Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Μητσόπουλος Γιώργος

Γιώργος Μητσόπουλος

Από μικρό παιδί είχα πάθος με την θάλασσα. Εκεί χανόμουνα με την πρώτη ευκαιρία, άλλες φορές στο λιμανάκι του εξοχικού μου προσπαθώντας να ψαρέψω κοκoβιούς με πετονιά και άλλες χαζεύοντας με μια μάσκα την ατελείωτη υποβρύχια ματιέρα.

Θυμάμαι… κοντά στις αρχές του '90, να ζητάω από τον πατέρα μου κάθε πρώτη του μηνός, να μου αγοράσει ότι περιοδικό υπήρχε στα περίπτερα και την λαχτάρα μου να τα ξεφυλλίζω μετά, για ατελείωτες ώρες ρουφώντας γνώση και εικόνες.

Οι τότε αρθρογράφοι ήταν οι μέντορες και οι ήρωες μου… σε αυτούς ήθελα να μοιάσω… Ήθελα να δώσω και εγώ με την σειρά μου ό,τι μπορούσα, για να μην σβήσει ποτέ αυτή η φλόγα. Έτσι το 2009 η γνωριμία μου με τον Μάνο Βλατάκη, με έφερε στην πόρτα του περιοδικού Βυθός και από τότε μέχρι και σήμερα επικοινωνώ μαζί σας, με άρθρα γύρω από το υποβρύχιο κυνήγι, μέσα σε αυτήν την όμορφη και μεγάλη παρέα μας.


Το αρμάτωμα της βέργας στο ψαροτούφεκο (Video).

Του Τάσου Χάλαρη T.297

Το αρμάτωμα της βέργας στο ψαροτούφεκο (Video).

Απαραίτητο μέρος για το ψαροτούφεκο μας είναι η βέργα. Αυτή είναι που θα έρθει σε επαφή με το ψάρι, θα το διαπεράσει, θα ανοίξει το φτερό και θα έρθει το ψάρι. Αυτό που συνδέει την βέργα με το ψαροτούφεκο είναι η πετονιά ή το πλαστικό σκοινάκι που ξέραμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια.

Εγώ προσωπικά προτιμώ την πετονιά. Θα σας δείξω λοιπόν με ποιο τρόπο ακριβώς θα πρέπει να αρματώσουμε σωστά τη βέργα μας, κλιπάροντας με ασφάλεια την πετονιά επάνω, ούτως ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα.

Καταρχήν γιατί επιλέγω την πετονιά και όχι το σκοινάκι.

Το σκοινάκι είναι πάρα πολύ γερό και αυτό όμως είναι εύκολο να τραυματιστείς στις άκρες της βέργας και να κοπεί ευκολότερα. Μέσα στο νερό είναι πάρα πολύ δύσκολο να το αντικαταστήσουμε αν μας συμβεί αυτό. Αυτό βέβαια ισχύει και για την πετονιά αλλά υπάρχει λύση σαφώς ευκολότερη από ότι στο σκοινάκι. Εάν για κάποιο λόγο περάσει ολόκληρη η βέργα μέσα από το ψάρι, το σκοινάκι θα κοπεί και θα χάσουμε το ψάρι, ενώ η πετονιά γλιστράει και δεν πρόκειται το ψάρι να την κόψει.

Περνάμε λοιπόν το κλιπσάκι μας στην πετονιά και αφού την γυρίσουμε το βάζουμε στην άλλη πλευρά του κλιπ.

Θα κάψουμε λίγο την άκρη, να στομώσει. Αυτό αποτελεί μία έξτρα ασφάλεια. Το κλιπσάκι θα το στρίψουμε δεν θα το αφήσουμε ευθεία. Θα το περάσουμε ανάμεσα στα δύο καρχαρία ή εγκοπές, θα το περιστρέψουμε και εκεί θα το κλιπάρουμε. Ο λόγος που κάνουμε την περιστροφή είναι γιατί έρχεται η πετονιά και το κλιπσάκι δίπλα από την βέργα μας και όχι πάνω από τη βέργα μας.

Το μήκος της πετονιάς συνήθως είναι 10 πόντους πριν από το τέλος, γυρίζουμε και λίγο πριν το τέλος κόβουμε. Εκεί βάζουμε το κλιπ τελειώματος. Ξανά πάλι κάνουμε την ίδια δουλειά και καίμε πάλι την άκρη και ξανά κλιπάρουμε. Αυτή η θηλιά όπως βλέπετε στο βίντεο είναι αρκετή, δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερη ούτε φυσικά και μικρότερη φυσικά.

Σημαντική πληροφορία

Κλιπάρω πάντα με κλιπαδώρο και όχι μία πένσα ή να το χτυπάω με ένα σφυράκι. Ο κλιπαδώρος αναγκάζει το κλιπάκι να κλείσει με σωστό τρόπο, αγκαλιάζοντας και όχι τραυματίζοντας την πετονιά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO

ΚατηγορίαΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Print
Back To Top