Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Περιοδικό Βυθός - Δυναμικό

Δυναμικό ψαροτούφεκο με συνδυασμό πολλών τεχνικών σε μια βουτιά.

Δυναμικό Υποβρύχιο Κυνήγι

Είναι ένας όρος σχετικά πρόσφατος. Εάν ανατρέξουμε μερικές δεκαετίες πίσω, θα δούμε τους ψαροκυνηγούς να ασχολούνται φανατικά με μια τεχνική και να περιφρονούν με έντονο τρόπο της υπόλοιπες. Όμως στο πέρασμα του χρόνου τα ψάρια δυσκόλεψαν και μερικά βάθυναν σε ζώνες δυσπρόσιτες για τον μέσο κυνηγό.
Έτσι σιγά σιγά άρχισε να γεννιέται μέσα από την υδροβιότητα του δύτη ο συνδυασμός τεχνικών σε μια βουτιά, ώστε το καχύποπτο θήραμα να βρεθεί καμακωμένο στην βέργα του εκάστοτε βουτηχτή που το αναζητάει. Άφησε την δογματική προσέγγιση του μονότονου ψαρέματος, που ήταν αποκλειστικά το κυνήγι στην τρυπά ή ένα ψάρεμα που ήταν μόνο αφιερωμένο στο ψαχτήρι και έβαλε όλο τον συνδυασμό των τεχνικών προς όφελος του.
Μια βουτιά μπορεί να ξεκινήσει με ένα  πλανάρισμα να καταλήξει σε ένα στατικό καρτέρι στο κόψιμο του σκαλιού, ύστερα να γίνει συρτό ή αλλιώς Agguato και κατόπιν να καταλήξει σε βολή στην τρυπα. Αυτό λέγεται μια βουτιά που εμπεριέχει όλες τις τεχνικές. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ο όρος δυναμικό υποβρύχιο κυνήγι.


Λούτσος. Η ασημένια αστραπή (Video).

Του Κωνσταντίνου Τρουπή

Λούτσος. Η ασημένια αστραπή (Video).

Ο λούτσος είναι ένα ψάρι εξωτικό με απίστευτή γρηγοράδα, αλλά μπορεί να γίνει μοιραία ακίνητο όταν ζευγαρώνει ή όταν πεινά. Η τεχνική για να καμακωθεί ένας αξιόλογος λούτσος ως επί το πλείστον είναι το καρτέρι ή και το αθόρυβο πλανάρισμα. Καθοριστική σημασία παίζει όμως το όπλο μας, καθώς θέλουμε μια εκρηκτική βολή ακρίβειας.

Σπάνια ξεπερνά το βάρος των 6 κιλών ωστόσο δεν είναι καθόλου απίθανο να έρθετε αντιμέτωποι με ένα μεγαλύτερο θήραμα. Όταν ο λούτσος αποφασίσει να πλησιάσει στο καρτέρι μας, κινείται αργά σταθερά και γεμάτος σιγουριά, σε όρια που αγγίζουν την απερισκεψία. Εάν το πόστο του καρτεριού μας είναι στα χαμηλότερα σημεία του τόπου, το ψάρι θα περάσει συνεχίζοντας την πορεία του περνώντας πάνω από το κεφάλι μας.

Όπως στο βίντεο που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου. Όμως η βολή σε ένα λεπτό προφίλ ψαριού από κάτω προς τα πάνω δεν είναι εύκολη και κρύβει μεγάλα ποσοστά αποτυχίας. Αντίθετα όταν το πόστο του καρτεριού μας βρίσκεται σε ψηλό σημείο και υπάρχει στον τόπο ανταγωνισμός με αλλά αρπακτικά ψάρια, όπως συναγρίδες, στήρες, μαγίατικα, έρχεται πρώτος και πλησιάζει στην μύτη της βέργας μας.

Σε κάθε όμως περίπτωση η επιτυχία καθορίζεται από την αθόρυβη προσέγγισή του τόπου. Το όπλο που προτιμώ να έρχομαι αντιμέτωπος με τέτοια ψάρια είναι ένα δυνατό 100αρι με γρήγορο σετάρισμα για αστραπιαίες βολές. Οι καλύτερες ώρες για το κυνήγι του είναι δυο ώρες αφού ανατέλλει ο ήλιος και δυο ώρες πριν την δύση του.

Ένα άσχημα χτυπημένο ψάρι θα κοιτάξει με κάθε τρόπο να πετάξει την βέργα από πάνω του όπως κάθε πελαγικό. Εκείνη την στιγμή θα πρέπει να χειριστούμε με τέχνη το μουλινέ, δίχως να χαλάσουμε το ψάρι εάν και εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα της δεύτερης βολής που θα το σιγουρέψει. Η παρουσία των λούτσων βέβαια από την άλλη σε έναν τόπο πρέπει να μας πονηρέψει και για την παρουσία μαγίατικων.

Επιλεγώ να κυνηγώ αυτά τα ψάρια ρηχά, παρατηρώντας με μεγάλη προσοχή τα πόστα που επιλέγουν να περάσουν καταγράφοντας λεπτομέρειες όπως φάση σελήνης και θερμοκρασία νερού, συνθέτοντας το παζλ στην εύρεση μεγαλυτέρων θηραμάτων, όπως μεγάλα μαγίατικα. Αγαπάει την φυκίαδα, αλλά και τις πέτρες γενικά θα περάσει εκεί από όπου θα μαζευτεί το λιανό.

Μεγάλη προσοχή θέλει στα μεγάλα άτομα του είδους, καθώς όταν είναι χτυπημένα θα κοιτάξουν όπως και τα γοφάρια να μας δαγκώσουν. Ένα άλλο σημάδι ότι στην περιοχή κυνηγάνε λούτσοι είναι τα τραυματισμένα μικρόψαρα.

 ΔΕΙΤΕ ΣΕ VIDEO ΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΚΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΟΥ 

ΚατηγορίαΨΑΡΙΑ
Print
Back To Top