ο Τάσος Γκάρτσεβιτς και ο Γιώργος Χρίστης που είχαν έρθει από τους πρώτους στο νησί. Μετά ήρθαν οι Γιάννης Ρίγγας, Γεράσιμος Καββαδίας, Γιώργος Σωτήραλης, Τάσης Περούλης, Αλέξανδρος Βλάχος και ο Σωτήρης Μαυρομάτης. Μετά με δύο μόνο μέρες αναγνώρισης οι Λάμπρος Δερτιλής, Νίκος Καμπάνης και Στέλιος Χρηστάκης. Τέλος χωρίς καθόλου να ψάξουν έπεσαν στον αγώνα οι Μανώλης Περιστέρης (που ξέρει όμως καλά το νησί), ο Ηλίας Κίτσος (που ζεί και ψαρεύει στη Λήμνο τα τελευταία χρόνια), ο Σπύρος Μαρίνης και ο Κώστας Παπακωνσταντής.

Το κλίμα του αγώνα ήταν υπέροχο. Οι διαγωνιζόμενοι ήταν μαζί σαν μια παρέα και την παραμονή του αγώνα έγινε μια πολύ ωραία εκδήλωσε που ειπώθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες του αγώνα και δώθηκαν και οι αριθμοί του καθε αθλητή.

Η πρώτη μέρα

Το πρωί όλοι βρεθήκαμε στο λιμάνι. Τα σκάφη άλλα ήταν στο νερό και άλλα έπεφταν εκείνη την ώρα. Μετά από το αγιασμό που ετέλεσε ο ιερέας του Μούδρου, όλοι μαζί ξεκινήσαμε για το κέντρο της τράπεζας της πρώτης μέρας του αγώνα.

Εγώ βρισκόμουν στο σκάφος του Γιώργου Ιωάννου, που ήταν και ο αλυτάρχης του αγώνα.

Ο καιρός ήταν ένα 4-5 bf βοριάς με ήλιο και μεγάλη διαύγεια. Επειδή η Λήμνος δεν έχει ψηλά βουνά, ο βορίας έβγαζε κύμα από τα πρώτα μέτρα της νότιας πλευράς.
Ο αγώνας ξεκινά και όλα τα σκάφη φεύγουν γρήγορα προς τα πρώτα σημάδια. Οι αθλητές που είχαν ψάξει την τράπεζα πήγαν κατ΄ευθείαν στα καλά τους σημάδια με τα μεγάλα ψάρια. Οι άλλοι που δεν είχαν κάνει αναγνώριση κατευθύνθηκαν προς τα ρηχά για να κτυπήσουν κέφαλους, σαργούς και ότι άλλο θα μπορούσε να βρεθεί στο διάβα τους...
Οι πέντε ώρες του αγώνα πέρασαν χωρίς να υπάρχουν εντυπωσιακές ψαριές. Έκπληξη προκάλεσε η 14η θέση του Σιδέρη που εκτός από την αναγνώριση που είχε κάνει, είναι αθλητής παγκόσμιου επιπέδου. Υπήρξε πρόβλημα με τον κινητήρα του σκάφους του Κώστα Μακρή, που σκέφτηκε μάλιστα να εγκαταλείψει τον αγώνα. Τελικά συνέχισε την δεύτερη μέρα με άλλο σκάφος. Ο αγώνας έδειχνε αμφίροπος και σίγουρα τίποτα δεν είχε κριθεί.

Η δεύτερη μέρα.

To πρωί ξεκίνησε με τον ίδιο καιρό. Η αγωνία ήταν εμφανής, η στρατηγική η ίδια και με την λήξη του αγώνα άρχισαν όλοι τις εκτιμήσεις για τον νικητή.

Μετά το ζύγισμα και την τελική βαθμολογία άξιος νικητής αναδείχθηκε ο Γιάννης Ρίγγας από τον Ν.Ο. Κέρκυρας.
Το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε μια πολύ ωραία γιορτή. Έγιναν οι απονομές των επάθλων στους νικητές, αλλά και τιμήθηκαν πρόσωπα που βοήθησαν στον αγώνα αλλά και για την διαχρονική του προσφορά στον χώρο του ψαροτούφεκου. Μια τέτοια τιμητική πλακέτα παρέλαβα και εγώ σαν εκδότης του μοναδικού περιοδικού που εδώ και 27 χρόνια καταγράφει την ιστορία του σύγχρονου ψαροτούφεκου.

Οφείλουμε όλοι να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο Γιάννη Λυτσάκη και τους ανθρώπους του Ν.Ο. Λήμνου που έκαναν τα πάντα για την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης, με τον τόσο λίγο χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους. Για τον Μανώλη Περιστέρη ότι και να πω θα είναι λίγο. Η τεράστια εμπειρία του στην διοργάνωση αγώνων υψηλού επιπέδου, αλλά και η αγάπη του για τον χώρο, έκαναν όλη την εκδήλωση να φαίνεται εύκολη. Ελπίζουμε και του χρόνου να έχουμε μια ανάλογη διοργάνωση, σε ένα άλλο μέρος της πατρίδας μας.

ΚατηγορίαΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ 2019 - ΛΗΜΝΟΣ
Print
Back To Top