Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Καμπάνης Νίκος

Νίκος Καμπάνης

Συνεργάτης στο «ΒΥΘΟ» από το 1994.

  • Αυτοδύτης 1* CMAS
  • Εκπαιδευτής Ε/Κ CMAS*
  • Βοηθός Εκπαιδευτή Ε/Κ AIDA (4)
  • Εκπαιδευτής Υ/Β Αλιείας* ΕΟΥΔΑ
  • Διεθνής Αλυτάρχης Y/B Αλιείας** CMAS
  • 16 συμμετοχές σε ατομικά Πανελλήνια Πρωταθλήματα Υ/Β Αλιείας
  • 2ος Πανελληνιονίκης Υ/Β Αλιείας 2007
  • 6 φορές πρωταθλητής Ελλάδος Υ/Α Ομαδικού αγωνίσματος
  • 9 φορές διεθνής με την Εθνική Ομάδα Υ/Β Αλιείας
  • Αρχηγός της εθνικής ομάδας Υ/Β Αλιείας 2001-2019 (εκτός των ετών 2015-2017)
  • Εκλέκτορας εθνικής ομάδας Υ/Β Αλιείας 2009-2014
  • Μέλος της Επιτροπής Υ/Β Αλιείας της CMAS
  • Πρόεδρος ΠΣΑΥΚ (2000 – 2006 και 2010 – 2015)
  • Πρόεδρος Διοργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υ/Β Αλιείας 2016

Ο Νίκος Καμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου του 1967. Το 1985 αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και ξεκίνησε τις νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1990 και το 1991 ολοκλήρωσε επιτυχώς μεταπτυχιακές σπουδές στο ναυτικό δίκαιο στα πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Λονδίνου (UCL). Σήμερα είναι εταίρος δικηγορικής εταιρείας στην Αθήνα, διορισμένος στον Άρειο Πάγο.
Από νωρίς στη ζωή του, το υποβρύχιο ψάρεμα έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο ψυχαγωγικό, αλλά και αθλητικό και κυρίως κοινωνικοπολιτικό. Όπως μαρτυρούν τα υποβρύχια διαπιστευτήριά του ασχολήθηκε ενεργά επί πολλά χρόνια με τα διοικητικά του αγωνιστικού ψαροτούφεκου στην Ελλάδα αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους η χώρα συμμετέχει. Η προσφορά του στην ανάπτυξη της αγωνιστικής υποβρύχιας αλιείας είναι σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένη.
Σαν νομικός, αφιέρωσε πολλές εργατοώρες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ερασιτεχνών υποβρύχιων αλιέων εντός της ελληνικής εσωτερικής έννομης τάξης.
Στην 26χρονη διαδρομή του ως συνεργάτης του περιοδικού «Βυθός», δημοσίευσε σε αυτό  101 άρθρα, συνεντεύξεις, σχόλια και περιγραφές αγώνων υ/β αλιείας.


Τα όπλα της Άνοιξης

του Ανδρέα Κωστανάσιου

Τα όπλα της Άνοιξης

Όπως λέω πάντα και θα εξακολουθήσω είναι βασικό αυτά τα 2-3-5 όπλα που έχουμε στην κατοχή μας να είναι όλα της ίδιας εταιρίας. Ξεκινώντας λοιπόν από εδώ συνεχίζουμε... Σαν όπλα τρύπας είναι όλα τα όπλα μικρού μήκους έως μεσαίου, δλδ από 45 εκατοστά μέχρι και 90, φυσικά δεν είναι σπάνιο να βρει εφαρμογή και ένα 100 πχ σε μια πλάκα με εμβαδό πολλών τετραγωνικών μέτρων, η οποία έχει σαργούς στο βάθος. Έπειτα σειρά έχει το θήραμα που θα κυνηγήσουμε. Τα άσπρα ψάρια δεν χρειάζονται μουλινέ επάνω στο όπλο και μεγάλης δύναμης τουφέκια, έτσι ένα όπλο μανιτζέβελο με βέργα 6- 6,25- 6,3 δεμένη με πετονιά 1,5 χιλιοστών και λάστιχα διατομής 16- 17,5 χιλιοστά είναι υπεραρκετά. Μια σημαντική παρατήρηση στο θέμα της βέργας είναι να κοντύνουμε την μύτη και το φτερό, τα οποία θα πρέπει να έχουν απόληξη κωνική (η μύτη) και τριγωνική (το φτερό) φτάνοντας τα (με το κόντυμα) στους 4-5 πόντους για να μπορούμε να πιάσουμε με επιτυχία κάποια ψάρια, που μένουν σχεδόν κολλημένα στα τοιχώματα της εκάστοτε τρύπας. Φυσικά υπάρχει και η “φίλη μου η 5αινα” για τους οπαδούς του συγκεκριμένου εργαλείου. Για τα μεσαίου μεγέθους μαυρόψαρα τώρα πχ Στήρες, Πίγκες 2-3 κιλά και Ροφούς 3-5 κιλά συνήθως ένα 60-75-82 εκατοστά ταϊτιέν αρκεί για να τα πιάσουμε.

Ένα μικρό και εύχρηστο μουλινέ με καλής ποιότητας σχοινί λευκού χρώματος θα μας επιτρέψει να εμποδίσουμε να καταφύγει το χτυπημένο θήραμα στα ενδότερα του θαλαμιού. Εδώ μιά βέργα 6,3 - 6,5 χιλιοστά με δυνατό φτερό με πείρο απο καμπάνα είναι πάρα πολύ λειτουργικό, όπως επίσης και το δέσιμο αυτής, με πετονιά 1,8 - 2,0 χιλιοστά για αντοχή στα τριψίματα με τα βράχια και στο τράβηγμα του ψαριού. Λάστιχα σίγουρα πολύ δυνατά με διατομή που θα ξεκινάει από 18 και θα φτανει τα 20 χιλιοστά... Όσον αφορά τώρα τους μεγάλους ροφούς και τις σφυρίδες, μπορεί σίγουρα να τα κυνηγήσουμε με τα όπλα που προανέφερα, αλλά ένα πολύ δυνατό όπλο 90 εκατοστών σίγουρα θα βρει καλύτερη εφαρμογή. Το σετάρισμά του είναι το ίδιο και με τα άλλα όπλα, δίνοντας και εδώ μεγάλη σημασία στο φτερό, στον πείρο και στο πολύ καλό τρόχισμα της βέργας. Άλλα αξεσουάρ στο κυνήγι αυτό και που θα πρέπει να έχουν όλοι όσοι ασχολούνται είναι ο γάντζος, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαιρούμενος, το μπαλονάκι ξεβραχώματος το καλαδουράκι σημαδέματος βυθού και ο εξολκέας που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πολύ πιο εύκολα δύναμη στην ουρά της βέργας, ούτως ώστε να τραβήξουμε έξω το χτυπημένο ψάρι. 

Φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν να έχει γίνει μια καλή αρχική βολή επάνω στο ψάρι και πιο συγκεκριμένα στο κεφάλι εάν είναι δυνατόν. Εάν δεν έχουμε καταφέρει να το πάρουμε έξω από την φωλιά του με την πρώτη, η επόμενη κίνηση που θα πρέπει να κάνουμε είναι μια βουτιά αναγνώρισης για να δούμε ακριβώς πως είναι χτυπημένο το ψάρι. Φυσικά εννοείται πως έχουμε δέσει το όπλο στο ξεβραχωτήρι ή στην σημαδούρα από ένα κλιπάκι στην καμπάνα του όπλου και με σφιγμένο το μουλινέ φέρνοντας τη λαβή σε κάθετη θέση προς τα κάτω έχουμε τυλίξει 5-6 φορές το σκοινάκι του μουλινέ φέρνοντας κόντρα έτσι στο ψάρι. Η τρίτη βουτιά λοιπόν έχει να κάνει με το δευτέρωμα (το σκότωμα δλδ του ψαριού). Ακολούθως ή θα βγει πιάνοντας τις βέργες ή με την βοήθεια του διαιρούμενου γάντζου. Στα μικρά μαυρόψαρα συνήθως δεν υπάρχει ταλαιπωρία κατά το χτύπημα τους, παρά μόνο εάν σκαλώσει το φτερό της βέργας σε κάποια πολύ στενή σχισμή.

Από κει και πέρα καλό σημάδι και καθαρό μυαλό παλληκάρια!

ΚατηγορίαΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Print
Back To Top