Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Κωστανάσιος Ανδρέας

Ανδρέας Κωστανάσιος

Ο Ανδρέας Κωστανάσιος γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1973 στην Αθήνα. Οι πρώτες προσπάθειες για την σύλληψη θηραμάτων με ελεύθερη κατάδυση έλαβαν χώρα στην νήσο Αίγινα το 1986. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος του συλλόγου ''ΓΛΑΥΚΟΣ''. Μερικά χρόνια αργότερα το 1993 πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησε τις υποβρύχιες εξορμήσεις πλάι στον πρωταθλητή και πρωτοπόρο του αθλήματος Ρομπέρτο Κάλιτς. Ο Ρομπέρτο επίσης ήταν αυτός που τον μύησε στο υποβρύχιο κυνήγι, όσον αφορά την αγωνιστική του μορφή το 1996 παίρνοντας μέρος (μαζί του) στο κύπελλο Σύρου. Αρθογραφεί στον ειδικό τύπο απο το 1997 και έχει συνεργαστεί με αρκετές εταιρείες του χώρου όσον αφορά την αθλητική του ιδιότητα (sponsoring). 
Από το 2008 αρχίζει να μοιράζει την γνώση του παραδίδοντας σεμινάρια σε συλλόγους εντός και εκτός Αττικής και σε εκθέσεις.
Από το 2010 σχεδιάζει μπλουζάκια με θέμα το υποβρύχιο κυνήγι και κάποια από αυτά, για την οικονομική ενίσχυση της εθνικής ομάδας. 
Από το 2010 έχει δώσει συνεντεύξεις σε διαδικτυακά κανάλια και περιοδικά σε Ιταλία-Ισπανία-Κροατία και Ρωσία.
2013 - Πτυχίο 3ου επιπέδου ελεύθερης καταδυσης Ε.Ο.Υ.Δ.Α.
Μέλος στην πενταμελή επιτροπή του Π.Σ.Α.Υ.Κ απο το 2010 και εκλέκτορας εθνικής ομάδας από το 2015 εώς το 2018.
Ενεργή συμμετοχή στην επιτροπή ζυγίσματος του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Σύρο το 2016. 
Συγγραφέας του βιβλίου ''Στο εργαστήρι του ψαροκυνηγού'' το οποίο εκδόθηκε το 2017 και μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα το 2018.
Δημιουργία κατασκευής - πατέντας για το υποβρύχιο κυνήγι (σημαδευτήρι-mark) το 2017.
2018 - πτυχίο 1 και 2 equalization academy (βαθειά ελεύθερη κατάδυση). 
Βραβείο πρώτης θέσης στον διαγωνισμό βίντεο στην έκθεση DEEPEX το 2013 με θέμα το ψαροτούφεκο.
1996 πρωταθλητής Σύρου, 2008 πρωταθλητής Γλαύκου, 2009 πρωταθλητής Γλαύκου, 2015 πρωταθλητής Σύρου, 2016 πρωταθλητής Ελλάδος (ομαδικό).
2010 δευτεραθλητής Σύρου, 2012 δευτεραθλητής Ελλάδος (ομαδικό), 2013 δευτεραθλητής Γλαύκου.
1996-2008-2016 κύπελλο περισσοτέρων αλιευμάτων.
2008-2009-2010-2013-2015 κύπελλο μεγαλύτερου αλιεύματος.
2010 ενεργή συμμετοχή της εθνικής ομάδας στο παγκόσμιο της Κροατίας (μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες φέρνουν την 4η θέση).


Συμβουλές για Νέους Ψαροκυνηγούς.

Του Κωνσταντίνου Τρουπή

Συμβουλές για Νέους Ψαροκυνηγούς.

Το καλοκαίρι είναι εδώ. Το θέρος έχει κάνει από νωρίς την εμφάνισή του. Η εποχή που θα «εισέλθουν» νέοι ψαροτουφεκάδες σε αυτό το πανέμορφο και συνάμα απαιτητικό σπορ έφτασε. Έτσι λοιπόν σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε διεξοδικά, το πως μπορεί κάποιος να το εντάξει στην καθημερινότητα του σωστά και με τα λιγότερα λάθη.

Ασφάλεια.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναλύσουμε για τον νέο ψαροκυνηγό είναι το ζευγάρι. Οφείλει λοιπόν να βρει παρέα που να κινείται στα ίδια επίπεδα, καθώς εκεί του εμπιστεύεται την ίδια του ζωή. Στο ψαροτούφεκο κινδυνεύουν οι αρχάριοι, αλλά και οι πολύ έμπειροι. Οι αρχάριοι γιατί έχουν πλήρη άγνοια του τι μπορεί να συμβεί και οι έμπειροι γιατί έχουν την απουσία του φόβου λόγω της εμπειρίας τους. Το ζευγάρι σας στα πρώτα βήματα σας είναι τόσο σημαντικό, όσο είναι η μάσκα και τα πέδιλά σας. Βρείτε κάποιον να έχετε καλή επικοινωνία μέσα αλλά και έξω από νερό.

Θυσίες.

Ήρθε η ώρα να κάνετε θυσία. Διότι από την στιγμή που θα βάλετε την μάσκα σας και θα κρατήσετε το υποβρύχιο τουφέκι σας δεν υπάρχει γυρισμός. Γυναίκες και φίλοι θα γκρινιάζουν όταν εσύ Σάββατο βράδυ θα κοιμάσαι για να πας το πρωί της Κυριακής για καρτερία με το ζευγάρι σου. Αλλά θυσία δεν είναι μόνο αυτό. Θα θυσιάσεις πολλές μέρες και ώρες, αλλά και ενέργεια ώστε να δεις επιτέλους ένα ψάρι της προκοπής. Να δεις. Όχι να το πιάσεις. Θα δοκιμαστεί η υπομονή, τα νεύρα και η πίστη σου.

Στολή.

Μιας και τώρα ξεκινάει το καλοκαίρι το πάχος της στολής δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 5mm. Αν είστε κρυουλίαρηδες λοιπόν πεντάρα. Γιατί αν δεν είστε σας καλύπτει και μια 3,5mm καλού και φρέσκου υλικού. Από την άλλη μια 5mm φοριέται και μέχρι το φθινόπωρο αλλά αν σας αρέσει και έχετε αποφασίσει να εισέλθετε στην οικογένεια του υποβρυχίου ψαρέματος κακά τα ψέματα θα βάλετε το χέρι στην τσέπη να καλύψετε με δυο αν όχι τρεις στολές όλες τις εποχές του χρόνου. Να προτιμήσετε την ελαστική φόδρα ή λύκρα και αφήστε τις λείες για τους εμπειρότερους, εκτός αν θέλετε να παίζετε με τις κόλες.

Όπλο.

Το θέμα όπλου είναι τόσο σύνθετο που μπορεί να μας πάρει καιρό για ανάλυση σε γενικότερο πλαίσιο, γιατί ο καθένας έχει το δικό του μυαλό. Γενικά όμως αφού μιλάμε για το «ξεκίνημα» ενός νέου ψαροκυνηγού θα προτείνω ένα συμβατικό όπλο με αλουμίνιο στον σωλήνα σε μήκος 90cm με 6,5 βέργα μήκους 130cm με ένα φτερό και ένα ζευγάρι λάστιχα 17,5 ή 18, βιδωτά ή περαστά. Μουλινέ οπωσδήποτε και μην ακούτε τις χαζομάρες που λένε, με χωρητικότητα σχοινιού 40 μέτρων χρώματος λευκού ή κίτρινου. Πετονιά μια 140αρα με τρία μήκη για αρχή. Με ένα τέτοιο όπλο μπορείτε να πάρετε από Λαβράκι του κιλού μέχρι και ένα 15αρι Μαγιάτικο που περνάει στρωμένα και κοντά (όνειρο θερινής νυχτός). Ακόμα καλύτερα είναι να έχετε και ένα μικρότερο κρεμασμένο στην σημαδούρα για δεύτερες βολές που πιθανόν να χρειαστούν.

Σημαδούρα.

Απαραίτητη. Όχι μόνο βάση νομοθεσίας, αλλά και από άποψη ασφάλειας. Εκεί θα έχετε το νερό σας, το δεύτερο όπλο, αλλά και είναι ένα σημείο να πιαστείς αν νιώσεις κούραση ή συμβεί οτιδήποτε άλλο. Πάντα με σημαδούρα το καλοκαίρι για να φαινόσαστε στα διερχόμενα σκάφη που κατακλύζουν τα νερά μας (από άναυτους) που μπορεί να απειλήσουν την ζωή σας. Ευθύνη για την σημαδούρα έχει το ζευγάρι σας, καθώς σας παρακολουθεί να φέρνετε εις πέρας την βουτιά. Αυτή είναι άλλωστε και η λογική του συντροφικού ψαρέματος. Όχι ο ένας στην Δύση και ο άλλος στην Ανατολή. Έτσι μονάχα μπορεί να είναι ασφαλές και διασκεδαστικό ένα ψάρεμα.

Ψάρια.

Οπλιστείτε με υπομονή γιατί έρχονται πολλές «φόλες». Στην αρχή θα ρίχνετε σε εύκολους στόχους όπως μπαρμπούνια, κεφάλους, σπάρους, σάλπες και ύστερα σιγά σιγά θα έρχεστε σε επαφή και με αλλά θηράματα. Η συχνή επαφή είναι το μυστικό.

Το που να πας.

Άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο. Φρόντισε να μην είσαι κοντά σε κόσμο. Αφενός ενοχλείς, αφετέρου είσαι παράνομος και θα φας πρόστιμο με την πρώτη καταγγελία. Το καλοκαίρι προτιμήστε μέρη σκιερά και γενικά φροντίστε να έχετε τον ήλιο πλάτη.

Υγιεινή στολής.

Μετά το ψάρεμα την ξεπλένεται καλά και την μέσα πλευρά και από την έξω. Καλό είναι να βάζετε και λίγο dettol στο ξέπλυμα εφόσον ουρείτε μέσα. Το στέγνωμα το κάνουμε αφήνοντας την στολή μας έξω, αλλά όχι στον ήλιο. Πρώτα από την μέσα πλευρά και ύστερα την γυρνάμε να στεγνώσει και από έξω.

Συντήρηση εξοπλισμού.

Πάντα τσεκάρουμε το μουλινέ να δουλεύει σωστά. Σπρέι σιλικόνης. Το παντρεύεσαι αν θες να έχουν διάρκεια ζωής τα πράγματά σου. Ψεκάζεις τα πέδιλα, τα λάστιχα και τον μηχανισμό σκανδάλης του όπλου. Μην αφήνετε τα πράγματα σας στον ήλιο. Μην αφήνετε τα πράγματα σας με αλάτι. Δυο είναι αυτά που θα σας φέρουν κοντά σε αποτέλεσμα, η τεχνική και ο εξοπλισμός σας. Φροντίστε να δουλεύουν όλα ρολόι.

Μαχαίρι.

Άκρως απαραίτητο. Ψαροτουφεκάς χωρίς μαχαίρι είναι αυτοκτονικός. Το μαχαίρι πρέπει να είναι σε σημείο του σώματος σας που θα το φτάνουν και τα δυο χέρια, γιατί δεν ξέρουμε που και πως μπορεί κάποιος να μπλεχτεί. Αυτό το σημείο είναι στην ζώνη ακριβώς πάνω στη μέση μας. Όχι σε χέρια όχι σε πόδια. Φροντίστε να κόβει πάντα και να μην είναι σκουριασμένο.

Ενυδάτωση.

Μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι η αφυδάτωση έρχεται πολύ εύκολα. Πάντα να κουβαλάτε νερό μαζί σας και να πίνετε συνειδητά κάθε λίγο κοφτές γουλιές και όχι όλο μονοκοπανιά. Στην θάλασσα το νερό ξεγελά τους νευρολογικούς μηχανισμούς μας, γιατί ακουμπά στα χείλια μας με αποτέλεσμα να νομίζουμε λανθασμένα ότι δεν διψάμε. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το ποτέ φοράμε την στολή. Στις ζεστές μέρες ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα και την στολή την βάζουμε ακριβώς πριν μπούμε και όχι πρώτα.

Ρολόι

Πρέπει να έχετε μαζί σας ρολόι. Η αίσθηση του χρόνου στο νερό αλλάζει.

Μάσκα

Βρείτε την μάσκα που κάθεται καλά στο πρόσωπο σας. Αφήστε το Ίντερνετ γι’ αυτή την αγορά και πηγαίνετε στο κοντινό σας μαγαζί να δοκιμάσετε. Έπειτα πρέπει να την κάψετε με αναπτήρα εσωτερικά το γυαλί της να φύγει η σιλικόνη ώστε να μην θολώνει. Τα σπρέι δεν κάνουν τίποτα. Μην πετάτε τα λεφτά σας. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί την διαδικασία. Εγώ καίω την μάσκα και αφού μαυρίσει το γυαλί αλείφω με οδοντόκρεμα το γυαλί από την επιφάνεια που έκαψα και το αφήνω να ξεραθεί. Ξεπλένω και επαναλαμβάνω ώστε να απομακρυνθεί όλη η σιλικόνη. Ο καθένας θα σας πει και θα σας δείξει βέβαια τα δικά του. Όποτε καλές υπομονάρες...

Αναπνευστήρας.

Δεν βουτάμε ποτέ με τον αναπνευστήρα στο στόμα. Ο λόγος είναι η ασφάλεια. Αν πάθετε υποξία θα πάρουν νερά τα πνευμονία σας.

Ουσίες.

Όχι καταχρήσεις, όχι ναρκωτικά (ούτως ή αλλιώς), όχι αλκοόλ. Προσοχή. Με την ζωή μας δεν παίζουμε. Η θάλασσα δεν συγχωρεί λάθη.

Σχολείο ελεύθερης κατάδυσης.

Τέλος θα γράψω αυτό που θεωρώ περισσότερο σημαντικό. Εκπαιδευτείτε. Βρείτε πιστοποιημένο δάσκαλο και μάθετε να βουτάτε σωστά και με ασφάλεια. Ο μοναδικός λόγος να κάνετε ένα σχολείο είναι η ασφάλεια και όχι οι επιδόσεις.

Καλό καλοκαίρι ψαράδες μου και καλές βουτιές με προσοχή!

ΚατηγορίαΝΕΟΣ ΨΑΡΟΚΥΝΗΓΟΣ
Print
Back To Top