Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024

Περιοδικό Βυθός : Καμπάνης Νίκος

Νίκος Καμπάνης

Συνεργάτης στο «ΒΥΘΟ» από το 1994.

  • Αυτοδύτης 1* CMAS
  • Εκπαιδευτής Ε/Κ CMAS*
  • Βοηθός Εκπαιδευτή Ε/Κ AIDA (4)
  • Εκπαιδευτής Υ/Β Αλιείας* ΕΟΥΔΑ
  • Διεθνής Αλυτάρχης Y/B Αλιείας** CMAS
  • 16 συμμετοχές σε ατομικά Πανελλήνια Πρωταθλήματα Υ/Β Αλιείας
  • 2ος Πανελληνιονίκης Υ/Β Αλιείας 2007
  • 6 φορές πρωταθλητής Ελλάδος Υ/Α Ομαδικού αγωνίσματος
  • 9 φορές διεθνής με την Εθνική Ομάδα Υ/Β Αλιείας
  • Αρχηγός της εθνικής ομάδας Υ/Β Αλιείας 2001-2019 (εκτός των ετών 2015-2017)
  • Εκλέκτορας εθνικής ομάδας Υ/Β Αλιείας 2009-2014
  • Μέλος της Επιτροπής Υ/Β Αλιείας της CMAS
  • Πρόεδρος ΠΣΑΥΚ (2000 – 2006 και 2010 – 2015)
  • Πρόεδρος Διοργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υ/Β Αλιείας 2016

Ο Νίκος Καμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου του 1967. Το 1985 αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και ξεκίνησε τις νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1990 και το 1991 ολοκλήρωσε επιτυχώς μεταπτυχιακές σπουδές στο ναυτικό δίκαιο στα πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Λονδίνου (UCL). Σήμερα είναι εταίρος δικηγορικής εταιρείας στην Αθήνα, διορισμένος στον Άρειο Πάγο.
Από νωρίς στη ζωή του, το υποβρύχιο ψάρεμα έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο ψυχαγωγικό, αλλά και αθλητικό και κυρίως κοινωνικοπολιτικό. Όπως μαρτυρούν τα υποβρύχια διαπιστευτήριά του ασχολήθηκε ενεργά επί πολλά χρόνια με τα διοικητικά του αγωνιστικού ψαροτούφεκου στην Ελλάδα αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους η χώρα συμμετέχει. Η προσφορά του στην ανάπτυξη της αγωνιστικής υποβρύχιας αλιείας είναι σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένη.
Σαν νομικός, αφιέρωσε πολλές εργατοώρες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ερασιτεχνών υποβρύχιων αλιέων εντός της ελληνικής εσωτερικής έννομης τάξης.
Στην 26χρονη διαδρομή του ως συνεργάτης του περιοδικού «Βυθός», δημοσίευσε σε αυτό  101 άρθρα, συνεντεύξεις, σχόλια και περιγραφές αγώνων υ/β αλιείας.


Ο ροφός της γνωστής ξέρας. (Δείτε το video)

Του Γιώργου Μητσόπουλου T.296

Ο ροφός της γνωστής ξέρας. (Δείτε το video)

Είναι καλοκαίρι, βρισκόμαστε στην καλύτερη εποχή του χρόνου και τρεις ψαροτουφεκάδες πάνω σε ένα μικρό γκρι φουσκωτό ξεχύνονται στην ακύμαντη θάλασσα. Αυτό περιμένανε τόσο καιρό, να φορέσουν τις λεπτές στολές τους, να ελαφρύνουν την μέση από τα πολλά μολύβια και να βγάλουν από την αποθήκη το μακρύκανο τουφέκι τους, που περίμενε καρτερικά τόσο καιρό, γιατί το καλοκαίρι είναι η εποχή των “μεγάλων”… Είναι η εποχή που όλα μπορεί να συμβούν αρκεί να το επιδιώκεις. Αρκεί να οργώσεις τις ξέρες και τους κάβους και να νιώσεις ελεύθερος και ολιγαρκής μέσα σου, αλλά και στον εξοπλισμό σου. Πας για το «ένα και καλό» που λέμε και για να το πιάσεις πρέπει να είσαι άνετος με τον εξοπλισμό σου και να κρατάς στο χέρι το καλύτερο σου “καμάκι”.

Αυτό οι τρεις φίλοι το γνώριζαν και για αυτό είχαν μόνο τα απολύτως απαραίτητα με βασικότερο όλων την συντροφικότητα. Σε λίγο το σίδερο έπεσε πάνω στο κεφάλι της γνωστής ξέρας, βούτηξαν και έβαλαν τις στολές στο νερό χωρίς σαπούνι για να  καλωσορίσουν την μαγική αυτή εποχή και αφού ετοιμάστηκαν, βρέθηκαν να χαλαρώνουν με τις ακτίδες του ήλιου συντροφιά, που δημιουργούσαν παιχνιδίσματα στα μάτια τους… Η ορατότητα ήταν αιθέρας και μπορούσαν να διακρίνουν από την επιφάνεια τα καλά πόστα. Το ψάρεμα ξεκίνησε όπως πάντα από τα ρηχά για ζέσταμα και όταν ένιωσαν έτοιμοι σωματικά και ψυχολογικά άρχισαν να βουτάνε εναλλάξ στα βαθύτερα πεσίματα…

Η σειρά του έφτασε και βυθίστηκε αργά υπό το άγρυπνο βλέμμα των άλλων δύο… Στα τελευταία μέτρα μπήκε στην αρνητική και διόρθωσε την πορεία του για να σβήσει αργά στο πόστο. Το ψιλό ήταν σύμμαχός του και δημιουργούσε με τα λαμπιρίσματά του ένα απόκοσμο, αλλά και συνάμα τόσο μοναδικό σύμπαν. Σε λίγο ο αδαμάντινος τοίχος έσπασε και  ένα κοπάδι μικρά καρβούνια περάσαν σαν διαστημόπλοια από πάνω του, αποσπώντας την προσοχή του, κάνοντας τον να μην προσέξει την γνώριμη φιγούρα που τον παρακολουθούσε σε στάση λαμπάδας από την αποχή.

Ήταν καλά και το ήξερε… Έτσι αποφάσισε να συρθεί για να μειώσει όσο πρέπει την μεταξύ τους απόσταση, με αργές κινήσεις για να κάμψει ταυτόχρονα την διστακτικότητα του ψαριού και να το κρατήσει εκτός θαλαμιού. Στο τέλος πλησίασε, αλλά όχι τόσο κοντά όσο θα ήθελε, μιας και  o “βασιλιάς” σήκωσε το ραχιαίο του αγκάθι ενοχλημένος και έστριψε, σημάδι του ότι από στιγμή σε στιγμή θα χανόταν στην ασφάλεια της πέτρας… Το “καμάκι” που κρατούσε όμως του έδινε σιγουριά, τέτοιες βολές ήταν μέσα στο δραστικό βεληνεκές του και ήξερε καλά ότι η πλάστιγγα είχε γύρει προς την μεριά του…

Έτσι την κατάλληλη στιγμή η σκανδάλη πατήθηκε και η οχτάρα βέργα θα έλεγες με ταχύτητα φωτός έπληξε το θήραμα, που ανήμπορο να βραχώσει από το χοντρό ατσάλι έμεινε παραδομένο στον προθάλαμο, το μουλινέ άνοιξε για να διευκολύνει την άνοδο και λίγα μέτρα πριν την επιφάνεια ο ένας εκ των δύο φίλων καταδύθηκε για να τον βοηθήσει. Σε λίγο ο τρίτος της παρέας έκανε μια ακόμα βουτιά για το απαραίτητο δευτέρωμα και το όμορφο ψάρι ανέβηκε στην επιφάνεια γεμίζοντας τους τρεις φίλους χαμόγελα.

Συντροφικό καλοκαιρινό υποβρύχιο κυνήγι στα καλύτερα του! 

 ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΚΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΡΟΦΟΥ 

ΚατηγορίαΙΣΤΟΡΙΑ
Print
Back To Top