Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Κούμουλος Δημήτρης

Δημήτρης Κούμουλος ΒSc

Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. (ειδικότητα κολύμβησης)
Εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Apnea Academy  /  CMAS – Ε.Ο.Υ.Δ.Α.  /S.S.I.
Εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών S.S.I.  
Γεννήθηκε την 1 Φεβρουαρίου 1974 στην Αθήνα , οπού μεγάλωσε και ζει έως τώρα. Από την ηλικία των 10 ετών ασχολήθηκε με την κολύμβηση στην ομάδα του Πανελληνίου Γ.Σ.  , οπού σε μεγαλύτερη ηλικία  πρωταγωνίστησε στα αγωνίσματα του ελευθέρου πετυχαίνοντας  πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες , σημειώνοντας αρκετά πανελλήνια ρεκόρ. Mέλος της Εθνικής ομάδας για 7 χρόνια.
Σπούδασε στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών λαμβάνοντας την ειδικότητα της  κολύμβησης. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως προπονητής στα τμήματα εκμάθησης και στις πρωταγωνιστικές και αγωνιστικές κατηγορίες κολύμβησης σε συλλόγους (Π.Γ.Σ. , Α.Ν.Ο.Γ. , ΑΡΓΩ )
Από την ηλικία των 10 στη θάλασσα ως ψαροντουφεκάς και σταματώντας τον πρωταθλητισμό στην κολύμβηση ασχολήθηκε ενεργά με την ελεύθερη κατάδυση. Το 2003 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του ως μαθητής επιπέδου 3 και στη συνέχεια ξεκινάει την πρακτική του εξάσκηση ως εκπαιδευτής δίπλα στον Roberto Calich.
Μέλος της AIDA Hellas από το 2005 , εκλεγμένο μέλος από το 2013 και πρόεδρος της από το 2015 έως 2019.
To 2008  θα πιστοποιηθεί ως  εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης της CMAS – Ε.Ο.Υ.Δ.Α. συμμετέχοντας  στο σχολείο που οργάνωσε η Ελληνική ομοσπονδία ενώ το 2010 θα ολοκληρώσει με επιτυχία το σχολείο εκπαιδευτών ελεύθερης κατάδυσης της Apnea Academy , υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του Umberto Pelizzari.
Το 2016 θα ιδρύσει τη σχολή ελεύθερης κατάδυσης ONEBREATH freediving και λίγους μήνες μετά θα συγκεντρώσει ένα μεγάλο πυρήνα ελεύθερων δυτών που θέλουν να ασχοληθούν πιο “δυναμικά” με το σπορ και έτσι θα δημιουργηθεί σταδιακά μία ομάδα που προπονείται συστηματικά υπό τις οδηγίες του με σημαντικά αποτελέσματα.

Δάσκαλος Hatha Yoga από το 2015.
Εκπαιδευτής
mental training (Apnea Academy) από το Μάρτιο του 2019.
Εκπαιδευτής Ε/Κ του οργανισμού
SSI από το Σεπτέμβριο του 2019.
Εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από το Νοέμβριο του 2019.
Εκπαιδευτής ναυαγοσωστών της ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ. από το 2016.
Κριτής
αγώνων Ε CMAS-ΕΟΥΔΑ & AIDA International.
Διοργανωτής των αγώνων πισίνας
ONEBREATH Pool Games από το 2017.
Διοργανωτής του διεθνούς αγώνα βάθους
Authentic Big Blue στην Αμοργό από το 2017.
Προπονητής των περισσοτέρων Ελλήνων πρωταθλητών
(αλλά και αρκετών ξένων) ελεύθερης κατάδυσης.
Είναι επίσης ερασιτέχνης αυτοδύτης επιπέδου 3* CMAS.


ΡΟΦΟΣ, αυτός ο γνωστός άγνωστος.

του Σωκράτη Μέγα

ΡΟΦΟΣ, αυτός ο γνωστός άγνωστος.

Ο ροφός είναι ένα ψάρι που είναι ευρέως γνωστό λόγω τις γεύσης, της δύναμης, αλλά και του μεγέθους στο οποίο φτάνει. Έχει κυνηγηθεί πολύ και είναι ένα από τα αγαπημένα θηράματα του ψαροκυνηγού και όχι μόνο. Είναι κυρίαρχο ψάρι και κατέχει ξεχωριστή θέση στο θαλάσσιο περιβάλλον γι΄αυτό έχει αποκτήσει και το όνομα βασιλιάς του βυθού. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσω και θα σας μεταφέρω ότι πληροφορίες ξέρω και έχω μάθει από προσωπικές εμπειρίες, γι αυτό το όμορφο ψάρι.

Ας αρχίσουμε λέγοντας λίγα πράγματα για τα χαρακτηριστικά του ψαριού. Ο ροφός ανήκει στα περκοειδή. H επιστημονική ονομασία του είναι Epinephelus marginatus - Επινέφελος ο κρασπεδωτός ή Epinephelus guaza, ή Serranus gigas και ανήκει στην οικογένεια των σερανίδων. Το χρώμα του είναι από καφέ σκούρο μέχρι γκρι ανοιχτό ανάλογα το περιβάλλον και την κατάσταση που βρίσκεται, με διάσπαρτες ανοιχτόχρωμες κηλίδες σε όλο το σώμα. Το κεφάλι του ροφού είναι περίπου το 1/3 του μήκους του σώματός του και έχει κυρτό ουραίο πτερύγιο. Παίρνει περιπου 600-800 γραμμάρια βάρος κάθε χρόνο ανάλογα πάντα με την περιοχή στην οποία κινείται και κατά πόσο υπάρχει άφθονη τροφή. Στις ελληνικές θάλλασες φτάνει τα 25-35 κιλά και μπορεί να ζήσει μέχρι 50 περίπου χρόνια.

Η περιόδος αναπαραγωγής ξεκινά από τα μέσα Μαΐου και πολλές φορές κρατάει μέχρι και τις αρχές Ιουλίου. Θα δούμε πολλά ψάρια μαζί που πολλές φορές έχουν άσπρο χρώμα, προσπαθώντας να ξεχωρίσουν ώστε να τα πλησιάσει το θηλυκό. Είναι ψάρι πρωτόγυνο ερμαφρόδιτο, ξεκινά τη ζωή του έχοντας αδιαφοροποίητη μονάδα και στην ηλικία περίπου των 5 χρονών και βάρους 3 κιλών ωριμάζει για πρώτη φορά ως θηλυκό. Το βάρος του ψαριού παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναστροφή του φύλου. Έτσι από τα 6 μόλις κιλά (9 χρονών) αρχίζει να υπάρχει ποσοστό αρσενικών ατόμων στον πληθυσμό. Όσο αυξάνουν τα κιλά, τόσο περισσότερα ψάρια είναι αρσενικά (άρα τόσο λιγότερα θηλυκά), μέχρι περίπου τα 10 κιλά όπου όλα τα ψάρια είναι πλέον αρσενικά.

Έτσι αν έχουμε κάποιο μέρος που κρατάει πολλά ψάρια αποφεύγουμε να χτυπάμε ροφούς τουλάχιστον κάτω από τα 3 έως 4 κιλά βοηθώντας έτσι στην καλύτερη αναπαραγωγή. Ένα ενήλικο ψάρι ζει μόνο του και θα δούμε πολλά μαζί μόνο όταν είναι μικρά σε ηλικία.

Λατρεύει τα μεγάλα θαλάμια που περιβάλονται από φύκια και άμμο. Γενικά θα τον συναντήσουμε σε βραχώδεις τόπους με περίεργες σχισμές και δύσκολες τρύπες. Τα μεγάλα ψάρια πάντα έχουν και ένα μικρό προθάλαμο, στον οποίο κάθονται και παρατηρούν την γύρω περιοχή. Φροντίζει να κρατάει πάντα το μέρος καθαρό και αυτό είναι ένα δείγμα ότι εκεί μπορεί να υπάρχει κάποιο ψάρι. Του αρέσει να περιφέρεται κοντά στην περιοχή του και αν είμαστε τυχεροί θα τον δούμε να μπαίνει σε κάποια τρύπα, που δεν είναι η δικιά του και απλά μπήκε εκεί γρήγορα για να κρυφτεί. Γενικά έχω βρει πολλά τέτοια ψάρια, τα οποία έχω πάρει σχετικά εύκολα, γιατί πολύ απλά δεν ήταν το θαλάμι του.

Είναι ο βασιλιάς του βυθού και έτσι γύρο από το μέρος του, μαζεύονται και άλλα ψάρια και αυτό είναι ένα δείγμα, ότι κάπου εκεί μπορεί να υπάρχει ένας ροφός. Η ύπαρξη από σαργούς και σηκιούς, είναι ένα σημάδι ότι οι πέτρες μπορεί να κρατάνε κάποιο μεγάλο ψάρι. Άλλες φορές πάλι θα δούμε τις καλογριές να είναι μαζεμένες έξω από μια τρύπα ή σχισμή. Αυτό είναι δείγμα ότι λίγο πριν μπήκε κάποιο ψάρι ή απλά καρτερεύει εκεί, χωρίς εμείς να το έχουμε δει. Επίσης συναγρίδες και στήρες συνυπάρχουν μαζί του και είναι πολύ πιθανόν να δούμε και αυτά τα θηράματα εκεί κοντά, γι΄ αυτό θέλει καλό ψάξιμο και σωστό τρόπο προσέγγισης, ώστε να μην τα τρομάξουμε. Γενικά όταν βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα από ψάρια σε ένα μέρος, αυτό υποδηλώνει και την ύπαρξη κάποιου ροφού.

Οι καλύτερες ώρες για το κυνήγι του είναι από νωρίς το πρωί και για όλη την διάρκεια της ημέρας μέχρι και λίγο πριν την δύση του ήλιου. Συνηθίζει να κυνηγάει τις πρώτες πρωινές ώρες και στην συνέχεια θα τον συναντήσουμε να λιάζεται έξω από την τρύπα του ή στο προθαλάμι προσπαθώντας να χωνέψει το φαγητό του. Του αρέσει πολύ ο ήλιος και αυτό είναι ένα καλό σημάδι να βρούμε κάποιο ροφό. Συνήθως όταν έχει συνεφιά, οι πιθανότητες να δούμε κάποιο ψάρι έξω από την τρύπα του λιγοστεύουν, γιατί προτιμάει να βρίσκεται μέσα στο θαλάμι του. Πολλές φορές θα τον βρούμε να κάθεται σε μικρές και σκοτεινές σχισμές καρτερεύοντας για κάποιο θήραμά του. Η σωστή προσέγγιση εδώ είναι το Α και το Ω στην σύλληψή του.

Δίπλα από τον ροφό και μια συναγρίδα.

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσουμε δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, όταν το κυνήγι του γίνεται στην τρύπα. Ένα δυνατό 90ρι με ένα χοντρό λάστιχο ή και δύο μικρότερα θα κάνει την δουλειά του. Φροντίζουμε πάντα να έχουμε ακονισμένες βεργες, γιατί ιδίως το κεφάλι του είναι πολύ σκληρό και πολλές φορές εξοστρακίζει το καμάκι από πάνω του ή δεν μπορεί να τον διαπεράσει.

Στο συρτό καρτέρι που είναι η αμέσως επόμενη τεχνική θέλουμε ένα δυνατό και μεγάλο όπλο με χοντρή βέργα από 7 χιλιοστά και πάνω, ώστε να έχουμε καλύτερη διάτρηση. Εδώ μιλάμε για όπλα από 110 εκατοστά και πάνω, που να μπορούν να ρίξουν γρήγορα στα 4-5 μέτρα προλαβαίνοτας έτσι το ψάρι πριν μπει μέσα στο θαλάμι του.

ΚατηγορίαΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
Print
Back To Top