Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Μητσόπουλος Γιώργος

Γιώργος Μητσόπουλος

Από μικρό παιδί είχα πάθος με την θάλασσα. Εκεί χανόμουνα με την πρώτη ευκαιρία, άλλες φορές στο λιμανάκι του εξοχικού μου προσπαθώντας να ψαρέψω κοκoβιούς με πετονιά και άλλες χαζεύοντας με μια μάσκα την ατελείωτη υποβρύχια ματιέρα.

Θυμάμαι… κοντά στις αρχές του '90, να ζητάω από τον πατέρα μου κάθε πρώτη του μηνός, να μου αγοράσει ότι περιοδικό υπήρχε στα περίπτερα και την λαχτάρα μου να τα ξεφυλλίζω μετά, για ατελείωτες ώρες ρουφώντας γνώση και εικόνες.

Οι τότε αρθρογράφοι ήταν οι μέντορες και οι ήρωες μου… σε αυτούς ήθελα να μοιάσω… Ήθελα να δώσω και εγώ με την σειρά μου ό,τι μπορούσα, για να μην σβήσει ποτέ αυτή η φλόγα. Έτσι το 2009 η γνωριμία μου με τον Μάνο Βλατάκη, με έφερε στην πόρτα του περιοδικού Βυθός και από τότε μέχρι και σήμερα επικοινωνώ μαζί σας, με άρθρα γύρω από το υποβρύχιο κυνήγι, μέσα σε αυτήν την όμορφη και μεγάλη παρέα μας.


Ψάρεμα την Άνοιξη - Ενέδρα στα ρηχά.

του Ανδρέα Κωστανάσιου

Ψάρεμα την Άνοιξη - Ενέδρα στα ρηχά.

Βασικά πρέπει να γνωρίζουμε πως η περιέργεια των ψαριών για το κάθετι που ταράζει τον υποβρύχιο κόσμο είναι η κυρίως υπεύθυνη για την επιτυχία αυτής της τεχνικής και θα πρέπει να την εκμεταλευτούμε στο έπακρο. Στην συνέχεια, το λόγο έχει η κυνηγετική ορμή των ψαριών “θηρευτών” θηραμάτων, που έρχεται να ενισχύσει την λειτουργεία της τεχνικής. Το ρηχό καρτέρι βρίσκει εφαρμογή από την επιφάνεια έως το βάθος των 5-7 μέτρων. Αναγκαίο όπως και σε όλα τα είδη ψαρέματος, ο νέος ψαράς να αρχίσει από τα μικρά βάθη για να εξοικοιωθεί και να μάθει πιο εύκολα την τεχνική. 

Η συγκεκριμένη εποχή που έρχεται είναι από τις ιδανικότερες θα έλεγα για την εφαρμογή της ρηχής ενέδρας.Τα θηράματα πολλά και ρηχά, μεγάλοι Σαργοί, Τσιπούρες, μεγάλοι Κέφαλοι, Σάλπες, Μουρμούρες κλπ... Η επιλογή του τοπού ποικίλει, από τόπους με πλάκες και μονόπετρα με τόπους με απέραντες ποσειδωνίες και αμμούδα ακόμη και μέρη που κάνουν κατρακυλισμένα βράχια συνήθως από κατασκευές, που έχουν γίνει από ανθρώπινα χέρια, πχ κυματοθραύστες κλπ. Τα πολλά βάρη θα μας επιτρέψουν να κάνουμε ενέδρα σε πολύ μικρά βάθη, ενώ από μισό κιλό στον κάθε αστράγαλο θα κατεβάσουν εύκολα κάτω και τα πόδια, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ μόνον για τα ρηχά (1-3 μ). 

Βασικό θέμα είναι η επιλογή της στολής που θα πρέπει να είναι από καλό και χοντρό υλικό για να μην κρυώσουμε από το πρώτο δίωρο. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερες ηλιόλουστες μέρες, αλλά το νερό παραμένει κρύο. Τώρα ανάλογα εάν έχουμε μετακίνηση με σκάφος ή όχι, θα πρέπει να έχουμε επιλέξει και την εξωτερική υφή της στολής. Για παράδειγμα μια στολή με φόδρα εξωτερικά θα μας παγώσει στις μετακινήσεις με το σκάφος, ενώ μια λεία εξωτερικά στολή θα στεγνώσει και θα μας κρατήσει για περισσότερο χρόνο ζεστούς.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΕΣ
Print
Back To Top