Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Κωστανάσιος Ανδρέας

Ανδρέας Κωστανάσιος

Ο Ανδρέας Κωστανάσιος γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1973 στην Αθήνα. Οι πρώτες προσπάθειες για την σύλληψη θηραμάτων με ελεύθερη κατάδυση έλαβαν χώρα στην νήσο Αίγινα το 1986. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος του συλλόγου ''ΓΛΑΥΚΟΣ''. Μερικά χρόνια αργότερα το 1993 πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησε τις υποβρύχιες εξορμήσεις πλάι στον πρωταθλητή και πρωτοπόρο του αθλήματος Ρομπέρτο Κάλιτς. Ο Ρομπέρτο επίσης ήταν αυτός που τον μύησε στο υποβρύχιο κυνήγι, όσον αφορά την αγωνιστική του μορφή το 1996 παίρνοντας μέρος (μαζί του) στο κύπελλο Σύρου. Αρθογραφεί στον ειδικό τύπο απο το 1997 και έχει συνεργαστεί με αρκετές εταιρείες του χώρου όσον αφορά την αθλητική του ιδιότητα (sponsoring). 
Από το 2008 αρχίζει να μοιράζει την γνώση του παραδίδοντας σεμινάρια σε συλλόγους εντός και εκτός Αττικής και σε εκθέσεις.
Από το 2010 σχεδιάζει μπλουζάκια με θέμα το υποβρύχιο κυνήγι και κάποια από αυτά, για την οικονομική ενίσχυση της εθνικής ομάδας. 
Από το 2010 έχει δώσει συνεντεύξεις σε διαδικτυακά κανάλια και περιοδικά σε Ιταλία-Ισπανία-Κροατία και Ρωσία.
2013 - Πτυχίο 3ου επιπέδου ελεύθερης καταδυσης Ε.Ο.Υ.Δ.Α.
Μέλος στην πενταμελή επιτροπή του Π.Σ.Α.Υ.Κ απο το 2010 και εκλέκτορας εθνικής ομάδας από το 2015 εώς το 2018.
Ενεργή συμμετοχή στην επιτροπή ζυγίσματος του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Σύρο το 2016. 
Συγγραφέας του βιβλίου ''Στο εργαστήρι του ψαροκυνηγού'' το οποίο εκδόθηκε το 2017 και μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα το 2018.
Δημιουργία κατασκευής - πατέντας για το υποβρύχιο κυνήγι (σημαδευτήρι-mark) το 2017.
2018 - πτυχίο 1 και 2 equalization academy (βαθειά ελεύθερη κατάδυση). 
Βραβείο πρώτης θέσης στον διαγωνισμό βίντεο στην έκθεση DEEPEX το 2013 με θέμα το ψαροτούφεκο.
1996 πρωταθλητής Σύρου, 2008 πρωταθλητής Γλαύκου, 2009 πρωταθλητής Γλαύκου, 2015 πρωταθλητής Σύρου, 2016 πρωταθλητής Ελλάδος (ομαδικό).
2010 δευτεραθλητής Σύρου, 2012 δευτεραθλητής Ελλάδος (ομαδικό), 2013 δευτεραθλητής Γλαύκου.
1996-2008-2016 κύπελλο περισσοτέρων αλιευμάτων.
2008-2009-2010-2013-2015 κύπελλο μεγαλύτερου αλιεύματος.
2010 ενεργή συμμετοχή της εθνικής ομάδας στο παγκόσμιο της Κροατίας (μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες φέρνουν την 4η θέση).


ΡΟΦΟΣ

Κείμενο: Λεωνίδας Καλόγερας - Φωτογραφίες: Πέτρος Πάπιτσης

ΡΟΦΟΣ

Θα αναφερθούμε σε ένα ψάρι που όλοι οι ψαροκυνηγοί σχεδόν ονειρεύονται να πιάσουν. Είναι ένα ψάρι που στοιχειώνει τα όνειρα μας και που θεωρείται ψάρι τρόπαιο. Αυτό δεν είναι άλλο από τον «βασιλιά» ροφό. Η επιστημονική του ονομασία είναι epinephelus marginatus και ανήκει στην οικογένεια των σερανιδών. Τον συναντάμε σε βάθος έως 300 μέτρα και στις ελληνικές θάλασσες το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τα 25 κιλά. Είναι ψάρι κοντόχοντρο με πολύ μεγάλο κεφάλι (σχεδόν το 1/3 του ψαριού). Τα δόντια του είναι ψιλά και πριονωτά. Έχει πολύ μεγάλα μάτια και ιδιαίτερα σκληρό κρανίο. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ με ασπροπράσινες κηλίδες ενώ κοιλιά του είναι ανοιχτό καφέ. Δεν συνηθίζει να κινείται σε κοπάδια και ζει σε βραχώδεις σχισμές και σπηλιές.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΦΟΥ

Συνήθως ο ροφός καταβροχθίζει ότι ελκυστικό βρεθεί κοντά στο θαλάμι του. Τρέφεται με κάθε λογής μικρότερα ψάρια όπως μελανούρια, σκορπίνες και σαργοί, ενώ αγαπημένη του τροφή είναι το χταπόδι και γενικά όλα τα μαλάκια. Επίσης του αρέσουν πολύ τα κυδώνια και τα στρείδια.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΟΦΟΥ

Ο ροφός είναι ψάρι ερμαφρόδιτο. Από τον πρώτο χρόνο της ζωής του παράζει αυγά. Τα πρώτα 10 χρόνια είναι γένους θηλυκού, ενώ μετά ξεκινά να μετατρέπεται σε αρσενικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν σε μία περιοχή υπάρχει ένα αρσενικό το οποίο για κάποιο λόγο δεν ζήσει ή εγκαταλείψει την περιοχή, τότε άμεσα ξεκινάει η μετατροπή ενός άλλου θηλυκού ροφού σε αρσενικό. Ποτέ στην ίδια περιοχή δεν συναντάμε πάνω από ένα αρσενικό ροφό.

ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΡΟΦΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Το ψάρεμα του ροφού γίνεται συνήθως με την τεχνική του ψαχτηριού, χωρίς να αποκλείουμε και το χτύπημα με άλλους τρόπους, όπως το πλανάρισμα για παράδειγμα. Όπως είπαμε ο ροφός ζει μέσα σε τρύπες και πολλές φορές δεν είναι ορατός απ έξω. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν εντοπίσουμε τον ροφό, γιατί υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μην καταφέρουμε να βγάλουμε το ψάρι έξω με καταστροφικά αποτελέσματα γι αυτή την τρύπα. Με την τεχνική του ψαχτηριού ένα δυνατό 90αρι όπλο ίσως είναι ικανό να φέρει στην επιφάνεια έναν ροφό. Λέω ίσως γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί μια βολή, αλλά αρκετές. Η πρώτη βολή θα πρέπει να είναι στο κεφάλι, το οποίο είναι πάρα πολύ σκληρό και υπάρχει κίνδυνος η βέργα να μην ξεπεράσει το ψάρι. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα πριν επιχειρήσουμε βολή, γιατί το ξεβράχωμα του ροφού είναι μια διαδικασία πολύ επίπονη και δυσάρεστη.

Αν παρ’ όλη την σιγουριά μας δεν καταφέρουμε να βγάλουμε το ψάρι, το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να το θανατώσουμε με βολές στον εγκέφαλο, με βέργες χωρίς φτεράκι. Θα χρειαστούμε ένα κοντό όπλο με χοντρή βέργα και πεντάενα, το οποίο θα μας βοηθήσει στην μετακίνηση του ψαριού. Επίσης καλό θα είναι να υπάρχει στο σκάφος ένας γάντζος πτυσσόμενος, με τον οποίο θα μπορέσουμε να τραβήξουμε έξω το ψάρι.

Όταν δούμε ένα ψάρι σε κάποιο πλανάρισμα και θέλουμε να επιχειρήσουμε μακρινή βολή θα πρέπει το όπλο να είναι δυνατό και η βολή να γίνει μόνο στον εγκέφαλο. Ο ροφός είναι περίεργο ψάρι και είναι πολλές οι περιπτώσεις που θα μας αφήσει να τον πλησιάσουμε αρκετά. Σε αυτές τις περιπτώσεις αμέσως μετά την βολή ανοίγουμε το μουλινέ του όπλου και ξεκινάμε ανάδυση.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Πριν λίγο καιρό αποφασίσαμε με το ψαρευτικό μου ζευγάρι, τον Πέτρο να πάμε για βουτιά σε ένα κοντινό μέρος, που κατά το παρελθόν μας έχει δώσει αρκετά μαύρα ψάρια. Λόγω της σωστής διαχείρισης του τόπου πάντα παίρνουμε κάτι καλό από εκεί. Φτάνοντας κοντά στο σημείο που θέλαμε, αρχίσαμε να ψάχνουμε στα ρηχά για να κάνουμε και το απαραίτητο ζέσταμα. Ψάχναμε σε σημεία γνωστά και σε ένα από αυτά ο Πέτρος εντοπίζει ένα ροφό, ο οποίος μετά την βολή έγινε άσπρος. Αυτό είναι αποτέλεσμα της καλής βολής και δείχνει ότι το ψάρι πέθανε ακαριαία. Συνεχίσαμε προς τα βαθειά κάνοντας πλαναρίσματα για τον εντοπισμό ψαριών. Σε κάποιο από αυτά βρίσκω άλλον ένα ροφό μέσα σε ένα χαράκι και επιχειρώ βολή. Για κακή μου τύχη η πετονιά της βέργας έμπλεξε σε ένα παλιό παραγάδι κι έτσι δεν μπόρεσα να ανεβάσω το ψάρι στην επιφάνεια. Εκείνο βράχωσε επιπόλαια στην σχισμή. Ευτυχώς η βολή ήταν πολύ καλή και μετά από μια βουτιά του φίλου μου και άλλη μια δική μου το ψάρι ήρθε στην επιφάνεια.

Ήμασταν ευχαριστημένοι με αυτά τα δυο ψάρια και αποφασίσαμε να φύγουμε. Την επομένη ξανά εκεί. Ο Πέτρος προς το τέλος του ψαρέματος κάνει μια βαθειά βουτιά στα ….άντα και μετά να φύγουμε. Χαλάρωσε αρκετή ώρα ενώ εγώ πρόσεχα τον κάθε λογής μ@κ@κ@, που νόμιζε ότι πρέπει να περάσει πάνω από τον πλωτήρα μας. Ξεκινά για κάτω και μετά από λίγο ξεκινώ κι εγώ. Ξαφνικά ακούω τον γνώριμο ήχο της βέργας και απλά περίμενα να δω τι ήταν αυτό που είχε χτυπήσει. Ήταν ένας ροφός αρκετά καλός και χωρίς να χάσω χρόνο πάω και δευτερώνω το ψάρι για να είμαστε σίγουροι. Στην επιφάνεια άρχισαν τα πανηγύρια, γιατί με τρεις βολές είχαμε τρία πολύ όμορφα ψάρια. Μετά γυρίσαμε πίσω στο σκάφος για τις απαραίτητες φωτογραφίες και είπαμε ότι κι αυτό το καλοκαίρι αυτός ο τόπος μας έδωσε τα δώρα του.

 ► Ο ροφός είναι ένα ψάρι που έχει μειωθεί αρκετά ο αριθμός του στις θάλασσες μας, γι αυτό θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και συντηρητικοί και να μην ψαρεύουμε τα μικρά άτομα του είδους. 

ΚατηγορίαΡΟΦΟΣ
Print
Back To Top