Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Καμπάνης Νίκος

Νίκος Καμπάνης

Συνεργάτης στο «ΒΥΘΟ» από το 1994.

  • Αυτοδύτης 1* CMAS
  • Εκπαιδευτής Ε/Κ CMAS*
  • Βοηθός Εκπαιδευτή Ε/Κ AIDA (4)
  • Εκπαιδευτής Υ/Β Αλιείας* ΕΟΥΔΑ
  • Διεθνής Αλυτάρχης Y/B Αλιείας** CMAS
  • 16 συμμετοχές σε ατομικά Πανελλήνια Πρωταθλήματα Υ/Β Αλιείας
  • 2ος Πανελληνιονίκης Υ/Β Αλιείας 2007
  • 6 φορές πρωταθλητής Ελλάδος Υ/Α Ομαδικού αγωνίσματος
  • 9 φορές διεθνής με την Εθνική Ομάδα Υ/Β Αλιείας
  • Αρχηγός της εθνικής ομάδας Υ/Β Αλιείας 2001-2019 (εκτός των ετών 2015-2017)
  • Εκλέκτορας εθνικής ομάδας Υ/Β Αλιείας 2009-2014
  • Μέλος της Επιτροπής Υ/Β Αλιείας της CMAS
  • Πρόεδρος ΠΣΑΥΚ (2000 – 2006 και 2010 – 2015)
  • Πρόεδρος Διοργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υ/Β Αλιείας 2016

Ο Νίκος Καμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου του 1967. Το 1985 αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και ξεκίνησε τις νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1990 και το 1991 ολοκλήρωσε επιτυχώς μεταπτυχιακές σπουδές στο ναυτικό δίκαιο στα πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Λονδίνου (UCL). Σήμερα είναι εταίρος δικηγορικής εταιρείας στην Αθήνα, διορισμένος στον Άρειο Πάγο.
Από νωρίς στη ζωή του, το υποβρύχιο ψάρεμα έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο ψυχαγωγικό, αλλά και αθλητικό και κυρίως κοινωνικοπολιτικό. Όπως μαρτυρούν τα υποβρύχια διαπιστευτήριά του ασχολήθηκε ενεργά επί πολλά χρόνια με τα διοικητικά του αγωνιστικού ψαροτούφεκου στην Ελλάδα αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους η χώρα συμμετέχει. Η προσφορά του στην ανάπτυξη της αγωνιστικής υποβρύχιας αλιείας είναι σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένη.
Σαν νομικός, αφιέρωσε πολλές εργατοώρες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ερασιτεχνών υποβρύχιων αλιέων εντός της ελληνικής εσωτερικής έννομης τάξης.
Στην 26χρονη διαδρομή του ως συνεργάτης του περιοδικού «Βυθός», δημοσίευσε σε αυτό  101 άρθρα, συνεντεύξεις, σχόλια και περιγραφές αγώνων υ/β αλιείας.


William Trubridge: Αν είσαι ελεύθερος δύτης και παίρνεις ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ουσίες, ΔΕΝ πρόκειται να ΑΛΛΑΞΕΙ κάτι.

του Δημοσθένη Βαρβέρη T.297

William Trubridge: Αν είσαι ελεύθερος δύτης και παίρνεις ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ουσίες, ΔΕΝ πρόκειται να ΑΛΛΑΞΕΙ κάτι.

Photo by Daan Verhoeven

Ο πρωταθλητής ελεύθερης κατάδυσης William Trubridge έχει μερικές συμβουλές για όσους ασχολούνται με το άθλημά του και σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν ουσίες που βελτιώνουν την απόδοση ή λαμβάνουν τέτοιες ουσίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Trubridge:

«Ακόμα κι αν τελικά είσαι επιτυχημένος, ακόμα κι αν σπάσεις ένα παγκόσμιο ρεκόρ ή κερδίσεις ένα χρυσό μετάλλιο, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα».

Η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος ή η κατάριψη ενός παγκόσμιου ρεκόρ δεν θα διαλύσει τα προβλήματα ή τις ανασφάλειές σας, γράφει ο Trubridge σε πρόσφατη ανάρτηση στο blog όπου αποκαλεί το ντόπινγκ «καρκίνο».

Για όσους αναζητούν κουτσομπολιά ή σκάνδαλα, λυπάμαι που θα τους απογοητεύω. Αυτή η ανάρτηση δεν θα απευθυνθεί για κανέναν αθλητή και δεν θα κουνήσει το δάχτυλο. Περνάω τον περισσότερο χρόνο μου σε μικρά νησιά και είμαι ο τελευταίος που γνωρίζει οτιδήποτε!

Αρκεί να πούμε ότι το ντόπινγκ (χρησιμοποιώντας φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση) είναι μια ασθένεια που μπορεί τώρα να εισχωρεί στο άθλημά μας, και πιθανώς για τους συνήθεις λόγους (νομίζοντας ότι το κάνουν άλλοι, οπότε γιατί να μην το κάνουν και αυτοί).

Αυτό που θα ήθελα να επικοινωνήσω εδώ είναι ένα μήνυμα σε όποιον μπορεί να σκέφτεται κάποια μορφή ντόπινγκ ή να ασχολείται ήδη με αυτό, και το μήνυμα είναι το εξής: ακόμα κι αν τελικά είσαι επιτυχημένος, ακόμα κι αν σπάσεις ένα παγκόσμιο ρεκόρ ή κερδίσεις ένα χρυσό μετάλλιο, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Έχω βιώσει κάποια επιτυχία σε αυτό το άθλημα, χωρίς να έχω βελόνες στην ντουλάπα μου, αλλά η ίδια η αθλητική επιτυχία δεν άλλαξε τη ζωή μου με τον τρόπο που θα ήλπιζα στο ξεκίνημά μου ως αθλητής. Τα προβλήματα ή οι ανασφάλειες δεν λύνονται με έναν παγκόσμιο τίτλο. Το να σου ζητάνε αυτόγραφα ή selfie είναι πραγματική τιμή, αλλά το να νιώθεις τιμή είναι παροδικό και επιφανειακό.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ελεύθερη κατάδυση έχει διαμορφώσει τη ζωή μου, βοηθώντας με να εξελιχθώ ως άνθρωπος και δίδαξε μου τόσα πολλά μαθήματα. Αλλά το κομμάτι της ελεύθερης κατάδυσης που το έκανε δεν περιελάμβανε βάθρο ή τίτλο. Ήταν μια βουτιά στα 20 μέτρα για να ξεκουραστείς σε ένα αμμώδες κομμάτι ανάμεσα στα κοράλλια, μια βραδινή αναπνοή σε μια πλάκα γρανίτη με θέα στη Μεσόγειο. Ήταν ένα εξαντλητικό πρωτόκολλο προπόνησης σε μια πισίνα ή η αναζήτηση μιας βαθύτερης “κατάστασης” καθώς έπεφτα ελεύθερα στη μπλε τρύπα. Ήταν να μοιράζεσαι ένα νέο προσωπικό ρεκόρ με φίλους, και να διδάσκεις σε έναν αρχάριο να βουτάει για πρώτη φορά.

Αυτό, και άλλα τόσα, μου έχουν δώσει το άθλημα και ο ωκεανός, και δίπλα στα μετάλλια στο ράφι μου δεν υπάρχει σύγκριση.

Όποιος αναζητά γρήγορες συντομεύσεις προς κάποιο φανταχτερό δισκοπότηρο μπορεί να κερδίσει βραχυπρόθεσμη αναγνώριση, ίσως έναν ή δύο επιπλέον χορηγούς. Αλλά η υπονόμευση και η προσποίηση πιθανότατα θα στοίχειωναν τις μέρες τους και θα έχαναν το μεγαλύτερο έπαθλο που έχει να προσφέρει η ελεύθερη κατάδυση και ο αθλητισμός γενικότερα, την τεράστια εκπλήρωση που προέρχεται από τα γνήσια επιτεύγματα.

Ζητώ συγγνώμη αν αυτή η ανάρτηση θεωρηθεί λίγο κήρυγμα. Δεδομένου ότι είναι ένα θέμα που έχει ένα στοιχείο ταμπού σε αυτό, δεν είναι εύκολο να το αναδείξετε ή να το συζητήσετε, αλλά ήθελα να ξεκινήσω έναν διάλογο ως ένα είδος προφύλαξης.

Το ντόπινγκ είναι ένας καρκίνος, που από τη στιγμή που κυριαρχεί σε οποιοδήποτε άθλημα είναι πολύ δύσκολο να "γυρίσει το πίσω ποτάμι". Ας μην το αφήσουμε αυτό να συμβεί στο όμορφο σπόρ μας, στην ελεύθερη κατάδυση.


Γουίλιαμ Τράμπριτζ (William Trubridge) / Ελεύθερος δύτης

Ο William Trubridge είναι παγκόσμιος πρωταθλητής της Νέας Ζηλανδίας και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ. Ο Trubridge ήταν ο πρώτος ελεύθερος δύτης που πήγε βαθύτερα από 100 μέτρα και από το 2013 κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση με σταθερά βάρη, χωρίς χρήση πτερυγίων.

Γέννηση: 24 Μαΐου 1980 (ηλικία 41 έτη), Ηνωμένο Βασίλειο

ΚατηγορίαΑΓΩΝΕΣ & ΡΕΚΟΡ
Print
Back To Top