Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Αποστολάκης Τόλης

Τόλης Αποστολάκης

Γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1983, στο Μαρούσι Αττικής. Σε ηλικία μόλις 10 ετών χτυπάει το πρώτο του θήραμα με ψαροτούφεκο. Η περιπέτεια για εκείνον μόλις είχε αρχίσει.. Στα τέλη της δεκαετίας του 90’, μαθητής ακόμα λυκείου γίνεται μέλος του συλλόγου φίλων υποβρυχίου κυνηγιού «ΓΛΑΥΚΟΣ», ενώ έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το αγωνιστικό ψαροτούφεκο και την υποβρύχια σκοποβολή.
Όντας ήδη παθιασμένος κυνηγός με έφεση στις μοντέρνες τεχνικές σύλληψης στο ανοιχτό νερό, το 2005 τελειώνει τη θητεία του στις ειδικές δυνάμεις και ξεκινάει να αρθρογραφεί συστηματικά στον ΒΥΘΟ, γυρίζοντας και ταυτόχρονα ταινίες μικρού μήκους με θέμα το υποβρύχιο κυνήγι.
Το 2008 δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο της θάλασσας, στη MARES. Το πάθος του για τη σωστή και ασφαλή μετάδοση αυτών που τόσο αγαπάει, θα τον οδηγήσει λίγα χρόνια αργότερα στην Αλικαρνασσό, όπου χρίζεται επίσημα Εκπαιδευτής Ελεύθερης Κατάδυσης και Ά βοηθειών της SSI, παίρνοντας παράλληλα και τις ειδικότητες FREE IMMERSION και TRAINING TABLES TECHNIQUES.
Γυρνώντας στην Ελλάδα ιδρύει τη σχολή ελεύθερης κατάδυσης FREE DIVING ADVENTURE όπου και διδάσκει. Το 2020 η επιλεκτικότητά του στο υποβρύχιο κυνήγι θα του χαρίσει το μεσογειακό ρεκόρ ψαριού στο είδος “yellowmouth barracunda”.


Λεκατίκι μαρινάτο στο φούρνο

Του Γιάννη Παπαθανασίου

Λεκατίκι μαρινάτο στο φούρνο

To Λεκατίκι, γνωστό τονοειδές, είναι ένα πελαγοδρόμο ψάρι.

Είναι απ’ τα ψάρια που κυρίως τους κρύους μήνες του χρόνου κατακλύζει λιανό ακόμα τα ακρογιάλια του τόπου μας και συναθροίζεται κυνηγώντας όπου τα νερά είναι κοφτά και πλούσια διατροφικά.

Τρώγοντας του σκοτωμού και αργότερα πια προς την Άνοιξη, όταν θρέψει πάχυτα, ανοίγεται στα βαθιά και κοπαδιάζει σε ολιγομελείς αγέλες. Οι βαρκάτοι ψαράδες λοιπόν το συναντάνε ολοχρονίς και συνήθως στα τεχνητά τους δολώματα. Κατά βάση είναι ψάρι άνοστο μα δυνατό που προσφέρει έντονες συγκινήσεις στους παράκτιους και όχι μόνον ψαράδες.

Ακολουθώντας την γνωστή για όλα τα τονοειδή προεργασία, φιλετάρισμα, και καλό ξεμάτωμα, ο ψαράς που ορέγεται να μαγειρεύει όχι μόνο τα εύγευστα της θαλάσσης, αλλά και τα άνοστα παιδιά της, το φτιάχνει με τρόπο ανάλογο και το νοστιμίζει. Πάμε λοιπόν να το νοστιμίσουμε.

Να το μαρινάρουμε και να το ψήσουμε στο φούρνο.

ΞΕΜΑΤΩΜΑ ΣΤΟ ΨΑΡΟΤΟΠΙ

Και αυτό το ψάρι όπως και όλα του είδους του, αρχικά ξεματώνεται στο ψαροτόπι να μην πικρίσουνε τα βαριά αίματά του τη σάρκα του.

Δυο χαρακιές εκατέρωθεν πίσω στην ουρά και δυο σουβλιές εκατέρωθεν στις μασχάλες πίσω απ’ τα πλευρικά πτερύγια αρκούν να φύγει μεγάλη ποσότητα αίματος.

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ

Το Λεκατίκι δεν έχει τομάρι χοντρό ούτε λέπια.

Ένα καλοτροχισμένο μαχαίρι είναι ικανό να το ξυρίσει επιφανειακά να φύγει το πολύ ασημί λεπτό και επιφανειακό του δέρμα.

Στην προεργασία το λοιπόν στο σπίτι πια και πριν το μαγείρεμα, καθαρίζουμε το ψάρι καλά και το ξεπλένουμε να καθαρίσουνε τα αίματά του μέχρι τη ραχοκοκαλιά.

  • Κόβουμε κεφάλι και ουρά.
  • Το φιλετάρουμε απ’ άκρια σ’ άκρη και το ξεχωρίζουμε ρε δυο μεγάλα φιλέτα χωρίς κόκαλο.
  • Στη συνέχεια το βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και το αφήνουμε ένα πρώτο μισάωρο.
  • Αλλάζουμε το νερό και το επαναλαμβάνουμε ακόμα δυο φορές, φροντίζοντας το τελευταίο νερό νάναι με ξύδι. Μιάμιση ώρα λοιπόν διαρκεί το τελικό ξεμάτωμα των φιλέτων του ψαριού και ήδη με το ξύδι έχει χάσει πολύ απ’ την αρχική βαριά του οσμή.
  • Ξεπλένουμε καλά τη λεκάνη και φτιάχνουμε το μείγμα της μαρινάδας.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

Θα χρειαστούμε

• πάστα σκόρδου, λιωμένο δηλαδή σκόρδο,

• πικάντικη μουστάρδα και κανονική,

• ελαιόλαδο,

• ρίγανη,

• αλάτι,

• και κόκκινο καφτερό πιπέρι.

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ

Βουτάμε τα δυο φιλέτα στο λεκανάκι να καλυφθούν πλήρως στη μαρινάδα και τα αφήνουμε τουλάχιστον μια ώρα.

ΨΗΣΙΜΟ

• Με το υπάρχων μείγμα όπως μαριναρίστηκαν τα φιλέτα, τα στρώνουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα.

• Προσθέτουμε δυο φυλλαράκια δάφνης.

• Προθερμαίνουμε το φούρνο.

• Προσθέτουμε κατά προτίμηση στο ίδιο μείγμα πατάτες. 

• Ψήνουμε για τρία τέταρτα με μια ώρα στους 200 βαθμούς ανάλογα το μέγεθος του ψαριού.

• Σβήνουμε πριν το σερβίρισμα με λεμόνι.

TIPS

Συνοδεύουμε με λευκό ξηρό κρασί.

Το Λεκατίκι με την τραγανή υφή της ροδαλής του καλοψημένης σάρκας, θα σας ενθουσιάσει και θα αποκτήσει περίοπτη πλέον θέση στις ψαρευτικές και γαστριμαργικές σας επιλογές.

ΚατηγορίαΣΥΝΤΑΓΕΣ
Print
Back To Top