Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Ιστορίες

Ιστορίες και αφηγήσεις για ψαρέματα που έγιναν στο παρελθόν.

49o Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υ/Κ - Νέος πρωταθλητής Ελλάδος ο Γεράσιμος Καββαδίας- Πόρτο Χέλι 2020 (Video).

Του Δημοσθένη Βαρβέρη

49o Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υ/Κ - Νέος πρωταθλητής Ελλάδος ο Γεράσιμος Καββαδίας- Πόρτο Χέλι 2020 (Video).

(Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε συνολικά στον αγώνα, αλλά και στην παρουσία όλων. Για τους 6 πρώτους νικητές, υπάρχουν άρθρα ξεχωριστά για τον καθένα στο ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ)

Tο Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 διοργανώθηκε, από την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.) και τον Α.Ο. Αλιάς Πορτοχελίου, το 49ο Ατομικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υ/Β Αλιείας Ανδρών.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Πορτοχελίου και συγκεκριμένα, το Σάββατο 31/10 από την θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το ''Φανάρι κάβου Κόρακα'' έως το ακρωτήριο ''Κόκκινος'' πριν τον οικισμό ''Κοιλάδα'', ενώ την Κυριακή 1η Νοεμβρίου, περιμετρικά της Νήσου ''Υψηλή''.

Στον αγώνα αυτό, έλαβαν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα, με σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό τους, αλλά και νέοι προεμφανιζόμενοι που αφήνουν ελπίδες για το αύριο του θεσμού.

Ο αγώνας προϋποθέτει τη χρήση σκάφους τουλάχιστον 4 μέτρα και ιπποδύναμης τουλάχιστον 25 ίππων.

Ο Κερκυραίος Τάσης Περούλης με τον Γιάννη Μυλωνά της KM DIVE.

Λίγες ώρες πριν από ένα επικείμενο lockdown ξεκινά λοιπόν ένα ακόμα πανελλήνιο πρωτάθλημα σε ένα μέρος, που έχουν ξαναπραγματοποιηθεί αρκετοί αγώνες.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι αγώνες έχουν περιοριστεί σε λίγα «φιλόξενα» μέρη, που για κάποιους λόγους δεν υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις, έως καθόλου συνήθως από τους επαγγελματίες ψαράδες. Ένα από αυτά είναι το Πόρτο Χέλι, με μεγάλη παράδοση στο ψαροτούφεκο, που ξεπερνά όποιες δυσκολίες και πραγματοποιεί πάντα σπουδαίους αγώνες.

Πριν ξεκινήσω να μιλήσω για την διοργάνωση θα ήθελα να σας πω ότι οι άνθρωποι που προσπάθησαν και ουσιαστικά οργάνωσαν τον αγώνα ήταν ο Σάκης Πίκουλας, ο Βασίλης Μπίμπας, ο Άγγελος Κυριαζής που έχει την καφετέρια Ρέμπελ και ο Νίκος Καμπάνης.

Αλυτάρχης του αγώνα ήταν ο Γιώργος Ιωάννου, ο ένας επόπτης με σκάφος ήταν ο Βασίλης Αγρίμης από την Κοιλάδα και ο άλλος ήταν ταν ο Κωσταντίνος Τζιάμος από την Σπέτσες. Ήρθαν ακόμα τρία σκάφη που βοήθησαν τον αγώνα αφιλοκερδώς και ήταν ο Δήμος Αργυράκης, ο Στέλιος Καραμέτας και ο Τάσος Βρεττάκος που έκανε και και χρέη δύτη ασφαλείας (αυτόνομη κατάδυση).

Παρασκευή, συγκέντρωση των αθλητών.

Το απόγευμα της Παρασκευής όλοι ο συντελεστές του αγώνα ήταν συγκεντρωμένοι στη άνετη γι΄αυτό το σκοπό καφετέρια του Rebel. Εκεί ορίστηκαν οι δύτες ασφαλείας, που είχαν και τον ρόλο του κριτή, πολύ σπουδαίος και ουσιαστικός ρόλος για την ασφάλεια αλλά και για την ομαλή διεξαγωγή του, καθώς και άλλες λεπτομέρειες του αγώνα.

Ο Απόστολος Τζουμάκας με την πίγκα της δεύτερης ημέρας.

Εδώ συνέβη και ένα δυσάρεστο συμβάν που είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση του Σωτήρη Μαυρομάτη. Ζητήθηκε από τον Γιώργο Χρίστη η αλλαγή του κριτή του Μαυρομάτη. Επικαλέστηκε φιλική σχέση των δύο και αυτό κατά την γνώμη του θα δημιουργούσε πρόβλημα στον αγώνα. Στο άκουσμα της πρότασης ο Μαυρομάτης επετέθη στην επιτροπή του αγώνα και χωρίς να αφήσει κάποιον να μιλήσει, φωνάζοντας,  ζήτησε να αποχωρήσει . Ουσιαστικά όλα αυτά συνέβησαν χωρίς πραγματικό λόγο, μιας και δεν υπήρχε πρόθεση να γίνει καμμία αλλαγή, όμως τα πράγματα πήραν τέτοια τροπή με αποτέλεσμα την μη συμμετοχή του στον αγώνα.

H αναγνώριση της τράπεζας

Πέρασαν πιά οι εποχές που οι διαγωνιζόμενοι, βρισκοντούσαν στον τόπο από πολλές εβδομάδες πριν, μαζί με ένα ολόκληρο επιτελείο βοηθών και σκαφών. Το κόστος για μία τέτοια προσπάθεια είναι πολύ υψηλό και με τα χρόνια ημέρες της αναγνώρισης έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Όπως θα διαβάσετε και στις δηλώσεις των 6 πρώτων αθλητών του αγώνα, θα δείτε ότι οι μέρες που δαπανήθηκαν για να αναγνωριστεί η τράπεζα ήταν από δύο έως οκτώ. Ο καιρός κατά τη διάρκεια της αναγνώρισης ήταν αρκετά καλός αν εξαιρέσουμε την Τετάρτη τρείς μέρες πριν από τον αγώνα, που έκανε ένα πολύ δυνατό μπουρίνι και οι περισσότεροι αθλητές (εκτός του Γκάτσεβιτς) παρέμειναν έξω για να ξεκουραστούν. Οι υπόλοιπες μέρες ήταν πολύ καλές σχεδόν ίδιες, με τις δύο ημέρες που διεξήχθη ο αγώνας.

Ο Αλέξανδρος Βλάχος από την Κέρκυρα

Η πρώτη μέρα του αγώνα

Το Σάββατο ξημέρωσε μια πολύ ωραία λιακάδα, χωρίς να φυσάει καθόλου τα σκάφη πέσανε από την γλίστρα στο Πόρτο χέλι και ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα, ο αγώνας ξεκίνησε στις 10:00 ακριβώς. Με την έναρξη πρου κήρυξε ο αλυτάρχης Γιώργος Ιωάννου, οι βάρκες ξεκίνησα γρήγορα για να πάνε στα σημάδια που είχαν κανονίσει σαν πρώτες τους επιλογές οι αθλητές. Μετά από ένα δύσκολο αγώνα χωρίς να βγούν πολλά ψάρια ο Γεράσιμος Καββαδίας βρέθηκε στην πρώτη θέση με μία δυνατή ψάρια, δεύτερος ο Τάσος Γκάρτσεβιτς και με πολύ μικρή διαφορά ο Γιάννης Σιδέρης.

Στο τέλος της πρώτης μέρας συνέβη το περιστατικό της νόσου στον Γιάννη Σιδέρη, που δεν ήταν ευτυχώς σοβαρό και αντιμετωπίστηκε γρήγορα, χωρίς να υπάρχει κάποια κακή εξέλιξη. Γι’ αυτό το περιστατικό μπορείτε να διαβάσετε σε άλλο άρθρο του περιοδικού.

Ο πάντα γελαστός Μιχάλης Σιμιτσάκης

Η δεύτερη μέρα

Επειδή η τράπεζα της δεύτερης μέρας ήταν απέναντι από την Κοιλάδα, τα σκάφη έπεσαν από τις δύο γλίστρες του μικρού ψαροχωριού. Τέλεια ημέρα ήτανε το ίδιο όμορφη με την προηγούμενη, δηλαδή λιακάδα και ελάχιστος άνεμος. Ένα ένα τα σκάφη βρέθηκαν στην ανατολική πλευρά της Ψηλής και περιμένοντας το σύνθημα του αλυτάρχη να ξεκινήσει και η δεύτερη μέρα, οι αθλητές προετοιμάζονται, άλλοι έχοντας πέσει στο νερό και άλλοι μιλώντας μεταξύ τους για θέματα του αγώνα.

Είναι βέβαιο ότι υπήρχε μία αγωνία για την εξέλιξη. Θέλαμε να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα, αλλά και ποιά θα είναι η αγωνιστική κατάσταση του Σιδέρη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα ψάρευε συντηρητικά. Το ψάρεμα έγινε γύρω γύρω από το νησί Ψηλή και σε μία ξέρα σε πολύ μικρή απόσταση από αυτό, στην βορειοανατολική του πλευρά. Παρακολουθώντας την εξέλιξη του αγώνα, φαινόταν ότι θα είχαμε ένα θρίλερ για τον φετινό πρωταθλητή Ελλάδας. Πρέπει να αναφερθούμε στο ατύχημα που είχε ο Τάσος Γκάρτσεβιτς στις πρώτες βουτιές του αγώνα (κτύπησε στην ανάδυση στην εξωλέμβια του σκάφους του) και του στέρησε την δυνατότητα να διεκδικήσει την νίκη, μιας και την πρώτη μέρα ήταν δεύτερος και φαινόταν πολύ δυνατός.

Ο Αριστείδης Χαλκής από την Πρέβεζα

Στις τρεις η ώρα τελειώσει αγώνας. Ξαναμαζευτήκαμε στο σημείο που ξεκίνησε ο αγώνας και οι αθλητές έδειξαν τα ψάρια τους στον φακό του ΒΥΘΟΥ. Εκεί βεβαιωθήκαμε ότι όντως θα είχαμε θρίλερ. Εκεί είδαμε και την πολύ όμορφη ψαριά του “γερόλυκου” Νίκου Καμπάνη.

Τα περισσότερα σκάφη γύρισαν στην Κοιλάδα γιατί εκεί είχαν μείνει τα τρέυλερ και τα άλλα βγήκαν στο Πορτοχέλι. Δόθηκε το ραντεβού για το τελικό ζύγισμα και την ανάδειξη του πρωταθλητή, αλλά και της τελικής κατάταξης. Το αποτέλεσμα ανέδειξε πάλι έναν Κερκυραίο νικητή (πέρυσι ήταν ο Γιάνης Ρίγγας) τον Γεράσιμο Καββαδία, έναν αθλητή πολύ υψηλού επιπέδου που έχει κατακτήσει πολλές θέσεις και διακρίσεις, αλλά όχι αυτή.

Το κλίμα του αγώνα συνολικά ήταν πολύ όμορφο και πραγματικά δεν υπήρχε κανένα ίχνος ανταγωνισμού. Φυσικά ο καθένας διεκδικούσε την καλύτερη θέση για τον εαυτό του, αλλά πάντα με αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό για τον συναθλητή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τις μπουκάλες που χρειάστηκε για να κάνει αποσυμπίεση ο Σιδέρης, τις πήρε ο Τάσης Περούλης από το σκάφος του Γεράσιμου Καββαδία.

Ο "αθόρυβος" Κώστας Νταής

Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους, στους πρωτοεμφανιζόμενους αθλητές Απόστολο Τζουμάκα, που πήρε και το κύπελλο του μεγαλύτερου ψαριού, τον πάντα χαμογελαστό Μιχάλη Σιμιτσάκη, στον Βασίλη Μπίμπα με την μεγάλη του ιστορία στους αγώνες, στην Κώστα Νταή για καλή του παρουσία και σε όλους συνολικά. Πολύ καλή και η παρουσίαση από μικροφώνου του ζυγίσματος των ψαριών από τον Γιάννη Ρόκα του Ν.Ο. Θήβας.

Άλλο ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα τελείωσε. Ένας αγώνας που είναι γιορτή για το αγωνιστικό ψαροντούφεκο. Οι αθλητές μέσα από τους αγώνες και το υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού, βοηθούν στην εξέλιξη των προϊόντων που παράγουν ως επί το πλείστον οι ελληνικές εταιρείες. Προϊόντα που έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά και χαίρουν της εμπιστοσύνης όλων.

Την Ελληνική Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο κος Νίκος Τζανουδάκης, που απένημε και το κύπελο του μεγαλύτερου ψαριού στον Απόστολο Τζουμάκα.
Aπό το Λιμενικό του Πορτοχελίου παραβρέθηκε το πρωί ο Γιώργος Στρατηγάκης που ευχήθηκε στους αθλητές "καλή επιτυχία" και στην απονομή ο Ανδρέας Πολίτης.

Οι δύο πρώτοι μαζί, κάνουν υπολογισμούς ποιός από τους δύο θα κερδίσει... ΕΥΓΕΝΗΣ ΑΜΙΛΛΑ!

Τα αλιεύματα προσφέρθηκαν ως δωρεά στην “Αλληλεγγύη” του Δήμου Ερμιονίδας, ώστε να διατεθούν στους άπορους.

Η διοργάνωση αυτή, προάγει τον εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και ιδιαίτερα τον θαλάσσιο, που είναι ένας από τους άξονες που προβάλλεται, για την στήριξη της τουριστικής προβολής του Δήμου Ερμιονίδας.

Επιπλέον ενισχύεται η κοινωνική προσφορά, σε ομάδες που έχουν πραγματική ανάγκη στις μέρες μας.

Ραντεβού πιά στο επόμενο πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα είναι και το 50ό.

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: 

ΚατηγορίαΑΓΩΝΕΣ
Print
Back To Top