Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Καμπάνης Νίκος

Νίκος Καμπάνης

Συνεργάτης στο «ΒΥΘΟ» από το 1994.

  • Αυτοδύτης 1* CMAS
  • Εκπαιδευτής Ε/Κ CMAS*
  • Βοηθός Εκπαιδευτή Ε/Κ AIDA (4)
  • Εκπαιδευτής Υ/Β Αλιείας* ΕΟΥΔΑ
  • Διεθνής Αλυτάρχης Y/B Αλιείας** CMAS
  • 16 συμμετοχές σε ατομικά Πανελλήνια Πρωταθλήματα Υ/Β Αλιείας
  • 2ος Πανελληνιονίκης Υ/Β Αλιείας 2007
  • 6 φορές πρωταθλητής Ελλάδος Υ/Α Ομαδικού αγωνίσματος
  • 9 φορές διεθνής με την Εθνική Ομάδα Υ/Β Αλιείας
  • Αρχηγός της εθνικής ομάδας Υ/Β Αλιείας 2001-2019 (εκτός των ετών 2015-2017)
  • Εκλέκτορας εθνικής ομάδας Υ/Β Αλιείας 2009-2014
  • Μέλος της Επιτροπής Υ/Β Αλιείας της CMAS
  • Πρόεδρος ΠΣΑΥΚ (2000 – 2006 και 2010 – 2015)
  • Πρόεδρος Διοργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υ/Β Αλιείας 2016

Ο Νίκος Καμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου του 1967. Το 1985 αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και ξεκίνησε τις νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1990 και το 1991 ολοκλήρωσε επιτυχώς μεταπτυχιακές σπουδές στο ναυτικό δίκαιο στα πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Λονδίνου (UCL). Σήμερα είναι εταίρος δικηγορικής εταιρείας στην Αθήνα, διορισμένος στον Άρειο Πάγο.
Από νωρίς στη ζωή του, το υποβρύχιο ψάρεμα έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο ψυχαγωγικό, αλλά και αθλητικό και κυρίως κοινωνικοπολιτικό. Όπως μαρτυρούν τα υποβρύχια διαπιστευτήριά του ασχολήθηκε ενεργά επί πολλά χρόνια με τα διοικητικά του αγωνιστικού ψαροτούφεκου στην Ελλάδα αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους η χώρα συμμετέχει. Η προσφορά του στην ανάπτυξη της αγωνιστικής υποβρύχιας αλιείας είναι σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένη.
Σαν νομικός, αφιέρωσε πολλές εργατοώρες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ερασιτεχνών υποβρύχιων αλιέων εντός της ελληνικής εσωτερικής έννομης τάξης.
Στην 26χρονη διαδρομή του ως συνεργάτης του περιοδικού «Βυθός», δημοσίευσε σε αυτό  101 άρθρα, συνεντεύξεις, σχόλια και περιγραφές αγώνων υ/β αλιείας.


Μεγάλα ψάρια στο ρηχό ψαροτούφεκο

Του Κωνσταντίνου Τρουπή

Μεγάλα ψάρια στο ρηχό ψαροτούφεκο

Δεν λέω ότι το βαθύ ψάρεμα δεν έχει συγκινήσεις, αλλά σαν το ρηχό ψαροτούφεκο και για να γίνομαι πιο συγκεκριμένος σαν το ρηχό καρτέρι δεν έχω βρει κάτι άλλο να με εξιτάρει περισσότερο. Και όταν βλέπω χρόνο με τον χρόνο τα καταδυτικά ατυχήματα να αυξάνονται, τόσο περισσότερο μου ενισχύεται μέσα μου η τάση να βγω όλο και πιο έξω και να ασχοληθώ με τα θηράματα, που μπορείς να βρεις σε ελάχιστα μέτρα νερό.

Η αλήθεια είναι ότι το ψαροτούφεκο πλέον βρίσκεται επίσημα σε δυο υποστάσεις, το βαθύ και το άλλο που λεν και κάτι μάγκες. Εγώ προτιμώ «το άλλο» λοιπόν και γουστάρω. Γουστάρω γιατί νιώθω χαλαρός. Γιατί πάω να κολυμπήσω να χαζέψω εικόνες και χρώματα. Μυρωδιές σε παραλίες ήσυχες και να κάνω και λίγες τσαλαβούτες ρε παιδί μου σε τερέν πιεσμένα, ψαρεμένα και υποτιμημένα αν θέλεις. Ποσώς με νοιάζει ο τέλειος ψαρότοπος.

Αφού πέρασαν κάμποσα χρόνια ώστε να καταλάβω ότι παντού είναι τα ψάρια και ότι το μόνο που παίζει ρόλο είναι οι συνθήκες. Το σημείο και η στιγμή. Έτσι άρχισα να απολαμβάνω κάτι που δεν είναι «το άλλο» όπως περιφρονητικά το λένε, αλλά κάτι το οποίο έχει ταυτότητα. Τεχνική. Πρωτίστως τεχνική. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που βουτάνε στα τάρταρα και στα ρηχά δεν μπορούν να αφομοιωθούν με τον χώρο και κάνουν φασαρία λες και είναι πεντάχρονα που πλατσουρίζουνε και αναστατώνουν τον ντουνιά ολάκερο. Όχι δεν κατηγορώ ούτε κρίνω για να μην παρεξηγηθώ, που άλλωστε δεν θέλει και πολύ να παρεξηγηθούμε σε αυτό το συνάφι που λέγεται ψαράδες. Απλά σκιαγραφώ αυτά που βλέπω.

Αρκετά όμως με τούτα και με τα αλλά. Ας πούμε δυο λόγια για το πως θα βαρέσεις μεγάλα ψάρια σε ρηχά νερά και πως θα δεις τα τρόπαια που έχεις θέσει μέσα στο κεφάλι σου σαν ψαράς.

Πρώτο και κυριότερο που παίζει ρόλο είναι η ώρα. Πρέπει να βρούμε την πιο αποδοτική ώρα αφενός που ευνοεί τα ψάρια και αφετέρου που βολεύει και το πρόγραμμα σας και φυσικά το σώμα σας. Ο συναγριδάκιας θα βολευτεί με το απόγευμα και ο λαβρακάς θα βάλει νερό στο κρασί του για να τα βρει το πρωί στο λυκόφως. Βάρβαρα πράγματα. Το ξέρω αλλά έχει θυσίες. Η θέση του ηλίου παίζει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρόλο. Όταν λέμε ώρα λοιπόν δεν κολλάμε τυπικά με αυτό, αλλά βλέπουμε τις ακτίνες σε σχέση με την γεωγραφική περιοχή. Το πως και το πότε έρχονται οι ακτίνες πλάτη στα καρτερία μας δηλαδή.

Φεγγάρια. Ω άγριοι Ινδιάνοι μου, ναι ναι παίζουν ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρόλο για τα μεγάλα ψάρια. Νέα σελήνη και πανσέληνος έχουν μεγάλη επίδραση στα ύδατα και δημιουργούν συνθήκες φρενίτιδας στα μεγάλα ψάρια. Γι’ αυτό λοιπόν αν δεν ασχολείστε εντατικά, να ξέρετε ότι δυο φορές τον μήνα έχετε μεγάλες πιθανότητες, ανάλογα με την εποχή και τα θηράματά της.

Άπνοιες. Πω πω τι μεγάλο κεφάλαιο. Τύφλα να έχουν αυτοί που τρέχαν τόσα χρόνια στις πισίνες και κράταγαν χρόνους λες και πάνε σε Ολυμπιακούς αγώνες. Χαλαρώστε ρε παίδες να περάσουμε καλά και να φάμε ένα ψάρι είναι το ζητούμενο. Τι να πεις όμως; Όπως την βρίσκει ο καθένας. Προσωπικά τα μεγαλύτερα μου ψάρια τα έχω βαρέσει σε καρτερία που σπάνια ξεπέρασαν το 1:10’ με ένα μέσο όρο τα 50’’ με 55’’ και όσες φορές τράβηξα άπνοια πάνω 2:00’’ με ματαιοδοξία για να το γράψει το ρολόι μου δεν είδα ούτε μπαρμπούνι να έρχεται.

Ρηχά ρηχά και βόλτα με το αμάξι. Μουσική, λίγα καρτερία ξεκούραστα και ξανά πάλι. Δεν πήρες ψάρι; Έχει καλώς! Πήρες; Ακόμα καλύτερα. Το ψαροτούφεκο είναι πολλά περισσότερα από τα λέπια και την μυρωδιά της ψαρίλας. Το ψαροτούφεκο είναι τρόπος ζωής. Βρες τον τρόπο για να ζεις σαν γνήσιος ψαροτουφεκάς που αγαπάει την θάλασσα και τα ψάρια της. Ασε τον φακό, πιάσε το καρτεροτούφεκο, βγες στα ρηχά να ηρεμήσεις και ξεκινά το από την αρχή ρε αδερφέ.

Έχει άλλη χάρη. Εύχομαι και ελπίζω να την βρείς.

ΚατηγορίαΡΗΧΟ ΨΑΡΕΜΑ
Print
Back To Top