Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Κούμουλος Δημήτρης

Δημήτρης Κούμουλος ΒSc

Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. (ειδικότητα κολύμβησης)
Εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Apnea Academy  /  CMAS – Ε.Ο.Υ.Δ.Α.  /S.S.I.
Εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών S.S.I.  
Γεννήθηκε την 1 Φεβρουαρίου 1974 στην Αθήνα , οπού μεγάλωσε και ζει έως τώρα. Από την ηλικία των 10 ετών ασχολήθηκε με την κολύμβηση στην ομάδα του Πανελληνίου Γ.Σ.  , οπού σε μεγαλύτερη ηλικία  πρωταγωνίστησε στα αγωνίσματα του ελευθέρου πετυχαίνοντας  πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες , σημειώνοντας αρκετά πανελλήνια ρεκόρ. Mέλος της Εθνικής ομάδας για 7 χρόνια.
Σπούδασε στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών λαμβάνοντας την ειδικότητα της  κολύμβησης. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως προπονητής στα τμήματα εκμάθησης και στις πρωταγωνιστικές και αγωνιστικές κατηγορίες κολύμβησης σε συλλόγους (Π.Γ.Σ. , Α.Ν.Ο.Γ. , ΑΡΓΩ )
Από την ηλικία των 10 στη θάλασσα ως ψαροντουφεκάς και σταματώντας τον πρωταθλητισμό στην κολύμβηση ασχολήθηκε ενεργά με την ελεύθερη κατάδυση. Το 2003 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του ως μαθητής επιπέδου 3 και στη συνέχεια ξεκινάει την πρακτική του εξάσκηση ως εκπαιδευτής δίπλα στον Roberto Calich.
Μέλος της AIDA Hellas από το 2005 , εκλεγμένο μέλος από το 2013 και πρόεδρος της από το 2015 έως 2019.
To 2008  θα πιστοποιηθεί ως  εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης της CMAS – Ε.Ο.Υ.Δ.Α. συμμετέχοντας  στο σχολείο που οργάνωσε η Ελληνική ομοσπονδία ενώ το 2010 θα ολοκληρώσει με επιτυχία το σχολείο εκπαιδευτών ελεύθερης κατάδυσης της Apnea Academy , υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του Umberto Pelizzari.
Το 2016 θα ιδρύσει τη σχολή ελεύθερης κατάδυσης ONEBREATH freediving και λίγους μήνες μετά θα συγκεντρώσει ένα μεγάλο πυρήνα ελεύθερων δυτών που θέλουν να ασχοληθούν πιο “δυναμικά” με το σπορ και έτσι θα δημιουργηθεί σταδιακά μία ομάδα που προπονείται συστηματικά υπό τις οδηγίες του με σημαντικά αποτελέσματα.

Δάσκαλος Hatha Yoga από το 2015.
Εκπαιδευτής
mental training (Apnea Academy) από το Μάρτιο του 2019.
Εκπαιδευτής Ε/Κ του οργανισμού
SSI από το Σεπτέμβριο του 2019.
Εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από το Νοέμβριο του 2019.
Εκπαιδευτής ναυαγοσωστών της ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ. από το 2016.
Κριτής
αγώνων Ε CMAS-ΕΟΥΔΑ & AIDA International.
Διοργανωτής των αγώνων πισίνας
ONEBREATH Pool Games από το 2017.
Διοργανωτής του διεθνούς αγώνα βάθους
Authentic Big Blue στην Αμοργό από το 2017.
Προπονητής των περισσοτέρων Ελλήνων πρωταθλητών
(αλλά και αρκετών ξένων) ελεύθερης κατάδυσης.
Είναι επίσης ερασιτέχνης αυτοδύτης επιπέδου 3* CMAS.


CMAS European Freediving Cup 2020 στην Καλαμάτα.

Κείμενο: Δημήτρης Κούμουλος

CMAS European Freediving Cup 2020 στην Καλαμάτα.

Ο Χρήστος Καρέλος, με τον Δημήτρη Κούμουλο.

Σε μία φτωχή αγωνιστικά χρονιά λόγω των μέτρων για την μη εξάπλωση του κορωνοιού, η πόλη της Καλαμάτας κατάφερε να γίνει ο σημαντικότερος καταδυτικός προορισμός της Ευρώπης. Από τις 12 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στον κόλπο της Μεσσηνίας το Ευρωπαϊκό Κύπελλο βάθους ελεύθερης κατάδυσης της CMAS. Την διοργάνωση ανέλαβε το καταδυτικό κέντρο FCGFreediving Club Greece και ο πολύπειρος Σταύρος Καστρινάκης.

Οι καιρικές συνθήκες στην Καλαμάτα είναι σχεδόν πάντα ιδανικές και έτσι έγινε και τώρα. Αθλητές από πολλά μέρη του κόσμου (όσοι μπορούσαν να ταξιδέψουν λόγω των περιοριστικών μέτρων σε αρκετές χώρες) έδωσαν το παρόν στον αγώνα. Πολλοί μάλιστα έφτασαν στην Καλαμάτα αρκετές μέρες πριν για να προετοιμαστούν στα νερά του αγώνα.

Η Άννα Ηλιάδου με τους δύτες ασφαλείας.

Η Άννα Ηλιάδου ΠΡ σταθερά χωρίς πέδιλα CNF.

Δυνατά ονόματα του χώρου όπως ο Γάλλος Arnaud Jerald, o Τυνήσιος Walid Boudhiaf, η Σλοβένα Alenka Artnik, η Γερμανίδα Jennifer Wendland, η Γαλλίδα Alice Modolo αλλά και οι «δικοί μας» μας Χρήστος Καρέλος, Fayrouz El Mehdawi, Άννα Ηλιάδου, Έλενα Ακριτοπούλου έδωσαν το παρόν από τη μεριά των αθλητών.

Αλυτάρχης του αγώνα ο Άρης Πρωτοψάλτης και κριτές οι Νίκος Κουκούλας και Βασίλης Καλογερόπουλος. Παρών και ο Έλληνας διευθυντής Ελεύθερης Κατάδυσης της CMAS Απόστολος Μπέλλος.

Οι αγωνιστικές ημέρες ήταν τέσσερις. Πρώτη μέρα σταθερά βάρη με μονοπέδιλο, δεύτερη μέρα free immersion, μεσολαβούσε μία μέρα ξεκούρασης, τρίτη αγωνιστική μέρα τα σταθερά βάρη με διπλά πέδιλα και τελευταία μέρα τα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα.

Η Έλενα Ακριτοπούλου.

Οι ελληνικές συμμετοχές.

Σημειώθηκαν συνολικά 14 Εθνικά ρεκόρ σε όλες τις κατηγορίες ( τα 7 από αυτά ήταν Πανελλήνια ρεκόρ CMAS), 2 παγκόσμια ρεκόρ καθώς και 2 παγκόσμια ρεκόρ στη νέα κατηγορία Masters που αφορά αθλητές και αθλήτριες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Την πρώτη μέρα του αγώνα, στα σταθερά βάρη με μονοπέδιλο, ξεχώρισε η επίδοση του Walid Boudhiaf που κέρδισε το αγώνισμα με 113 μέτρα και εθνικό ρεκόρ. Δεύτερος ήταν ο φορμαρισμένος Χρήστος Καρέλος με 107 μέτρα και Πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ εθνικό ρεκόρ Ελβετίας έκανε ο Florian Bourghardt με 75 μέτρα. Στις γυναίκες ξεχώρισε η Alice Modolo με 86 μέτρα, ενώ η Έλενα Ακριτοπούλου σημείωσε Πανελλήνιο ρεκόρ με 50 μέτρα βουτώντας με διπλά πέδιλα.

Τη δεύτερη μέρα έγινε το αγώνισμα της ελεύθερης βύθισης / free immersion. Νικητής στους άνδρες και εδώ ο Τυνήσιος Boudhiaf με 113 μέτρα και εθνικό ρεκόρ, δεύτερος ο Χρήστος Καρέλος με 75 μέτρα και τρίτος ο Μιχάλης Φιλίνης με 57 μέτρα, σημειώνοντας και οι δύο εθνικά ρεκόρ Ελλάδας και Βραζιλίας αντίστοιχα. Στις γυναίκες είχαμε επίσης δύο μεγάλες βουτιές και αντίστοιχα ρεκόρ. Ένα ρεκόρ Γερμανίας από την Jennifer Wendland με 83 μέτρα και ένα Πανελλήνιο από τη Fayroyz El Mehdawi με 62 μέτρα.

Ο Χρήστος Καρέλος ΠΡ διπλά πέδιλα.

Fayrouz.

Η τρίτη αγωνιστική μέρα, με τα σταθερά με διπλά πέδιλα, ήταν και η πιο ενδιαφέρουσα μιας και είχαμε τρεις ανακοινώσεις για Παγκόσμια ρεκόρ. Τελικά οι δύο προσπάθειες ήταν επιτυχημένες. Ο Γάλλος Arnauld Jerald πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ ανδρών με 112 μέτρα και η Σλοβένα Alenka Artnik πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες με 94 μέτρα εθνικό ρεκόρ και δεύτερη θέση για το Χρήστο Καρέλο με 92 μέτρα, ενώ είχαμε και δύο εθνικά ρεκόρ γυναικών. Ένα Γαλλίας από τη Marianna Gillespie με 84 μέτρα και ένα Γερμανίας από τη Jennifer Wendland με 82 μέτρα.

Τελευταία μέρα του αγώνα έγινε το δυσκολότερο και πιο τεχνικό αγώνισμα, αυτό των σταθερών βαρών χωρίς πέδιλα. Αυτοί οι δύο λόγοι ήταν αρκετοί για να έχουμε λίγες συμμετοχές αλλά και τα μοναδικά black out του αγώνα. Αυτές που φάνηκε να μην πτοούνται από τις άσχημες συνθήκες ήταν οι γυναίκες… Δύο Εθνικά ρεκόρ λοιπόν, ένα για τη φορμαρισμένη Γερμανίδα Jennifer Wendland με 46 μέτρα και ένα Πανελλήνιο για την Άννα Ηλιάδου με 41 άνετα μέτρα.

Fayroyz El Mehdawi ΠΡ διπλά πέδιλα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα doping test και οι απονομές του αγώνα. Στη γενική βαθμολογία (overall winners) στους άνδρες πρώτος ήταν ο Χρήστος Καρέλος και στις γυναίκες η Jennifer Wendland. Δίκαιο αποτέλεσμα αφού και οι δύο αθλητές έδειξαν φοβερή σταθερότητα όλες τις μέρες του αγώνα και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Το αγωνιστικό ραντεβού βάθους ανανεώθηκε για ένα μήνα αργότερα, τον Οκτώβρη, με την ταυτόχρονη διοργάνωση του Πανελληνίου πρωταθλήματος βάθους και του αγώνα AIDA Triton Cup, για τους οποίους θα διαβάσετε σε επόμενο άρθρο.

ΚατηγορίαΑΓΩΝΕΣ
Print
Back To Top