Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Καρτέρι

Καρτέρι για να έρθουν τα ψάρια σε μας. Τεχνική για μεγάλες επιτυχίες.

Καρτέρι


ΤΟΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ - Ο πρώτος Έλληνας εκπαιδευτής ψαροτούφεκου της SSI.

Μιλά στον Δημοσθένη Βαρβέρη T.296

ΤΟΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ - Ο πρώτος Έλληνας εκπαιδευτής ψαροτούφεκου της SSI.

Όλοι γνωρίζετε τον Τόλη Αποστολάκη, τον δικό μας Τόλη, από την αρθρογραφία του στο περιοδικό ΒΥΘΟΣ εδώ και 15 χρόνια και έχετε παρακολουθήσει πολλά και ιδιαίτερα μορφωτικά σεμινάρια που έχει κάνει στην έκθεση NATEX. Εργάζεται στην αντιπροσωπεία της MARES στην Ελλάδα, στην εταιρεία των Αφων Ιωνά. Επίσης είναι ιδρυτής της σχολής ελεύθερης κατάδυσης και ψαροτούφεκου FREEDIVING ADVENTURE. Είναι ένας παθιασμένος ψαροκυνηγός, κάτοχος του Μεσογειακού ρεκόρ στο είδος Yellowmouth Barracuda και ένας άνθρωπος που έχει σπουδάσει την ελεύθερη κατάδυση στην κυριολεξία. Με την ολοκλήρωση των τελευταίων εξετάσεων στον παγκόσμιο καταδυτικό οργανισμό της SSI, πρόσθεσε ακόμα 2 πτυχία στην πλούσια εκπαιδευτική του καριέρα. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να σας τον παρουσιάσουμε και να τον γνωρίσετε καλύτερα.

Ποιος είναι ο Τόλης Αποστολάκης, πες μας λίγα λόγια για εσένα.

Είμαι 38 ετών, μεγάλωσα στη Νέα Ιωνία και είμαι γόνος Μικρασιατικής οικογένειας. Από μικρό παιδί αγάπησα τον αθλητισμό, τη θάλασσα και την περιπέτεια και έκανα μότο της ζωής μου το «Ζην Επικινδύνως». Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έκανα κάποιο σπορ. Στην παιδική μου ηλικία θα με έβρισκες μονίμως με μια μπάλα ποδοσφαίρου στις αλάνες της γειτονιάς μου. Στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού μπήκα στην ομάδα μπάσκετ της Νέας Ιωνίας όπου έπαιζα play maker και αυτό διήρκησε μέχρι και το τέλος της εφηβείας μου. Από τα 15 μου ξεκίνησα και την προπόνηση στην πισίνα, με εξειδικευμένα προγράμματα για να αυξήσω τις επιδόσεις μου στο ψαροτούφεκο. Είχα βλέπεις κολλήσει το «μικρόβιο» και βιαζόμουνα να εξελιχθώ…

Στη B’ λυκείου έγινα μέλος στο σύλλογο φίλων υποβρυχίου κυνηγίου ΓΛΑΥΚΟΣ, κάτι που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξή μου στο χώρο. Το 2005 τελείωσα τη θητεία μου στις ειδικές δυνάμεις και αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το χώρο της θάλασσας. Πολύ σύντομα άρχισα να αρθρογραφώ στο περιοδικό ΒΥΘΟΣ και παράλληλα γύρναγα βιντεάκια μικρού μήκους με θέμα το υποβρύχιο κυνήγι. Το 2008 μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ στη μεγαλύτερη καταδυτική εταιρεία του πλανήτη που ακούει στο όνομα MARES και φυσικά δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη. Το 2017 έγινα στην Αλικαρνασσό εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης και A’ βοηθειών της SSI και δημιούργησα τη σχολή FREEDIVING ADVENTURE, όπου διδάσκω μέχρι και σήμερα. Λατρεύω τα σκυλιά, στον ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει πολύ να γυρίζω με ένα αεροπλάνο και να γνωρίζω τον κόσμο όπως επίσης και τα ταξίδια με την μοτοσυκλέτα.

Το πάθος για το ψαροτούφεκο πως γεννήθηκε;

Το πάθος μου για το ψαροτούφεκο γεννήθηκε 2 Ιουνίου του 1983 την ημέρα της γέννησής μου δηλαδή, αφού πιστεύω ακράδαντα πως υποβρύχιος κυνηγός γεννιέσαι δεν γίνεσαι. Για την ιστορία η οικογένειά μου έχει ένα εξοχικό στον Κορινθιακό. Έχω περάσει εκεί όλα τα καλοκαίρια της ζωής μου μέχρι και την εφηβεία μου. Από Ιούνιο με το που τελείωνε το σχολείο μέχρι και αρχές Σεπτέμβρη έκανα διακοπές 50 μέτρα δίπλα από τη θάλασσα. Μέχρι και την Γ’ δημοτικού ψάρευα με ένα καλάμι από μπαμπού με φελλό και ζυμάρι από την ακτή, όμως παράλληλα βούταγα και με μάσκα και πέδιλα και έπιανα χταπόδια με τα χέρια! Το καλοκαίρι της Δ’ δημοτικού έμελλε να είναι ορόσημο. Ένας καλοκαιρινός ψαροκυνηγός που νοίκιαζε σπίτι στη γειτονιά μου, με είδε με τα χταπόδια στην παραλία και ξαφνιάστηκε. Τον πήγα να του δείξω που μπορεί να πιάσει (είχε πολλά χταπόδια τότε) και αυτός για να με ευχαριστήσει μου χάρισε ένα 60άρι BALCO που δεν χρησιμοποιούσε, αφού πρώτα φυσικά πήρε την έγκριση της μητέρας μου που καθότανε στην παραλία. Αυτή τη στιγμή δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Μόλις είχε αλλάξει για πάντα η ζωή μου, απλά τότε δεν το γνώριζα… Εκείνο το καλοκαίρι, δεν με ξαναείδε το σπίτι μου ποτέ! Επέστρεφα μόνο για φαγητό και ύπνο. Ψάρευα δύο φορές την ημέρα με το ψαροτούφεκό μου, πρωί και απόγευμα. Έγινε η θάλασσα και το υποβρύχιο κυνήγι δεύτερη φύση μου και αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα και εύχομαι να συνεχίσει μέχρι το τέλος της ζωής μου. Όπως λέω χαρακτηριστικά, μακάρι να είχα δύο ζωές, την μία να κρατάω την ανάσα μου και να κυνηγάω ψάρια…

Γιατί θέλησες αυτό να το «σπουδάσεις»;

Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι η απέραντη αγάπη που τρέφω για τη θάλασσα. Η ελεύθερη κατάδυση και το υποβρύχιο κυνήγι είναι όλος μου ο κόσμος. Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο στη ζωή μου, οτιδήποτε άλλο θα με έκανε δυστυχισμένο. Όπως έγραψα και πρόσφατα «διάλεξε μια δουλειά που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου».

Ο επόμενος λόγος, είναι η ελλιπής παιδία που υπάρχει στην Ελλάδα όσο αφορά τη θάλασσα γενικότερα. Θέλω μέσα από τα εκπαιδευτικά μου σχολεία να αλλάξω κυρίως τα μάτια που βλέπουν οι νέοι άνθρωποι το υγρό στοιχείο και την προσέγγιση στο υποβρύχιο κυνήγι. Σεβασμός στο περιβάλλον, σεβασμός στα θηράματα, επιλεκτικότητα, ποιότητα ζωής, εκπαίδευση, προπόνηση, διατροφή, βουτάω πάντα με ένα εκπαιδευμένο ζευγάρι. Αυτά τα μηνύματα θέλω να περάσω στις νέες γενιές, εκεί αποσκοπεί η εκπαίδευση που προσφέρω στον κόσμο.

Ο τρίτος και τελευταίος λόγος που αποφάσισα να «σπουδάσω» το υποβρύχιο κυνήγι και την ελεύθερη κατάδυση είναι το κενό που αναμφισβήτητα υπάρχει στη χώρα μας. Όντας ήδη εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης, ομολογώ πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουμε κάνει πολλά βήματα με θετικό πρόσημο σε αυτόν τον τομέα, σίγουρα είμαστε πιο πίσω σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου (κυρίως σε δομές), αρκεί να σκεφτείς ότι στις περισσότερες πισίνες μας απαγορεύουνε τις άπνοιες, παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες όμως η εκπαίδευση στην ελεύθερη κατάδυση στην Ελλάδα υφίσταται. Στο υποβρύχιο κυνήγι όμως; Εκεί δυστυχώς χωλαίνουμε εκπαιδευτικά.

Χρειάζεται ο Έλληνας υποβρύχιος κυνηγός άμεση και ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα. Έλλειπε από την Ελλάδα ένα σχολείο οργανωμένο και δομημένο από έναν παγκόσμιο οργανισμό όπως είναι η SSI, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνει περιθώρια λάθους ή παρερμήνευσης. Κυρίως σε θέματα ασφάλειας, οικολογίας και επιλεκτικότητας, όπου είμαι αμείλικτος. Πάω πάντα στη θάλασσα με ένα εκπαιδευμένο ζευγάρι για να γυρίζω στο σπίτι μου ασφαλής, πιάνω ένα ψάρι για να φάω με την οικογένειά μου και την παρέα  μου και τέλος. Αν πάλι δεν πιάσω τίποτα δεν πειράζει και μόνο που πήγα στη θάλασσα προπονήθηκα, πέρασα καλά και επέστρεψα σοφότερος. Αυτό είναι το μοντέρνο, ασφαλές και επιλεκτικό υποβρύχιο κυνήγι. Έτσι ευελπιστώ ότι θα γαλουχήσω τις νέες γενιές. Αυτό είναι το όραμά μου και αυτός είναι ο μόνος δρόμος αν θέλουμε να υπάρξει μέλλον.

Ποια είναι τα πτυχία σου;

Είμαι εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης και Α’ βοηθειών της SSI. Έχω τις ειδικότητες FREE IMMERSION και TRAINING TECHNIQUES. Πρόσφατα έγινα επίσης εκπαιδευτής εκπαιδευτών ελεύθερης κατάδυσης (BF) και εκπαιδευτής υποβρύχιας αλιείας.

Θα υπάρξει και συνέχεια στην εκπαίδευσή σου;

Η SSI έχει πολλές ακόμα ειδικότητες και επειδή ξέρω τον εαυτό μου μπορώ να σου πω με σιγουριά πως ναι, έχω ακόμα πολλά που θέλω να κάνω. Η θάλασσα είναι ένα τεράστιο βιβλίο που δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα θα υπάρχουν πράγματα να μάθεις!

Τι είναι η SSI, μπορείς να μας πεις μερικά λόγια;

Η SSI μεγάλωσε από το πάθος λίγων άπληστων δυτών που είχαν την πρόθεση να κάνουν δυνατό για τον καθένα να μάθει να καταδύεται. Από το 1970 η SSI έχει επεκταθεί σε 27 διεθνή γραφεία κάνοντας δουλειές σε 110 χώρες με εκπαιδευτικά υλικά σε 27 γλώσσες και αντιπροσωπεύοντας πάνω από 3.100 καταδυτικά κέντρα και θέρετρα. Εκτός του ότι είναι ηγέτης της καταδυτικής βιομηχανίας, η SSI είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του σώματος των διεθνών προτύπων κατάδυσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Οι κάρτες πιστοποίησης της SSI αναγνωρίζονται σε όλο τον πλανήτη οπουδήποτε και αν αποφασίσεις να καταδυθείς. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα κατέχει και τη δημοφιλή σε όλο τον κόσμο πιστοποίηση ISO. H SSI είναι σαφώς το όνομα που μπορείς να εμπιστευθείς στην καταδυτική κοινότητα και μπορούμε να αποδώσουμε αυτή την επιτυχία σε πρότυπα που δεν κάνουν παραχωρήσεις και επικεντρώνονται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Όλα τα προγράμματα ειδικοτήτων μας βασίζονται στην  εκπαιδευτική μέθοδο που φέρει τη δική μας υπογραφή – το διαμάντι της κατάδυσης της SSI. Το να γίνεις ένας άνετος και ασφαλής δύτης θέλει τέσσερα συστατικά: σωστή γνώση – σωστές δεξιότητες – σωστό εξοπλισμό – σωστή εμπειρία.

Πες μας λίγα λόγια για την εργασία σου σαν εκπαιδευτής;

Νομίζω ότι το χαμόγελο των μαθητών μου στο τέλος της εκπαίδευσής τους, μιλάει από μόνο του και αυτή είναι και η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μου δίνει δύναμη να συνεχίζω αυτό που κάνω. Αφουγκράζομαι τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός ξεχωριστά και επικεντρώνομαι σε αυτές, πάντα φυσικά τηρώντας τα υψηλά πρότυπα της SSI. Θα πρέπει να σου τονίσω πως τα σχολεία μου είναι αυστηρά ολιγομελή και υπάρχει και η επιλογή για όποιον το επιθυμεί να κάνουν ένα σχολείο personal. Πρώτος στόχος της εκπαίδευσης που προσφέρω είναι η ασφάλεια. Θέλω να εξασφαλίσω ότι μετά το τέλος του σχολείου θα έχεις πάρει όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να μην κινδυνέψεις ποτέ. Αν οι μαθητές μου επιστρέφουν στο σπίτι τους ασφαλής και χαμογελαστοί μετά από κάθε εξόρμηση, εγώ έχω πετύχει το στόχο μου και είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Οι επιδόσεις έρχονται για εμένα σε δεύτερη μοίρα. Προφανώς και όλοι ανεβαίνουν, η πιο σωστά «κατεβαίνουν» μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους αλλά όπως σου είπα δεν είναι για εμένα αυτό το ζητούμενο. Οι δύτες που κυνηγάνε τις επιδόσεις μπαίνουν σε ειδικά προγράμματα προπόνησης στην πισίνα και την θάλασσα μαζί μου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ή έστω κάποια περίοδο σύμφωνα με τον στόχο τους και τον χρόνο που διαθέτουν. Αυτό που είναι πολύ ευχάριστο και αισιόδοξο για το μέλλον είναι ότι όλο και πιο συχνά πλέον εκπαιδεύω ανήλικα παιδιά και των δύο φύλλων. Δεν φαντάζεσαι πόση χαρά νοιώθω όταν βλέπω ένα παιδί 10-11 ετών με τη στολή του και τα πέδιλά του να βουτάει δίπλα μου. Απίστευτο συναίσθημα…

Τέλος θα ήθελα να σου πω, πως μετά το τέλος της εκπαίδευσης τους οι μαθητές μου παίρνουν ταυτότητα της SSI με τη φωτογραφία και τα στοιχεία τους. Είναι πλέον επίσημα εκπαιδευμένοι ελεύθεροι δύτες και μπορούν αυτή την ταυτότητα να την χρησιμοποιήσουν οπουδήποτε και αν αποφασίσουν να καταδυθούν στον πλανήτη.

Στα σχολεία ψαροτούφεκου τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση;

Ο εκπαιδευόμενος ψαροκυνηγός που θα παρακολουθήσει ένα σχολείο το πρώτο πράγμα που θα διδαχθεί είναι: τι εστί υποβρύχιο κυνήγι εν έτη 2021.

«Το υποβρύχιο κυνήγι είναι η μόνη επιλεκτική μορφή αλιείας στον πλανήτη γη. Ο ψαροκυνηγός δεν είναι ο βιαστής της φύσης. Είναι ο άνθρωπος που προστατεύει τη θάλασσα, σέβεται τα θηράματα και συλλέγει από το περιβάλλον αυτό και μόνο αυτό που του χρειάζεται για να τραφεί».

Αφού κατανοήσει αυτή η θεωρία μου, που δεν είναι απλά μια θεωρία, είναι στάση ζωής εδώ και πολλών ετών, θα προχωρήσουμε στα υπόλοιπα που είναι: ανάλυση εξοπλισμού, πατέντες στον εξοπλισμό, στήσιμο λαστιχοβόλων και αεροβόλων όπλων από το Α μέχρι το Ω, τεχνικές σύλληψης, θηράματα, ψαρότοποι, ψαροτούφεκο με ζευγάρι, ψαροτούφεκο και ασφάλεια, ψαροτούφεκο στις 4 εποχές, προπόνηση για υποβρύχιο κυνήγι, η διατροφή στο υποβρύχιο κυνήγι, ψαροτούφεκο με σκάφος και ναυτοσύνη, ψαροτούφεκο και κάμπινγκ, γευσιγνωσία.Το σχολείο περιλαμβάνει φυσικά και θεωρητικές συνεδρίες στην αίθουσα διδασκαλίας και πρακτικές στη θάλασσα. Τέλος θα υπάρχει και η δυνατότητα για όσους το επιθυμούν μονοήμερων και πολυήμερων εξορμήσεων με σκάφος σε κοντινούς και μακρινούς ψαρότοπους με σκοπό τη ψυχαγωγία αλλά και την εκπαίδευση.

Σαν εκπαιδευτής τι προτείνεις στους νέους αλλά και τους παλιούς του χώρου;

Σε όλους τους απανταχού ελεύθερους δύτες και ψαροκυνηγούς έχω να πω τα εξής: η ελεύθερη κατάδυση και το υποβρύχιο κυνήγι με άπνοια είναι τα πιο μαγικά σπορ που μπορεί να κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος αλλά εμπεριέχουν σαφέστατα έναν μεγάλο κίνδυνο αν δεν γνωρίζεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις. Μη ψάχνετε άσκοπα για σκόρπιες γνώσεις. Δεν θα έχετε αποτέλεσμα… Βρείτε έναν εκπαιδευτή που να εμπιστεύεστε και παρακολουθήστε τουλάχιστον ένα σχολείο ελεύθερης κατάδυσης και υποβρυχίου κυνηγίου. Προπονηθείτε σε αυτό που κάνετε, φτιάξτε τη διατροφή σας, σεβαστείτε τη θάλασσα και τους κατοίκους της ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ. ΑΠΝΟΙΕΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ ΖΕΥΓΑΡΙ.

Ξέρω ότι είσαι πολύ επιλεκτικός υποβρύχιος κυνηγός. Μάλιστα πριν ένα χρόνο έγινες κάτοχος ρεκόρ ψαριού. Θες να μου πεις μερικά πράγματα για αυτό;

Το ψάρεμά μου βασίζεται αυστηρά στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Ένα καλό ψάρι είναι αρκετό! Αν ψαρεύεις με σεβασμό και σύνεση η θάλασσα νομοτελειακά θα σε ανταμείψει. Όντως πριν  ένα χρόνο έγινα κάτοχος του μεσογειακού ρεκόρ στο είδος Yellowmouth Barracuda και ομολογώ πως είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Δεν θα διηγηθώ όμως την ιστορία σύλληψης. Θα παραπέμψω τους αναγνώστες του ΒΥΘΟΥ να δουν  το βίντεο στο YouTube στο κανάλι μου Tolis Apostolakis. Σίγουρα η εικόνα θα τους κινήσει το ενδιαφέρον περισσότερο…

Πως μπορεί να έρθει κάποιος σε επαφή μαζί σου;

Δευτέρα με Παρασκευή βρίσκομαι στο κεντρικό κατάστημα της MARES στη Μεταμόρφωση. Στα social media θα με βρείτε στο Facebook, στο YouTube και στο Instagram με το όνομά μου Tolis Apostolakis και φυσικά μέσα από τα άρθρα μου στον ψηφιακό πια  ΒΥΘΟ. Τέλος το τηλέφωνό μου είναι 693 2758846.

Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες του ΒΥΘΟΥ καλό καλοκαίρι με σύνεση και ασφάλεια!

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ SSI (SCUBA SCHOOLS INTERNATIONAL) 

ΚατηγορίαΠΡΟΣΩΠΑ
Print
Back To Top