Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός - Βαθύ Ψάρεμα

Βαθύ Ψάρεμα

Βαθύ Ψάρεμα


Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης σε πισίνα, Κουβέιτ - Μάιος 2023. Μεγάλες επιτυχίες για την ελληνική αποστολή.

Γράφει ο Δημήτρης Κούμουλος*

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης σε πισίνα, Κουβέιτ - Μάιος 2023. Μεγάλες επιτυχίες για την ελληνική αποστολή.

Τον περασμένο Μάιο του 2023 διοργανώθηκε στην πόλη του Κουβέιτ το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης πισίνας της CMAS. Ήταν πρώτη φορά που ένας τόσο σημαντικός αγώνας ελεύθερης κατάδυσης διοργανώνεται σε μία Αραβική χώρα, γεγονός που δείχνει τη δυναμική του αθλήματος τα τελευταία χρόνια. Μπορεί λοιπόν η Oμοσπονδία του Κουβέιτ να μην είχε αντίστοιχη εμπειρία σε μεγάλες διοργανώσεις, όμως οι άνθρωποί της πολύ σωστά σκέφτηκαν να αναθέσουν σε έμπειρους διοργανωτές και παράγοντες τις κομβικές διαδικασίες του αγώνα και με αυτό τον τρόπο να δικαιωθούν από το αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν αρκετές μέρες πριν στο Κουβέιτ βρέθηκε ο Απόστολος Μπέλλος, διευθυντής στο τμήμα ελεύθερης κατάδυσης της CMAS με πολύ σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια, με σκοπό την επίβλεψη όλων των διαδικασιών. Μαζί ως αλυτάρχης του αγώνα ο Δημήτρης Κούμουλος (γράφων) με πολυετή εμπειρία στη διοργάνωση αγώνων ελεύθερης κατάδυσης σε πισίνα και θάλασσα καθώς και αλυτάρχης ή τεχνικός διευθυντής στα προηγούμενα τρία Παγκόσμια πρωταθλήματα CMAS. Υπεύθυνος δυτών ασφαλείας ο Roberto Butera με αντίστοιχη παρουσία σε προηγούμενους αγώνες και μαζί στελέχη της Σέρβικης ομοσπονδίας (διοργανωτές τα τελευταία 2 έτη) που η βοήθεια τους ήταν καθοριστική. Το σύνολο των κριτών συμπλήρωναν οι Milan Pavkovic (Σερβία), o Antero Joki (Φινλανδία), ο Βασίλης Καλογερόπουλος (από τους παλαιότερους στο χώρο που δείχνει να επιστρέφει κοντά στην ελεύθερη κατάδυση), Ekaterina Senichkina και Timofey Morozov (Ρωσία) και Johan Vandersmissen (Βέλγιο).

Η ελληνική ομάδα με τον πρόεδρο της ΕΟΥΔΑ κο Δημήτρη Γαλήνα και τον Αλυτάρχη του αγώνα Δημήτρη Κούμουλο.

Η Ελληνική αποστολή αποτελούνταν από τρεις γυναίκες και ένα άνδρα. Στο Κουβέιτ ταξίδεψε η Φειρούζ Ελ Μεχντάουι, η Άννα Ηλιάδου, η Ειρήνη Λαγωνίκα και ο Άρης Ιωαννίδης. Η Φειρούζ και ο Άρης είχαν αγωνιστεί και στο παρελθόν σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα πισίνας, ενώ για την Άννα και την Ειρήνη ήταν η πρώτη φορά (η Άννα είχε μία συμμετοχή το 2022 σε Παγκόσμιο βάθους). Να σημειωθεί πως στο Κουβέιτ μαζί με την Ελληνική αποστολή ταξίδεψε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής ομοσπονδίας ΕΟΥΔΑ κος Δημήτρης Γαλήνας.

Ο αγώνας είχε διάρκεια 4 ημερών με τα αγωνίσματα να είναι χωρισμένα ως εξής: πρώτη μέρα δυναμική χωρίς πέδιλα (DNF), δεύτερη μέρα δυναμική με διπλά πέδιλα (DYNBF), τρίτη μέρα στατική άπνοια (STA) και τελευταία μέρα δυναμική με μονοπέδιλο (DYN). Η ιδιαιτερότητα στα πρωταθλήματα της CMAS είναι πως υπάρχουν και 3 επιπλέον αγωνίσματα, το οποία ονομάζονται speed & endurance, και αυτό διότι απαιτούν ταχύτητα και απνεϊστικές ικανότητες. Αυτά είναι τα 2*50 DYN, 4*50 DYN και 8*50 DYN. Από την Ελληνική ομάδα μόνο ο Άρης Ιωαννίδης αγωνίστηκε σε αυτά, μάλιστα ο Άρης αγωνιζόταν στην κατηγορία masters 50-54.

Η τελετή έναρξης

Την πρώτη μέρα λοιπόν στη δυναμική χωρίς πέδιλα είχαμε τη συμμετοχή του Άρη Ιωαννίδη και της Άννας Ηλιάδου. Ο ‘Άρης με επίδοση 144 μέτρα και έπειτα από ακύρωση του Ρώσου Amrosov κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία masters 50-54. Η Άννα Ηλιάδου που ταξίδεψε άρρωστη στο Κουβέιτ και παρά το μεγάλο της άγχος έκανε την καλύτερη βουτιά της και με 131,72 μέτρα πέτυχε νέο Πανελλήνιο ρεκόρ (και μάλιστα σε 50άρα πισίνα) και κατέλαβε την έκτη θέση στην κατάταξη γυναικών, την υψηλότερη έως τώρα θέση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα για τη χώρα μας. Συνολικά σε όλες τις κατηγορίες καλύτερη επίδοση στους άνδρες πέτυχε ο Πολωνός Mateusz Malina με 228 μέτρα και στις γυναίκες η επίσης Πολωνή Julia Kozerska με 200 μέτρα.

Στο αγώνισμα 2*50 είχαμε επίσης συμμετοχή με τον Άρη Ιωαννίδη, όπου κέρδισε την πρώτη θέση με Παγκόσμιο ρεκόρ masters 50-54.

Η δεύτερη μέρα είχε ακόμα περισσότερες συμμετοχές για την Ελληνική ομάδα, μιας και το αγώνισμα DYNBF,δυναμική άπνοια με διπλά πέδιλα, είναι και το πιο δημοφιλές. Το χορό άνοιξε η νεαρή Ειρήνη Λαγωνίκα στην πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, η οποία με 97 σχεδόν μέτρα πλησίασε το ρεκόρ της, αλλά δεν έμεινε ικανοποιημένη καθώς στην προπόνηση είχε κάνει πολύ μεγαλύτερες βουτιές. Η Άννα Ηλιάδου, κουρασμένη από την υπερπροσπάθεια της προηγούμενης μέρας, έκανε σχεδόν την ίδια απόσταση που κάνει και χωρίς πέδιλα με 131 μέτρα και 17η θέση ενώ λίγο αργότερα η Φειρούζ Ελ Μεχντάουι θα βγει στα 191,30 μέτρα (πολύ πάνω από το Πανελλήνιο ρεκόρ της) αλλά δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει το πρωτόκολλο και θα ακυρωθεί.

Η Φειρούζ Ελ Μεχντάουι στο Πανελλήνιο ρεκόρ DYN

Η βουτιά αυτή θα την έβαζε στη 10άδα,ενώ θα ήταν και η πρώτη Ελληνίδα που περνάει το φράγμα των 190 μέτρων με διπλά πέδιλα. Στους άνδρες ο Άρης Ιωαννίδης θα κάνει 165 μέτρα και θα πλασαριστεί στην έβδομη θέση της κατηγορίας του, αλλά το ίδιο απόγευμα θα κερδίσει το 4*50 speed & endurance της κατηγορίας του με μεγάλη άνεση. Την καλύτερη επίδοση για τους άνδρες στη δυναμική με διπλά πέδιλα πέτυχε ο Κροάτης Goran Colak, που επέστρεψε στις πισίνες μετά την τιμωρία του για χρήση απαγορευμένων ουσιών, με 292 μέτρα και Παγκόσμιο ρεκόρ. Στις γυναίκες η Πολωνή Magdalena Solich-Talanda με 263 μέτρα πέτυχε την καλύτερη επίδοση στη γενική κατάταξη.

Η τρίτη αγωνιστική ημέρα ήταν η μέρα της στατικής άπνοιας, του αγωνίσματος όπου η ψυχολογία παίζει το σημαντικότερο λόγο. Η Ηλιάδου ήταν η μόνη Ελληνίδα που δεν συμμετείχε και ανέλαβε το κοουτσάρισμα των υπόλοιπων αθλητριών μας. Η Ειρήνη Λαγωνίκα ήταν η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε και με 2’.51’’ έμεινε πολύ μακριά από τον καλό εαυτό της. Η Φειρούζ Ελ Μεχντάουι επανήλθε στις καλές επιδόσεις μετά την ακύρωσή της και με 5’25’’ ανέβηκε στην 8η θέση της γενικής κατάταξης. Στους άνδρες ο Άρης Ιωαννίδης με 6’19’’ πήρε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία του. Καλύτερη επίδοση στις γυναίκες έκανε η Γερμανίδα Heike Schwerdtner με 8’36’’, ενώ στους άνδρες κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση ο Σέρβος Branko Petrovic με 10’02’’! Το απόγευμα ο Ιωαννίδης κέρδισε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στο 8*50 speed & endurance φτάνοντας τα 3 χρυσά!

Η τελευταία μέρα περιελάμβανε ένα αγώνισμα μόνο, τη δυναμική άπνοια. Αυτή μπορεί να γίνει με μονοπέδιλο ή διπλά, με τους αθλητές που χρησιμοποιούν μονοπέδιλο να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα.

Ηλιάδου, Ιωαννίδης, Ελ-Μεχντάουι

Πρώτοι ξεκίνησαν οι άνδρες να αγωνίζονται και ο Άρης Ιωαννίδης με 200 μέτρα πήρε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία του. Πρώτος στους άνδρες ο Γάλλος Guillaume Bourdila με 306 μέτρα και Εθνικό ρεκόρ. Στις γυναίκες και οι τρεις Ελληνίδες βούτηξαν με διπλά πέδιλα ενώ και οι τρεις έκαναν επιδόσεις που ήταν προσωπικά τους ρεκόρ. Η Ειρήνη Λαγωνίκα μετά από τρεις μέρες αγώνα κατάφερε να μετριάσει το στρες της και με 114 μέτρα έκανε την καλύτερη έως τώρα βουτιά της. Η Άννα Ηλιάδου λίγο αργότερα έστριψε τον τοίχο των 150 μέτρων και πέτυχε 155 μέτρα, επίδοση που δεν φανταζόταν μιας και όλη την χρονιά δεν προπονήθηκε με πέδιλα παρά ελάχιστες φορές. Η βουτιά όμως της ημέρας έγινε από τη Φειρούζ Ελ Μεχντάουι που με 188,35 μέτρα έκανε νέο προσωπικό και Πανελλήνιο ρεκόρ, κατέλαβε τη 12η θέση και η επίδοση της για μερικά λεπτά ήταν και το νέο Παγκόσμιο ρεκόρ masters 50-54 (μέχρι να το σπάσει η Ιταλίδα Livia Bregozio)!

Φοβερή τελευταία μέρα για τους Έλληνες αθλητές!

Τα αποτελέσματα όλων των αγωνισμάτων μπορείτε να τα δείτε στο www.cmas.org

Ακολούθησε η καθιερωμένη τελετή λήξης του αγώνα (λίγο διαφορετική στο Κουβέιτ λόγω θρησκευτικών παραδόσεων) καθώς και ο χαιρετισμός από την Πρόεδρο της CMAS κυρία Anna Arzanova, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής.

Συνοπτικά η παρουσία της Ελληνικής αποστολής ήταν η εξής:

2 Πανελλήνια ρεκόρ:

  • Άννα Ηλιάδου στη Δυναμική χωρίς πέδιλα 132μ, και 6η θέση.
  • Φειρούζ Ελ Μεχντάουι στη Δυναμική με μονοπέδιλο 188μ, και 12η θέση.

4 Παγκόσμια ρεκόρ:

Μάστερ Γυναικών M50:

  • Φειρούζ Ελ Μεχντάουι, Δυναμική με μονοπέδιλο 188μ

Μάστερς Αντρών Μ50:

  • Άρης Ιωαννίδης, speed apnea 2x50
  • Άρης Ιωαννίδης, speed apnea 4x50
  • Άρης Ιωαννίδης, endurance 8x50

6 μετάλλια για την Ελληνική ομάδα:

Άρη Ιωαννίδης στη κατηγορία Μάστερς Αντρών M50:

  • Χρυσό μετάλλιο στη Δυναμική χωρίς πέδιλα με επίδοση 144μ
  • Χρυσό μετάλλιο speed apnea 2χ50 με χρόνο 44:97sec
  • Χρυσό μετάλλιο speed apnea 4x50 με χρόνο 2’5”
  • Χρυσό μετάλλιο endurance 8x50 με χρόνο 6’05”
  • Αργυρό μετάλλιο στη στατική άπνοια με χρόνο 6’18”
  • Χάλκινο μετάλλιο στη δυναμική με μονοπέδιλο με επίδοση 200μ

Από την τελετή λήξης

Σειρά πλέον έχει η θάλασσα με την προετοιμασία βάθους να έχει ήδη ξεκινήσει και αρκετούς προγραμματισμένους αγώνες που να διεξαχθούν στη χώρα μας να βρίσκονται στο στάδιο της οργάνωσής τους.

Πρώτο μεγάλο ραντεβού στο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας με το Authentic Big Blue – The Ionian edition, ενώ στις αρχές του Οκτώβρη το Παγκόσμιο Κύπελλο βάθους, που θα γίνει στην Καλαμάτα. Stay tuned, θα είμαστε εκεί για να στους παρουσιάσουμε!


Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Δημήτρης Κούμουλος / Αλυτάρχης του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2023 και συνεργάτης του περιοδικού μας.

BSc Sport Science - National & Kapodistrian University of Athens

Freediving Instructor: CMAS** - ΕΟΥΔΑ, Apnea Academy, SSI, AIDA International, PADI Master Instructor

EFR (Emergency First Response ) Instructor

www.onebreath.gr

ΚατηγορίαΑΓΩΝΕΣ
Print
Back To Top