Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Τεχνικές

Οι τεχνικές του ψαροτούφεκου.

Χάλκινος ο Χρήστος Καρέλος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βάθους CMAS – Kas Turkey.

Του Δημήτρου Κούμουλου T.297

Χάλκινος ο Χρήστος Καρέλος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βάθους CMAS – Kas Turkey.

Την εβδομάδα 3-10 Οκτωβρίου διοργανώθηκε στο Κας της Τουρκίας, ο σημαντικότερος αγώνας βάθους της χρονιάς, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βάθους CMAS. Ένας αγώνας άρτια οργανωμένος από την τούρκικη Ομοσπονδία και την CMAS, που έβαλαν ψηλά τον πήχη για τις επόμενες διοργανώσεις. Εκατό περίπου κορυφαίοι αθλητές από περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ αυτών και οι κορυφαίοι όλων των αγωνισμάτων αυτή την στιγμή στον κόσμο.

Τη χώρα μας εκπροσώπησαν στο Κας η Fayrouz El Mehdawi για τα αγωνίσματα των σταθερών βαρών με πέδιλα, με μονοπέδιλο και free immersion (CWTB, CWT, FIM) και ο Χρήστος Καρέλος για τα αγωνίσματα των σταθερών βαρών με μονοπέδιλο και με διπλά πέδιλα (CWT, CWTB). Στο Κας βρέθηκαν επίσης από την Ελλάδα ο Απόστολος Μπέλλος ως freediving Director της CMAS και ο Δημήτρης Κούμουλος (γράφων) αυτή τη φορά ως ένας από τους δύο κριτές των αγώνων (μαζί με το Φιλανδό Antero Joki).

Πριν αναφερθώ στο αγωνιστικό κομμάτι, το οποίο μάλιστα ήταν και άκρως επιτυχημένο για την Ελληνική αποστολή, αξίζει να πούμε δύο λόγια για τη διοργάνωση και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Ελεύθερη κατάδυση (και γενικότερα τις καταδύσεις) οι γείτονες μας.

Αυτό λοιπόν που είδαμε στο Κας ήταν ένα χωριό το οποίο ζούσε από και για τις καταδύσεις. Δεκάδες πλωτά καταδυτικά κέντρα, αμέτρητες ευκολίες για όσους θέλουν να καταδυθούν είτε με ελεύθερη είτε με αυτόνομη κατάδυση, τοποθετημένα «ναυάγια» στο βυθό μέσα στον κόλπο του Κας για να καταδυθούν οι τουρίστες (πλοίο, αεροπλάνο, έως και άρμα μάχης ποντισμένα στο βυθό), υπερσύγχρονη μαρίνα αλλά και πολύ καλές τιμές σε όλες τις καταδυτικές και μη υπηρεσίες.

Πλατφόρμες για ελεύθερη κατάδυση με συστήματα ρυμούλκησης (counter ballast) διαθέσιμες όλο το χρόνο για τους ελεύθερους δύτες, ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί και το κέντρο ελεύθερης κατάδυσης της τούρκικης Ομοσπονδίας. Κάθε βράδυ στις απονομές του αγωνίσματος της ημέρας όλο το χωριό ήταν στην πλατεία μαζί με τους εκατοντάδες τουρίστες, κάνοντας έτσι την ελεύθερη κατάδυση το θέμα συζήτησης όλων. Όσον αφορά στη διοργάνωση, με εξαίρεση μία ολιγόλεπτη καθυστέρηση την πρώτη ημέρα λόγω καιρού, όλα κύλισαν ομαλά παρά το μεγάλο όγκο αθλητών – προπονητών και εμπλεκομένων στη διοργάνωση.

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα είχαμε πραγματικά καταπληκτικές επιδόσεις από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελεύθερης κατάδυσης. Αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά αγώνισμα μπορείτε να τα δείτε στο ακόλουθο link: https://www.cmas.org/apnoea/5th-freediving-world-championship-outdoor

Όσον αφορά στην Ελληνική αποστολή πραγματικά οι αθλητές μας τα πήγαν περίφημα, παρότι και για το Χρήστο και για τη Fayrouz ήταν η πρώτη τους συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βάθους.

Ο Χρήστος Καρέλος λοιπόν κατάφερε την πρώτη ημέρα του αγώνα να ανέβει στο βάθρο παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο στα σταθερά βάρη με μονοπέδιλο CWT με μία βουτιά στα 112 μέτρα πίσω από τον Ρώσο Alexey Molchanov και τον Τυνήσιο Walid Boudhiaf. H δήλωση του Χρήστου ήταν αρκετά πιο συντηρητική από την καλύτερη επίδοσή του (έχει 117 μ επίσημα και 120 σε προπόνηση), όμως σε τέτοιους αγώνες όπου το άγχος παίζει μεγάλο ρόλο και η τακτική είναι τακτική καλύτερης κατάταξης (και όχι επίδοσης), φάνηκε να είναι μια πολύ έξυπνη επιλογή. Ο ίδιος αθλητής την τελευταία μέρα στο αγώνισμα με τα διπλά πέδιλα CWTB με επίδοση 102 μέτρων (επίσης συντηρητική βουτιά) βρέθηκε στην πέμπτη θέση, ένα μόλις μέτρο μακριά από το χάλκινο μετάλλιο, πίσω από τους Γάλλους Abdelatif Alouach και Arnauld Jerald, τον Τυνήσιο Walid Boudhiaf και τον Ιταλό Davide Carrera.

Δημήτρης Κούμουλος, Χρήστος Καρέλος, Fayrouz El Mehdawi

Ο συναγωνισμός σε αυτό το αγώνισμα ήταν τόσο έντονος που είχαμε δύο αθλητές στην πρώτη θέση και δύο στην τρίτη θέση με ίδιες επιδόσεις. Με τις επιδόσεις αυτές στο πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Χρήστος έδειξε ότι ανήκει στο κορυφαίο επίπεδο αθλητών στον κόσμο και είναι προφανές πως με την κατάλληλη στήριξη σύντομα θα βρεθεί ακόμα ψηλότερα.

Η Fayrouz El Mehdawi στην πρώτη της συμμετοχή κατάφερε και στα τρία αγωνίσματα που συμμετείχε να πετύχει νέα Πανελλήνια ρεκόρ. Την πρώτη μέρα στα σταθερά βάρη με μονοπέδιλο με 64 μέτρα βρέθηκε στη 13η θέση (παρότι βούτηξε με διπλά πέδιλα), τη δεύτερη μέρα στο free immersion με 66 μέτρα πλασαρίστηκε στη 10η θέση και την τελευταία μέρα των αγώνων στα σταθερά βάρη με διπλά πέδιλα βρέθηκε στην 11η θέση με 70 μέτρα επιβεβαιώνοντας πλέον ότι είναι η βαθύτερη Ελληνίδα αθλήτρια.

Οι προσπάθειες των αθλητών μεταδόθηκαν και τηλεοπτικά μέσω του Diveye και στους ακόλουθους συνδέσμους μπορείτε να δείτε τις προσπάθειες τους.

Χρήστος 112m CWT: https://www.youtube.com/watch?v=GL_ifwMI_AE

Fayrouz 70m CWTB: https://www.youtube.com/watch?v=IPmyyVA9RO8

Fayrouz 66m FIM: https://www.youtube.com/watch?v=St-Ml2JRf9I

ΚατηγορίαΑΓΩΝΕΣ
Print
Back To Top