Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Κούμουλος Δημήτρης

Δημήτρης Κούμουλος ΒSc

Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. (ειδικότητα κολύμβησης)
Εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Apnea Academy  /  CMAS – Ε.Ο.Υ.Δ.Α.  /S.S.I.
Εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών S.S.I.  
Γεννήθηκε την 1 Φεβρουαρίου 1974 στην Αθήνα , οπού μεγάλωσε και ζει έως τώρα. Από την ηλικία των 10 ετών ασχολήθηκε με την κολύμβηση στην ομάδα του Πανελληνίου Γ.Σ.  , οπού σε μεγαλύτερη ηλικία  πρωταγωνίστησε στα αγωνίσματα του ελευθέρου πετυχαίνοντας  πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες , σημειώνοντας αρκετά πανελλήνια ρεκόρ. Mέλος της Εθνικής ομάδας για 7 χρόνια.
Σπούδασε στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών λαμβάνοντας την ειδικότητα της  κολύμβησης. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως προπονητής στα τμήματα εκμάθησης και στις πρωταγωνιστικές και αγωνιστικές κατηγορίες κολύμβησης σε συλλόγους (Π.Γ.Σ. , Α.Ν.Ο.Γ. , ΑΡΓΩ )
Από την ηλικία των 10 στη θάλασσα ως ψαροντουφεκάς και σταματώντας τον πρωταθλητισμό στην κολύμβηση ασχολήθηκε ενεργά με την ελεύθερη κατάδυση. Το 2003 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του ως μαθητής επιπέδου 3 και στη συνέχεια ξεκινάει την πρακτική του εξάσκηση ως εκπαιδευτής δίπλα στον Roberto Calich.
Μέλος της AIDA Hellas από το 2005 , εκλεγμένο μέλος από το 2013 και πρόεδρος της από το 2015 έως 2019.
To 2008  θα πιστοποιηθεί ως  εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης της CMAS – Ε.Ο.Υ.Δ.Α. συμμετέχοντας  στο σχολείο που οργάνωσε η Ελληνική ομοσπονδία ενώ το 2010 θα ολοκληρώσει με επιτυχία το σχολείο εκπαιδευτών ελεύθερης κατάδυσης της Apnea Academy , υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του Umberto Pelizzari.
Το 2016 θα ιδρύσει τη σχολή ελεύθερης κατάδυσης ONEBREATH freediving και λίγους μήνες μετά θα συγκεντρώσει ένα μεγάλο πυρήνα ελεύθερων δυτών που θέλουν να ασχοληθούν πιο “δυναμικά” με το σπορ και έτσι θα δημιουργηθεί σταδιακά μία ομάδα που προπονείται συστηματικά υπό τις οδηγίες του με σημαντικά αποτελέσματα.

Δάσκαλος Hatha Yoga από το 2015.
Εκπαιδευτής
mental training (Apnea Academy) από το Μάρτιο του 2019.
Εκπαιδευτής Ε/Κ του οργανισμού
SSI από το Σεπτέμβριο του 2019.
Εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από το Νοέμβριο του 2019.
Εκπαιδευτής ναυαγοσωστών της ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ. από το 2016.
Κριτής
αγώνων Ε CMAS-ΕΟΥΔΑ & AIDA International.
Διοργανωτής των αγώνων πισίνας
ONEBREATH Pool Games από το 2017.
Διοργανωτής του διεθνούς αγώνα βάθους
Authentic Big Blue στην Αμοργό από το 2017.
Προπονητής των περισσοτέρων Ελλήνων πρωταθλητών
(αλλά και αρκετών ξένων) ελεύθερης κατάδυσης.
Είναι επίσης ερασιτέχνης αυτοδύτης επιπέδου 3* CMAS.


Λεκατίκι μαρινάτο στο φούρνο

Του Γιάννη Παπαθανασίου

Λεκατίκι μαρινάτο στο φούρνο

To Λεκατίκι, γνωστό τονοειδές, είναι ένα πελαγοδρόμο ψάρι.

Είναι απ’ τα ψάρια που κυρίως τους κρύους μήνες του χρόνου κατακλύζει λιανό ακόμα τα ακρογιάλια του τόπου μας και συναθροίζεται κυνηγώντας όπου τα νερά είναι κοφτά και πλούσια διατροφικά.

Τρώγοντας του σκοτωμού και αργότερα πια προς την Άνοιξη, όταν θρέψει πάχυτα, ανοίγεται στα βαθιά και κοπαδιάζει σε ολιγομελείς αγέλες. Οι βαρκάτοι ψαράδες λοιπόν το συναντάνε ολοχρονίς και συνήθως στα τεχνητά τους δολώματα. Κατά βάση είναι ψάρι άνοστο μα δυνατό που προσφέρει έντονες συγκινήσεις στους παράκτιους και όχι μόνον ψαράδες.

Ακολουθώντας την γνωστή για όλα τα τονοειδή προεργασία, φιλετάρισμα, και καλό ξεμάτωμα, ο ψαράς που ορέγεται να μαγειρεύει όχι μόνο τα εύγευστα της θαλάσσης, αλλά και τα άνοστα παιδιά της, το φτιάχνει με τρόπο ανάλογο και το νοστιμίζει. Πάμε λοιπόν να το νοστιμίσουμε.

Να το μαρινάρουμε και να το ψήσουμε στο φούρνο.

ΞΕΜΑΤΩΜΑ ΣΤΟ ΨΑΡΟΤΟΠΙ

Και αυτό το ψάρι όπως και όλα του είδους του, αρχικά ξεματώνεται στο ψαροτόπι να μην πικρίσουνε τα βαριά αίματά του τη σάρκα του.

Δυο χαρακιές εκατέρωθεν πίσω στην ουρά και δυο σουβλιές εκατέρωθεν στις μασχάλες πίσω απ’ τα πλευρικά πτερύγια αρκούν να φύγει μεγάλη ποσότητα αίματος.

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ

Το Λεκατίκι δεν έχει τομάρι χοντρό ούτε λέπια.

Ένα καλοτροχισμένο μαχαίρι είναι ικανό να το ξυρίσει επιφανειακά να φύγει το πολύ ασημί λεπτό και επιφανειακό του δέρμα.

Στην προεργασία το λοιπόν στο σπίτι πια και πριν το μαγείρεμα, καθαρίζουμε το ψάρι καλά και το ξεπλένουμε να καθαρίσουνε τα αίματά του μέχρι τη ραχοκοκαλιά.

  • Κόβουμε κεφάλι και ουρά.
  • Το φιλετάρουμε απ’ άκρια σ’ άκρη και το ξεχωρίζουμε ρε δυο μεγάλα φιλέτα χωρίς κόκαλο.
  • Στη συνέχεια το βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και το αφήνουμε ένα πρώτο μισάωρο.
  • Αλλάζουμε το νερό και το επαναλαμβάνουμε ακόμα δυο φορές, φροντίζοντας το τελευταίο νερό νάναι με ξύδι. Μιάμιση ώρα λοιπόν διαρκεί το τελικό ξεμάτωμα των φιλέτων του ψαριού και ήδη με το ξύδι έχει χάσει πολύ απ’ την αρχική βαριά του οσμή.
  • Ξεπλένουμε καλά τη λεκάνη και φτιάχνουμε το μείγμα της μαρινάδας.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

Θα χρειαστούμε

• πάστα σκόρδου, λιωμένο δηλαδή σκόρδο,

• πικάντικη μουστάρδα και κανονική,

• ελαιόλαδο,

• ρίγανη,

• αλάτι,

• και κόκκινο καφτερό πιπέρι.

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ

Βουτάμε τα δυο φιλέτα στο λεκανάκι να καλυφθούν πλήρως στη μαρινάδα και τα αφήνουμε τουλάχιστον μια ώρα.

ΨΗΣΙΜΟ

• Με το υπάρχων μείγμα όπως μαριναρίστηκαν τα φιλέτα, τα στρώνουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα.

• Προσθέτουμε δυο φυλλαράκια δάφνης.

• Προθερμαίνουμε το φούρνο.

• Προσθέτουμε κατά προτίμηση στο ίδιο μείγμα πατάτες. 

• Ψήνουμε για τρία τέταρτα με μια ώρα στους 200 βαθμούς ανάλογα το μέγεθος του ψαριού.

• Σβήνουμε πριν το σερβίρισμα με λεμόνι.

TIPS

Συνοδεύουμε με λευκό ξηρό κρασί.

Το Λεκατίκι με την τραγανή υφή της ροδαλής του καλοψημένης σάρκας, θα σας ενθουσιάσει και θα αποκτήσει περίοπτη πλέον θέση στις ψαρευτικές και γαστριμαργικές σας επιλογές.

ΚατηγορίαΣΥΝΤΑΓΕΣ
Print
Back To Top